Internet stänger för semester

Förhandlingarna drog ut på tiden, men sent igår kväll var detaljerna äntligen klara. Internet stänger för semester i tre veckor, med start 14 juli.

– Det är ett led i vårt arbete med att minska informationsstressen i samhället. Vi har beslutat att stänga internet för uppdatering, säger Stefan Olsson, svensk representant i ICANN.

Stängningen innebär att inget nytt innehåll kommer att publiceras. Beställningar på nya domäner som inkommer under perioden kommer inte att expedieras förrän i efterhand. Likaså kommer alla nybeställningar av webbhotell att läggas på kö.

– Vi gör det här främst för att människor skall få möjlighet att hämta andan och läsa ikapp. Vi vet att många känner sig översköljda av en störtflod och känner att de ligger efter. Samtidigt är det viktigt att innehållsproducenterna får chansen att ta ledigt utan att känna sig jagade av att alla andra uppdaterar, säger Stefan Olsson.

Rent praktiskt kommer stängningen att hanteras på så sätt att speciella filter installeras hos internetoperatörerna. Filtren kommer att stoppa all trafik som gäller ändringar eller tillägg webbplatser, men kommer att släppa igenom surftrafik och epost.

– Vi diskuterade ett tag att även stänga för epost, men någonstans får man dra gränsen. Vi kan ju inte hindra folk från att prata och skulle vi stänga epost får man även överväga att hindra folk från att ringa varandra, säger Stefan Olsson.