Idealmakaroner inget ideal

Idealmakaroner är inget ideal. Det slår tre forskare vid Göteborgs universitet fast, efter en tre år lång studie. Tvärtom, menar forskarna att idealmakaroner befinner sig ganska långt från idealet numer.

– Ja, se bara på koktiden. 7-8 minuter kanske var idealiskt på 50-talet, men idag är det väldigt lång tid för att laga till en portion snabbmat. Nu är det mer 3-4 minuter som gäller, säger en av forskarna.

Förutom tillagningstiden har forskarna undersökt makaronernas smak, färg, konsistens och näringsinnehåll. På ingen av punkterna får makaronerna godkänt. Särskilt missnöjda är de med färgen.

– Det är ju ett faktum nu med fullkornsreligionen att pasta skall vara brun, heta något med fullkorn och smaka papp. Inget av de här grundkraven uppfylls. Värst är det mer färgen. Att pastan inte smakar något och inte heter något med fullkorn tror jag folk kan bortse ifrån, men färgen alltså. Pastan måste absolut vara brun idag.

Kungsörnens pressjour säger till syrrans granne ikväll att de lyssnar på kritiken men att den i grund och botten är orättvis.

– Vi har pasta för alla smaker. Bruna makaroner för de som föredrar det och så traditionellt vita för de som prioriterar smak före färg. Att säga att idealmakaroner inte är idealiska är att dra alldeles för långtgående slutsatser. Det handlar helt om vilka ideal man själv har.