Dagens ord: apportöl

Apportöl är hel vanlig öl, tillverkad i Sverige för att köpas av svenskar. Så långt skiljer den sig inte från vanlig svensk öl. Det finns dock en viktig skillnad. Medan vanlig öl transporteras från bryggeriet till systembolaget för att därefter köpas och hamna i din kyl tar apportölen vägen via utlandet.

Ska du ha tag i apportöl får du alltså ta dig till Danmark, Tyskland eller kanske Finland. Att åka till Norge för att köpa apportöl är däremot ingen större idé, på grund av priserna.

På liknande sätt som apportöl existerar även apportvin, apportcigaretter och apport-Absolut Vodka.

Välkommen till Sovjetunionen!

Det är lördag. Jag går på stan. Det gör alla andra också. Det är lönehelg. Och Halloween. Det är fullt med folk och full rulle i alla butiker.

Jag får stå i kö. Varje gång jag ska handla något får jag stå i kö. Det är inte så konstigt. Alla är ju ute. Det finns ingen kapacitet för att helt eliminera köerna, så jag står där.

Men inte så länge. Jag kanske får stå i kö tre minuter, högst. Sen är jag klar. Detta gäller alla butiker.

Alla butiker utom en. För jag vill köpa öl också. Jag har ett helt skåp fullt med sprit hemma och åtskilliga flaskor vin, men ikväll vill jag dricka öl. Så jag får gå till butiken. Den statliga monopolbutiken får jag gå till. Ni vet den där statliga monopolbutiken som stänger tre på lördag. Om man har tur. Har man otur stänger den två. Men den här stänger tre.

Och här upphör plötsligt naturlagarna att gälla, för här får jag stå i kö för att komma in i butiken. Inte i en minut eller två. Inte i tre heller. I tio minuter får jag stå i kö för att komma in.

Och vi står där som en skock får och väntar på att få köpa vår älskade sprit på vårt älskade systembolag. Vi står där för att… Ja, varför står vi där egentligen? Det är för att någon annan anser att det är bra för att vi står i den där kön. Vi vet inte vårt eget bästa (och vårt eget bästa är att stå i kö i tio minuter helt i onödan) och därför får vi inte bestämma själva.

Efter tio minuter får jag faktiskt komma in i butiken och köpa min hett eftertraktade öl. Och nu kommer det intressanta. Jag köper mer öl än jag tänkt göra av med. Jag gissar att det blir ungefär 40 procent mer. Inte för att jag egentligen tror att jag kommer att vilja ha så mycket öl ikväll, utan på grund av monopolet.

För om jag inte köper extra öl nu kanske jag står utan sen. Ikväll. Inatt. Eller imorgon. Vad fan vet jag, men i Sverige gör man ju säkrast i att alltid ha ett rejält lager öl hemma. Och vin. Och sprit. För man vet ju aldrig när man vill ha en öl eller en grogg, men jag kan tala om att det ytterst sällan sker under de tider då Systembolaget är öppet. Då är det nog mest alkoholister som tar sig en grogg.

Vi har alltså ett statligt monopol här i Sverige vars syfte är att jag ska dricka mindre och konsekvensen är att jag köper mer öl än jag tänkt dricka. Jag kommer antagligen att dricka mer också. Jag kommer i alla fall att ta med mer till festen. Ifall. Man vet aldrig. Det enda man vet är att Systembolaget kommer att vara stängt när det händer, om det händer.

Sen, bara för att roa mig lite till, anlitar jag ett annat monopol, nämligen det kommunala bussmonopolet. Det går otroligt nog en buss från stan hem till mig. Jag kan åka buss hem på 20 minuter och jag behöver inte ens byta.

Om man nu ska kalla det en buss. Det liknar mer en boskapstransport. Det är trångt på den där bussen. Trångt och obekvämt är det och har varit så länge jag kan minnas. I en normal marknadssituation hade det inneburit att fler och rymligare bussar köpts in och satts i trafik, så att det blev mindre trångt istället.

Men det här är ingen normal verkamhet. Det är en skattesubventionerad monopolbuss. Då gäller inte regeln att många resenärer gör att du kan skaffa fler bussar. Istället gäller tvärtomregeln att ett större antal resenärer ökar förlusten för verksamheten. För vi betalar ju bara en del av vad det kostar att köra den där bussen.

Om 100 personer betalar 10 kronor var för att åka med en buss som är till hälften skattefinansierad får bussbolaget in 1000 kronor för biljetterna och 1000 kronor måste skjutas till från skattepengar. Om plötsligt 100 personer till får för sig att ta bussen ökar intäkterna visserligen till 2000 kronor, men det innebär också att dubbelt så mycket, 2000 kronor, måste skjutas till från skatten.

Det är ju inte ett framgångsrikt sätt att bedriva verksamhet. Det är tvärtom ett ganska dumt upplägg, i synnerhet om man vill att fler ska ta bussen. Det vore katastrofalt om fler tog bussen. Det bästa vore om ingen tog bussen. Det skulle vi spara massor av skattepengar på.

Nu ska jag strax åka med den skattefinansierade bussen igen. Den kommer att vara väldigt tom. Att köra tomma bussar är ingen bra idé, men det gör vi ändå. Det hade varit mer rationellt att låta folk åka taxi för 20 spänn.

Det hade vi kunnat göra. Om vi inte hade bott i Sovjetunionen.

För övrigt anser jag att FRA-lagen måste rivas upp. Gör om! Gör rätt!

Balkongförbud

Balkongen får dig att röka och dricka

I tisdags skrev vi, eller rättare sagt jordgubbsodlaren, om soff-förbud, som snarast bör införas på grund av soffors alla negativa effekter på kropp, själ och liv.

Nu visar det sig att även balkonger har massor av negativa bieffekter. Balkonger får dig att:

  • Dricka öl och vin kvällarna i ända
  • Bli tjock eftersom du bara sitter på balkongen och dricker öl och vin kvällarna i ända
  • Aldrig se något nytt eftersom du bara sitter på balkongen och dricker öl och vin kvällarna i ända
  • Vara bakfull varenda morgon bara för att du sitter på balkongen och dricker öl och vin kvällarna i ända
  • Aldrig gå och lägga dig bara för att du sitter på balkongen och dricker öl och vin kvällarna i ända
  • Vara trött på jobbet varenda morgon bara för att du aldrig går och lägger dig, eftersom du sitter på balkongen och dricker öl och vin kvällarna i ända

Dessutom ger balkongen dig en anledning att okynnesröka i tid och otid ”bara för att du kan.”

Egentligen är det svårt att hitta någon egentlig fördel med balkonger. Nästan allt du gör på din balkong kan du med fördel göra bättre utomhus istället, om du bara inte vore så jävla lat!

Sensationellt spritfynd i badrum

Spritflaskan som förklarar ett och annat

Vid en arkeologisk utgrävning av badrummet här på redaktionen gjordes idag ett intressant fynd. Under golvet, väl gömt i bjälklaget, hittades en urdrucken flaska sprit, vilket väckte stor munterhet bland de närvarande.
Absolut rent brännvin - i originaltappning

Det är alltså en flaska Absolut rent brännvin, som någon byggnadsarbetare satt i sig på jobbet för sådär 22 år sedan. Eller för 72 år sedan. Sprit är det i alla fall och det skulle kunna förklara ett och annat.

Mer än en gång under utgrävningen har frasen ”De måste ha varit fulla när de gjorde det här” yttrats och här har vi alltså bevis för att så faktiskt har varit fallet.

Experter från riksantikvarieämbetet har nu kallats in för att datera flaskan och säkra eventuellt ytterligare fynd.

Redaktionen för syrrans granne funderar allvarligt på att låta bygga en monter åt flaskan i det snart nyrenoverade badrummet.

Hatten: Somebody put something in my drink

Hatten - Östasiatiska
Jag har förstås inga bevis men någon måste ha spetsat ölen och vinet igår. Det gick inte upp för mig genast imorse, men efter att ha kämpat mig igenom några utställningar på Östasiatiska museet insåg jag hur det låg till: Jag var bakfull! Bara att sätta sig i skuggan och hälla i sig starkt kaffe i ett försök att bli mänsklig, förlåt mig, hattig igen.

Efter museet och den välbehövliga kafferasten fick jag för mig att jag skulle promenera lite i staden. Det gick bra en stund. Sedan blev jag plötsligt väldigt sugen på att ta mig hem och vila.

Promenaden från Medis var jobbig och att ta sig de fyra trapporna upp till lägenheten en kamp. Jag tror jag måste sätta mig och självdö en stund, på balkongen.

Ostasien förresten. Som vanliga Asien, fast av ost. Det låter det! Eller kanske som vanliga Asien fast med ost. Skit samma! Ost är bra. Asien är också bra! Tänk då dessa två i förening. Nu får vi passa oss här i Europa för rätt vad det är kommer de på det även där borta, i Ostasien.