Nu kommer vulva-debatten till riksdagen

Fitta, snippa, framstjärt. Kärt barn har många namn och få saker omnämns i så varierande ordalag som det kvinnliga könet. Trots ändlösa debatter finns ingen enighet om vilket ord som egentligen ska gälla. Därför tas frågan nu upp för beslut i riksdagen.

– Det har varit ett ständigt återkommande problem genom åren att det kvinnliga könet inte har något enhetligt namn som kan användas i officiella sammanhang. Språk-flummeriet måste få ett slut, dundrar utbildningsminister Jan Björklund (fp).

Under vintern har den så kallade hen-debatten rasat på dagstidningarnas debattsidor. Tidvis har det varit stormigt men det är ändå bara en mild bris jämfört med den tickande bomb som vulva-debatten är.

Förslaget till lagstiftning kommer från regeringshåll, men även bland allianspartierna är oenigheten total. Inför tisdagens debatt har syrrans granne talat med företrädare för riksdagspartierna för att pejla läget.

Jan Björklund, folkpartiet:

– Snippa! Vissa säger att det är ett barnord, men vi säger att det funkar bra i alla sammanhang. Det går inte att ta fel på vad det är frågan om och samtidigt är det inget vulgärt eller laddat ord.

Fredrik Reinfeldt, moderaterna:

– Vi tror framför allt att alla tjänar på att debatten lägger sig. Och apropå ligga så tycker jag att ingenting är mer naturligt än att penis får sällskap av vulvan i sänghalmen.

Annie Lööf, centern:

– Den är viktig! Det märks ju på hur den liksom befinner sig i centrum, precis som centern. Mellan benen ska vi naturligtvis kalla den.

Göran Hägglund, kristdemokraterna:

– Det där är ingenting jag vill prata om. Den används vid fortplantning och barnafödande. Behövs det ens ett ord?

Stefan Löfvén, socialdemokraterna:

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram några nya namnförslag till stämman, men i gammal god socialdemokratisk stil gissar jag att någon kuppar igenom sitt favoritförslag. Jag hör att kussimurra ligger bra till.

Jimmie Åkesson, sverigedemokraterna:

– Slida är ett gammalt fint, fornnordiskt ord. Jag ser ingen anledning att tillåta en massa konstiga nymodigheter.

Åsa Romson, miljöpartiet:
– Jag tycker att kisstofs är ett lite kul ord. Känns modernt och inte så laddat. Det låter lite som en fågel.

Jonas Stjöstedt, vänsterpartiet:

– Vi måste återerövra fittan! Många tycker att det är ett vulgärt ord och en del använder det som skällsord, men fittan är kraftfull, precis som kvinnan. Fitta symboliserar kraft, energi och kvinnlighet och ska inte vara något skällsord.

På tisdag debatteras alltså frågan i riskdagen inför ett beslut senare i veckan. Oavsett hur välsmort alliansens samarbete kan vara är detta knappast en fråga som snabbt och lätt kommer att glida igenom. Det lär krävas mycket förspelande i kulisserna för att åstadkomma korsbefruktning mellan alla inblandade.

En kommentar till “Nu kommer vulva-debatten till riksdagen”

Kommentarer inaktiverade.