Politik

Du beter dig väl normalt?

Jag minns tydligt när jag lärde mig att bete mig normalt. Det var när jag började gå på fotbollsmatcher.

Det var rätt dåligt med publik på den tiden, för sådär 20 år sedan, men det fanns en skara supportrar som troget såg alla IFK Göteborgs matcher. Jag minns att vi hade väldigt roligt där på läktaren. Där fanns en och annan profil, kan man säga.

Ja, sen fanns ju också polisen.

Polisen låg som en mörk skugga under hela tillställningen. De var där för att hålla ordning förstås och ingripa mot eventuellt fotbollsvåld.

Nu fanns det ju oftast inte så mycket för polisen att göra. Fotbollspubliken var i allmänhet en ganska liten samling och underlaget för våldsamheter var rätt litet. Intresset för våldsamheter var också rätt litet, åtminstone bland supportrarna.

Som vanligt med folk som inte har något att göra så hittade polisen på något att göra. Uppfinningsrikedomen var stor när det gällde att hitta på saker att ingripa mot och om det inte fanns något att ingripa mot gick det ju alltid att provocera fram något att ingripa mot.

Ja, kan du tänka dig? Svensk polis ägnade sig i slutet av 1980-talet åt att provocera människor att begå handlingar som de sedan skulle kunna ingripa mot, gärna med lite lagom våld. I bästa fall slutade det med lite tjafs, men hade du otur blev du utkastad från arenan eller inslängd i en fyllecell. Du kunde till och med få lite stryk på köpet.

Så, det gällde att bete sig normalt. Bara göra det som var normalt att göra i sammanhanget och inte sticka ut eller synas över huvud taget. Jag var rätt bra på det. De flesta var rätt bra på det. Vi betedde oss, inte som vi eller andra brukade bete oss, utan på ett sätt som verkade normalt, så att ingen skulle kunna hitta någon anledning att ingripa mot just oss. Några få lärde sig aldrig och råkade illa ut gång efter gång. Det var precis som om de inte förstod att man får lägga band på sig när man blir övervakad av någon som har för lite att göra.

Nu, idag har vi en myndighet som heter FRA, som inte heller har något att göra. FRA hade något att göra en gång i tiden, men efter Sovjetunionens fall är behovet av signalspaning på hemmaplan försvinnande litet.

Det har blivit pinsamt uppenbart att FRA har alldeles för lite att göra. Så vad händer? Fattar våra representanter i riksdagen beslut om att myndigheten som har ingenting att göra ska läggas ned? Nej, istället ger de myndigheten ett anslag på drygt 500 miljoner kronor per år och fri tillgång till din och min privata kommunikation.

Något ska de väl kunna hitta med så bra förutsättningar? Det finns alltid några stackare som inte förstår att man får lägga band på sig.

Du beter dig väl normalt?

23 reaktioner på ”Du beter dig väl normalt?”

 1. Fin liknelse… problemet med den är väl snarast att det är precis det förespråkarna för FRA vill – att vi ska ”bete oss helt normalt”… Det vore ju trots allt en förbättring jämfört med de småbrott som folk gör i största allmänhet, allt från skattefusk till att köra öl från tyskland. Förespråkarna skiter blankt i vad som ligger under ytan, så länge de kan få oss att ”bete oss helt normalt”.

 2. Ja, naturligtvis vill de som förespråkar FRA och andra övervakningsorgan att vi ska bete oss normalt.

  Regeringen vill inte att vi ska vara fria medborgare och göra det som fria medborgare gör, dvs utvecklas och sticka ut och ibland begå ett och annat brott utan att upptäckas. Det är mycket lättare för regeringen om majoriteten beter sig normalt, så kan de som trots allt vågar sticka ut förklaras för kriminella, sinnessjuka, eller terrorister och avlägsnas på lämpligt sätt.

  De historiska exemplen (t ex DDR) förskräcker och visar med all ösnkvärd tydlighet att övervakningssamhällen är miserabla och till slut rasar samman, men det är tydligen för mycket begärt att vi ska lära oss något av sånt som försiggick till för bara 20 år sedan.

  Det börjar alltid harmlöst, med goda föresatser och i liten skala (som i DDR) men förvandlas, genom ändamålsglidning, alltid till en mardröm. Det kan ingen enmans-”domstol” utsedd av regeringen någonsin förhindra.

  Det är därför ingen, någonsin, ska få den makt FRA har idag, att tillgodogöra sig all kommunikation.

 3. Lysande inlägg!

  Om vi sedan kombinerar detta med ökade möjligheter för privata vaktbolag att närma ager semipolisiärt (som i USA) samt privata fängelser (som i USA) då har vi ett riktigt härligt Orwellia (som i USA).

 4. Diversitet är ju grunden till utveckling. Normalisering leder oundvikligen till stagnation. Kul framtid.

  Äh. Jag tänker fortsätta bete mig onormalt. Det blir liksom roligare så. Du är bara så påverkad av övervakning som du gör dig; självcensur är fortfarande det farligaste. Har vi nio-eller-så miljoner onormala människor i det här landet sticker ingen ut, just för att alla gör det. Mer kaos och dans på gatorna!

 5. jag har bara surfat på konstiga siter i över en vecka, hela dagarna. jag kan inte låta bli. jag vill se om det händer nåt. kan inte behärska mig. men det går nog över snart, när jag kommer på att min fru kommer tillbaka från london i övermorgon och allt skulle vara julstädat.

 6. 500 miljoner kronor är en siffra som cirkulerat ett tag i debatten men faktum är att den inte alls stämmer längre.

  FRA:s anslag för 2007 var på 512 miljoner kronor, dvs ungefär 500 miljoner. För 2008 var anslaget 562 miljoner, enligt myndighetens årsredovisning och för 2009 verkar anslaget ligga på 591 miljoner kronor. Möjligen har de dessutom fått extra medel för att täcka kostnaderna för införandet av den allmänna avlyssningen.

  600 miljoner kronor är alltså en mer korrekt angivelse av vad FRA:s verksamhet kostar. Det blir ytterligare 100 programmerartjänster, eller 10 nya open source-projekt, till Trollhättanpaketet.

 7. 600 miljoner är numera den siffra som gäller. FRA har de senaste åren tillvaratagit varje tillfälle att äska mer pengar. Deras särskilda specialitet är att krydda även de egna remissyttrandena med dessa önskemål. Något i stil med ”och för övrigt anser vi att Karthago bör förstöras”. Motiveringarna har varierat. När man yttrade sig om FRA 2.0 ansåg man sig behöva ytterligare medel, eftersom den nya versionen av FRA-lagen kräver mycket intern byråkrati. Och även här lär nog myndigheten få sin vilja igenom.

 8. De godtrogna (anti-paranoida, skentrygga) säger ”du kan ju betala kontant”. Visst, jag betalar alltid kontant, och det kommer att vara tillåtet länge än. Men snart är det inte ”normalt”.

 9. Klart att vissa av poliserna ville hitta något att ingripa mot – det måste ju vara rätt så kul att få gå på fotboll på betald arbetstid, alltid hinner man se lite och njuta lite av stämningen – men om inget dåligt händer på läktarna så finns det ju ingen anledning för polischeferna att låta fotfolket åka dit igen i samband med nästa match…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *