Noterat

Plötsligt är halva webben borta

En vacker dag vaknar du och halva webben är borta.

En jättekonstig tanke, säger du, för webbsajter som ligger ute försvinner ju inte bara i tomma intet.

Men det är precis vad de skulle kunna göra, om lagförslaget SOPA blir verklighet i USA.

Det handlar förstås inte om att rent fysiskt ta bort webbsajter. Det är svårt, till och med för amerikanska myndigheter och mediebolag, att tvinga webbhotell världen över att ta bort saker. Nog för att de försöker ibland men som historien visar lyckas de inte ofta inte så bra med att fysiskt ta bort webbsajter.

Men det finns andra, effektiva sätt, att hindra dig från att hitta webbsajter. Det går till exempel att ändra, eller ta bort deras namn ur DNS-systemet, så att du inte kan hitta dem. Det går att tvinga företag som Paypal, Visa, Mastercard och Google att frysa betalningar till de som driver sajterna. Det går att sätta människor i fängelse i flera år för att de länkar till dem.

Precis det här är vad lagförslaget SOPA handlar om och precis det här kan du få uppleva i framtiden, om en handfull globala medieföretag och ett gäng översittarpolitiker får som de vill.

För att du ska få ett smakprov på framtiden är stora delar av webben svart idag. Censurerad, sådär som den kan bli i framtiden. Ja, inte några stora svenska webbsajter förstås, för här i Sverige behöver vi inte oroa oss över amerikanska förslag. Svenska politiker är USA-fientliga land och vi skulle aldrig göra som i USA här.

Den här sajten skulle också varit svart idag. Jag hade tänkt att göra den svart. Men jag bestämde mig för att skriva det här inlägget istället – Ett av få inlägg på senare tid.

Jag har varit så oinspirerad ett tag och inte riktigt orkat med att bry mig om att blogga.

Men någon måste protestera. Någon måste säga något, innan det är alldeles för sent.

Säg något du också! Läs mer om hur du gör på americancensorship.org.