Lucka 21 – Ċisk Lager

Aaaaaaaaaah!

Inget är som stressen och den stigande paniken när julafton närmar sig och du börjar inse hur mycket som återstår och hur lite du har fått gjort.

Då kan det vara skönt att varva ned lite, mellan varven, med en god öl.

Dagens kalenderöl – Ċisk Lager – är en perfekt kandidat. Fyllig, välbalanserad, lagom besk, inte alls söt. En riktig, klassisk mellanöl. Som det ska smaka

Lucka 20 – Ċisk Lager

Dagens kalenderöl, Ċisk Lager, eller ”Malta’s Finest” som den också kallas, har en del att bevisa, men det gäller vem som helst som kallar sig störst bäst och vackrast, tycker jag.

Det klarar den å andra sidan med bravur.

Naturligtvis skulle det kunna hända att detta lilla örike i Medelhavet har en öl som är bättre. Det är teoretiskt möjligt, på samma sätt som det skulle kunna hända att Sverige plötsligt får en regering imorgon.

Men nej alltså, det kommer inte att hända. Inte heller kommer du att hitta en bättre maltesisk öl än den här.

Faktum är att det är svårt att alls hitta öl som är bättre än Ċisk Lager. Det skulle väl faktiskt kunna hända att det finns något öl, någonstans, som är bättre. Det är en möjlighet.

Men, orka bry sig! Det här är gott så det räcker.

Lucka 19 – Ċisk Lager

Så närmar vi oss äntligen lucka 20 och upploppet på årets kalender, men innan dess är det dags för lucka 19, som blir en riktigt positiv överraskning.

Ċisk Lager – Maltas stolthet – är inte alls en sån där trist och intetsägande historia som den här typen av nationellt förankrade drycker tenderar att vara.

Istället är det en mycket välbalanserad och god lager som står sig väl i konkurrensen och som jag gärna dricker igen.

Lucka 17 – Ċisk Lager

Ċisk Lager är en perfekt så kallad ”nattningsöl”, det vill säga en öl som är perfekt att avnjuta medan du väntar på att ungarna ska somna.

För egen del skulle jag naturligtvis aldrig ägna mig åt någonting sådant. Det vore ju oansvarigt och säkert själva definitionen av alkoholism, men jag har hört att det ska gå bra.

Andra saker som jag hört ska gå bra är att ta sig en Ċisk Lager på kvällen, efter att ungarna har somnat, när du kan njuta i lugn och ro. Då kan du passa på att klämma i dig den där chipspåsen som din son glömde äta under fredagsmyset och därefter känna dig riktigt däst och färdig för sängen.

Ja, mycket roligare än så blir ju kanske inte livet med småbarn till vardags, men en öl kan man ju unna sig i alla fall och när du bara kan unna dig en öl innan du somnar så är Ċisk Lager ett mycket bra val.

Det är dessutom fullt av nyttiga mineraler och näringsämnen. Har jag hört, alltså.

Lucka 16 – Ċisk Lager

Efter en hård dag på jobbet passar det bra att varva ned med en Ċisk Lager.

Förvisso passar den bra även annars. Du behöver inte alls arbeta för att den ska passa bra. Knäpp upp en redan på morgonen och kom lite sent, för all del.

Ja, nu vill jag inte direkt uppmana till ansvarslöst beteende. Om du följer mina instruktioner och blir av med jobbet så är det inte mitt fel. Inte heller är det ölens fel. Att den är god innebär inte att den är din mamma och att den tar ansvar för dig.

Ċisk Lager är en utmärkt och mycket god lager, perfekt anpassad för vuxna människor, som kan ta eget ansvar, och som förstår att uppskatta traditionell lager.

En väl balanserad smak möter en lagom mellanölsstyrka och i symbios blir de båda en underbar upplevelse, som jag tycker att du också är värd.

Men du ska nog gå till jobbet först, ändå.

Lucka 15 – Ċisk Lager

Bakom dagens lucka hittar vi Ċisk Lager, med maltesiskt ursprung. Ja, den produceras fortfarande där. Av texten på burken är det lätt att få för sig att den även säljs i Frankrike och Italien, men det kan vara så enkelt som att det är den lokala mångspråkigheten som spökar.

I Sverige säljs den i alla fall inte och det är synd och skam, för såhär god lager hittar man inte varje dag.

Men var lugn! Vilket år som helst nu är jag säker på att den hittar in i Systembolagets fantastiska utbud och då kan du också få njuta det goda, maltesiska guldet.

Lucka 13 – Ċisk Chill Lemon

Bakom lucka 13 döljer sig Ċisk Chill Lemon. Det är en lite udda skapelse som passar extra bra om det är varmt.

Det är öl, men istället för den vanliga smaken är den spetsad med citron, så att det blir som en…

Ja, det är svårt att säga vad det blir som, faktiskt. Lite som en blandning mellan öl och lemonad, men inte speciellt söt.

Passar bra på takterassen efter en hård dag på stranden eller något annat varmt ställe.

Lucka 11 – Ċisk Lager

Efter 11 öl borde man ju vara lite full. Tyvärr funkar det inte riktigt så när de dricks över lika många dagar, men det kanske är tur. Efter 11 öl lär man ju inte skriva så bra.

Oaktat detta så är ölen bakom dagens lucka, Ċisk Lager, ett alldeles utmärkt exempel på att öl inte alls behöver vara märkvärdigt eller udda för att vara bra. Snarare är det ju tvärtom.

I all sin enkelhet är detta en ljus lager – en alldeles utmärkt sådan, faktiskt – och det är faktiskt något jag påfallande ofta får leta efter numer.

Det här skulle kunna vara Maltas nationalöl – Populärt är det i alla fall – och någonstans tror jag malteserna kommit ihåg någonting som många andra tycks ha glömt bort, nämligen att det finns en viktig poäng med att bevara det gamla och traditionella och inte ständigt ägna sig åt att hitta på nya dumheter i form av fyrkantiga hjul.

Toppbetyg för denna enkla lager, som dock är allt annat än enkel. Den är tvärtom mycket komplex och väl sammansatt i smaken.

Lucka 10 – Ċisk Lager

När man ligger efter får man öka, heter det ju, och efter gårdagens fadäs är vi glada att vara uppe på tvåsiffrigt, så att det blir någon fart på verksamheten.

Dagens öl – Ċisk Lager – kommer i dubbel upplaga och det passar bra såhär i nobelfesttider. Du behöver nämligen minst två öl för att ta dig igenom eländet. Den första för att den är så god och den andra för att… ja, överleva, helt enkelt.

Den mediokra teveunderhållningen till trots är detta en alldeles utmärkt öl, som Hans Majestät Konungen skulle skålat i om han inte omgivits av så hopplöst pompösa rådgivare och bättrevetare.

Lucka 8 – Ċisk Lager

Dagens kalenderöl – Ċisk Lager – har en härligt syeuropeisk smak och funkar perfekt varma sommar- och vinterdagar vid Medelhavet.

Funkar antagligen även bra svinkalla vinterdagar i Sverige, om den bara fanns med i Systembolagets fina utbud.

Jag vet i alla fall att den funkar grymt bra till lax och klyftpotatis med fetaostsås.