Politik

500 miljoner kronor till massavlyssning

För 500 miljoner kronor kan vi göra ganska mycket. Vi skulle till exempel kunna anställa 500 programmerare under ett år.

Vi skulle kunna anslå pengarna till 50 utvecklingsprojekt, med tio personer i varje som skulle kunna ägna ett år var åt att utveckla mjukvara – vilken som helst – med enda villkoret att resultatet måste släppas som öppen källkod.

Om vi lät människor fritt föreslå projekt och sedan tillsatte de bästa projektledarna och lät dem jobba i ett år med de 50 bästa projekten skulle massor av intressanta saker hända.

Världen skulle berikas med 50 nya programvaror, fria för vem som helst att använda och vidareutveckla. En massa studenter skulle kunna få nyttig erfarenhet. En massa människor skulle säkert få mängder av nya idéer och starta fler projekt på sin fritid eller med insamlat kapital. Vi skulle få spinoff-effekter i flera år efteråt.

Vi skulle kunna placera de där projekten i till exempel Trollhättan. Det skulle ge en massa IT-folk en möjlighet att se någonting annat än sin vanliga miljö i ett år. Det skulle också ge en del Trollhättebor annat att göra och tänka på än en bilindustri som bokstavligt talat kan läggas ned imorgon. Det skulle kunna ge en massa studenter i Trollhättan med omnejd något att göra efter examen.

Det skulle kunna röra på sig jävligt mycket i en del av landet som just nu behöver just det – något som rör på sig jävligt mycket.

Det värsta som skulle kunna hända vore att 500 personer ägnade ett år åt att producera en massa halvfärdiga program som blev liggande tills någon annan tog upp arbetet. Det värsta alltså.

Men vad gör regeringen med våra 500 miljoner kronor? Jo regeringen tar, med benägen hjälp från våra riksdagsledamöter, 500 miljoner kronor och mer därtill av våra skattepengar och ger till FRA för att de ska avlyssna all vår elektroniska kommunikation. Över 500 miljoner kronor per år på att kränka människors rätt till ett privatliv.

Vad får vi för spinoff-effekter av det?

Imorgon ska kablarna kopplas in.

Nästa år är det val till riksdagen. Då har du möjlighet att en gång för alla säga nej till FRA.

Politik

Åtala FRA:s underleverantörer!

Hur stoppar man samhällsfarliga företag, frågade sig Rick Falkvinge (pp) för en månad sedan och syftade då på upphovsrättsindustrin och deras ombud som arbetar hårt för att rasera det moderna samhällets pulsåder, internet.

Det är en intressant fråga. Alldeles för intressant, tycker jag, för att begränsas till att bara gälla upphovsrättsindustrin. Det finns fler och i många fall värre, samhällsfarliga företag.

Ta den välbekanta myndigheten FRA, till exempel. FRA har fått i uppdrag av Sveriges riksdag att söka igenom all elektronisk kommunikation, dvs alla telefonsamtal, all epost, alla fax och all annan trafik, som går över det som utgör internets stomme i Sverige. Myndigheten FRA kommer därmed att bryta mot svensk grundlag och utgöra en stor samhällsfara genom att i praktiken upphäva viktiga demokratiska rättigheter som till exempel rätten till förtrolig (privat) kommunikation och rätten till ett privatliv.

Så, FRA är en samhällsfara. Ja, men de skulle inte vara någon vidare samhällsfara utan hjälp utifrån. Någon måste ju till exempel leverara deras superdator. Åter någon måste leverera deras skrivbordsdatorer. Någon måste leverera nätverkskopplingar, elektricitet, vatten, programvara, och så vidare.

Alla dessa någon är förstås en massa företag som väljer, helt frivilligt, att leverera utrustning och tjänster till FRA:s kriminella verksamhet.

Det normala när man direkt bistår någon som håller på med grov, organiserad brottslighet är att man åtalas och döms för medhjälp till denna grovt organiserade brottslighet, i detta fall till fängelse förmodar jag, eftersom brottsligheten är grov och dessutom organiserad.

Vi kan förmoda att de flesta av FRA:s leverantörer är aktiebolag och därmed är det dessa bolags verkställande direktörer och eventuellt styrelser som ligger närmast tillhands att åtalas, men ingenting säger egentligen att inte även andra anställda som är involverade i brottslig verksamhet kan ställas inför rätta.

Så, berövade sina verkställande direktörer och eventuellt sin styrelse och sina anställda bör dessa samhällsfarliga företag vara ganska effektivt desarmerade.

Om detta visar sig otillräckligt eller om rättsväsendet av någon anledning visar sig oförmöget att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla lag och ordning på grundlagsområdet föreslår jag att vi istället går skattevägen.

Det är inte tillåtet enligt svensk grundlag att konfiskera egendom utan vidare. Däremot finns det ingenting som hindrar införandet av punktskatter på särskilt skadliga företeelser. Massiv övervakning av en hel befolknings privatliv är en synnerligen skadlig företeelse. Som extraåtgärd, för att ytterligare stävja verksamheten kan man därför tänka sig att införa en särskilt hög punktskatt på kanske 60 procent på inkomster (inte vinst, den är alldeles för enkel att trolla bort) som härrör från medhjälp till grov organiserad brottslighet.

En sådan punktskatt har fördelen att den kan utvidgas. Den behöver inte begränsas till företagens inkomster utan kan även komma att gälla styrelseledamöternas och förstås personalens inkomster. Skatten kan höjas och utvidgas ganska fritt tills dess att den samhällsfarliga verksamheter når en acceptabel nollnivå.

FRA:s olagliga avlyssning av privat kommunikation är inget nytt. Den har pågått sedan 1976 enligt deras tidigare överdirektör, Anders Wik. Det innebär att åtalen kan väckas med en gång och skatterna beslutas nu genast till att gälla från nästa halvårsskifte.

Men jag tycker man ska ge människor en chans att ta sitt förnuft till fånga. Jag tycker vi kan införa amnesti fram till årsskiftet. Det ger alla inblandade en stund att tänka över sina handlingar och bestämma sig för om de vill fortsätta ägna sig åt medhjälp till grov, organiserad brottslighet.

Frågan om amnesti bör dock bara gälla för medhjälp. De som är direkt inblandade i FRA:s kriminella verksamhet måste omedelbart ställas inför rätta och dömas för sina brott.

Politik

Riksdagen inför glömska på kommando

Tänk på något du hörde på bussen imorse. Eller något du hörde i fikarummet. Skit samma vad, men nu vill jag att du ska tänka på något spännande skvaller du hört nyligen.

Färdig?

Så, nu vill jag att du glömmer bort det där. Glöm bort det så att du aldrig mer kan plocka fram det ur minnet. Du ska inte ens komma ihåg att du glömt det.

Går det bra?

Nej, det går nog inte så bra. Inte för dig, inte för mig och inte för någon annan mentalt frisk människa heller. Det vi stoppar in i huvudet minns vi och det ska mycket till för att vi ska glömma bort att vi minns det. Det gäller i synnerhet spännande skvaller. Det minns vi riktigt bra.

Det här kunde man tro att männen och kvinnorna i riksdagen också skulle veta. Det finns ingenting sådant som glömska på kommando. När det gäller vissa saker finns det knappt glömska över huvud taget.

Men spionerna på FRA behärskar konsten att glömma. Det har riksdagen beslutat.

För två veckor sedan bestämde sig alliansens ledamöter återigen för att ge FRA frikort att övervaka dina och mina privata förehavanden.

FRA har nämligen lovat att glömma. Allt som de samlat in och läst utan att de egentligen haft fog för det ska genast förstöras och glömmas bort.

Så spionerna på FRA – de kallar sig säkert analytiker men är likväl spioner – som sitter och signalspanar, dvs tjuvtittar på vad du har för dig, har har alltså den alldeles speciella begåvningen att de kan glömma på kommando.

Det är tur det, för annars skulle man ju kunna bli orolig för att det ska sitta en massa människor på en hemlig myndighet och samla in information som kan komma väl till pass någon gång, antingen för regeringens räkning eller för någon annans, högst personliga räkning.

Någon skulle ju kunna samla information om vad besvärliga oppositionspolitiker har för sig för regeringens räkning och någon annan skulle ju kunna tänkas inhämta information om sin besvärliga chef. Information som sen kan användas i utpressningssyfte.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man skulle kunna tänkas åstadkomma med fri tillgång till människors privata kommunikation och trafikdata, men som tur är kommer FRA enbart att anställa tråkiga människor, som saknar fantasi och som dessutom kan glömma på kommando.

Vissa misstänker att det brunnit i huvudet på riksdagsledamöterna och ja, på ett sätt håller jag med om att de mist förståndet, även om jag tror att orsaken är väldigt kortsiktig makthunger.

För den som lydigt trycker på knapparna som regeringen vill blir belönad och även om det kanske blir väldigt äckligt på sikt när man bajsat ned sig kan det ju kännas skönt för stunden.

Ja, det har brunnit i huvudet på våra riksdagsledamöter. De har perverterats till kvartalspolitiker och lydiga nickedockor som utan eftertanke röstar igenom precis vad som helst för att tillfälligt stilla sitt maktbegär.

Tror du att det kommer att gå över efter nästa val?

Det tror inte jag. Politikerna visar tydligt att det enda de egentligen bryr sig om är sin egen makt. Alltså är enda sättet att få dem att lyssna att ta deras makt ifrån dem.

I Sverige idag, finns bara ett säkert alternativ om du vill medverka till att sätta stopp för vår färd mot ett brutalt övervakningssamhälle och det är att rösta på Piratpartiet. Andra partier har med all önskvärd tydlighet visat att de är beredda att helt kompromissa bort viktiga principer i utbyte mot regeringsmakt.

Sverige har varit politiskt stabilt i många år och vi kan dagligen bevittna hur två block av partier ilsket slåss med varandra om att vara alla till lags. Om det blir blått eller rött efter nästa val kommer inte att göra någon större skillnad den här gången heller.

Nästa val handlar inte om fastighetsskatten eller om barnbidragen. Det handlar inte om A-kassan eller de privata sjukvårdsförsäkringarnas vara eller inte vara. Det handlar inte om regeringsduglighet.

Nästa val handlar om din och min frihet att leva våra liv utan inblandning från staten. Den handlar om att inte göra om Sverige till en skräcknation som får DDR att blekna i jämförelse.

Därför väljer jag lila. Vad väljer du?

Politik

Den odugliga regeringen

Fokus berättar idag historien om FRA-lagen, från insidan. Det är en berättelse om revirstrider mellan departementen, och om en ljugande försvarsminister och en undfallande justitieminister. Men framför allt är det en berättelse om en dysfunktionell regering som är så fixerad vid tanken på att verka regeringsduglig att den till slut piskar skiten ur sig själv.

FRA-lagen kommer inte att vara någon stor fråga i nästa val, om regeringen får som den vill. Därför är det upp till dig och mig att se till att göra den till en stor fråga.

Den stora politiska frågan nu för tiden är nämligen inte om det skall bli några hundralappar mindre i skatt nästa år utan om det över huvud taget ska finnas några medborgerliga rättigheter kvar i framtiden.

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Politik

Bilder från FRA-protesterna i Stockholm

Trötta fötter och massor av intryck. Lite för trött för att skriva något nu, så jag sammanfattar dagen i några korta ord och bilder istället.

Mynttorget 11:00 idag. Massor av människor från hela Sverige mötte riksdagsledamöterna när de kom tillbaka från sommarlovet.

Sedan skulle samma människor möta riksdagsledamöterna en gång till, vid Storkyrkan. Hela folkmassan blev dock förvisad till baksidan av polisen, som spärrade av området. Riksdagsledamöterna fick höra men inte se.

Allt och alla gick i lila. Till och med slottets flaggor, dagen till ära.

Carlsberg använder alldeles egna metoder för att köra över FRA-debatten. Eller kanske rakt igenom. Fel ställe att försöka leverera öl till just då i alla fall.

Under dagen pågick också en demonstration på Sergels torg, med den längsta talarlista jag någonsin sett.

Protesterna fortsätter 19:30 ikväll, på Hötorget. Sedan fortsätter de imorgon och i övermorgon och dagen efter det och dagen efter det och så vidare, fram tills riksdagen tar sitt förnuft till fånga och stoppar hela skiten i papperskorgen.

Politik

Ohoj riksdagen!

Vi kommer nu! Till Stockholm kommer vi, från hela Sverige och kanske till och med från utlandet. Vi kommer och möter er imorgon, när ni kommer till jobbet för att påminna er, ifall ni glömt.

Vi har inte glömt.

Politik

”Farligare än Usama bin Ladin”

Thomas Bodström, av Jan Guillou kallad “Farligare än Usama bin Ladin”, är en lögnare. Först ljög han inför ledamöterna i Sveriges riksdag, när det gällde omfattningen av EU:s datalagringsdirektiv som han kämpade mycket hårt med att få igenom i EU och nu ljuger han igen om lagens omfattning.

Det tål att upprepas: Thomas Bodström ljög inför ledamöterna i Sveriges riksdag om datalagringsdirektivets omfattning och nu ljuger han igen.

Under hösten väntas regeringen lägga fram propositionen som ska implementera EU:s datalagringsdirektiv – direktivet som bland annat gör din mobiltelefon till en statlig spårsändare – i Sverige. Direktivet har redan blivit verklighet i Tyskland och det går redan nu att se skadliga effekter på samhället.

Det lämnas som en övning åt var och en att fundera på vilka lögner som cirkulerat och fortfarande cirkulerar när det gäller FRA-lagen och dess omfattning.

Den 16 september ses vi i Stockholm.

Politik

FRA kartlägger ditt liv

FRA ägnar sig åt systematisk kartläggning av människor. De kartlägger vilka du umgås med, vilken religion du tillhör och vad du har för politisk åsikt. De vet vilka tidningsartiklar du läser och vilka obskyra föreningar du är medlem i. Sedan 1976 har de sysslat med att kartlägga människor, med hjälp av all information de kommit åt via satelliter och genom kohandel med andra länder.

Nästa år skall kablarna kopplas in i Sverige. Då får FRA tillgång till allt och kan göra en total kartläggning av vad du håller på med. Naturligtvis kan de tjuvläsa din epost och lyssna på dina telefonsamtal om de så önskar.

Om du skall läsa en enda debattartikel, läs den här.

Den 16 september ses vi i Stockholm.

Noterat

FRAdar berättar ifall du avlyssnas

I rymden kan ingen höra dig skrika. Ifall du inte skriker i cyberrymden förstås, för då kan FRA höra dig. Eller kan de?

Bahnhofs FRAdar, som presenteras idag skall kunna tala om för dig om din trafik kan avlyssnas av FRA.

Inom kort planerar vi på redaktionen att kunna introducera SGradar – En plugin som avslöjar om syrrans granne vet vad du tänker på.

Politik

FRA ingen signalspaningsorganisation

Signalspaning – men låt oss kalla det vid dess rätta namn: avlyssning – utan brottsmisstanke är tillåten enligt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. I vissa fall. Men det ställer ganska hårda krav på hur avlyssningen får utformas, vad som får inhämtas och hur informationen får hanteras.

Juristerna Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer listar nio punkter där de anser att nuvarande FRA-lag bryter mot Europakonventionen.

De kommenterar också kravet på brottsmisstanke och säger att det aldrig kan krävas för signalspaning. Det visar Europadomstolens praxis. Kravet på brottsmisstanke hör istället ihop med polisens tvångsmedel.

Så kunde det varit i Sverige. Men så är det inte. Försvarets radioanstalt är inte en militär myndighet och myndigheten ägnar sig inte åt militär underrättelseverksamhet. FRA-lagen har inte skapat ordning i en tidigare oreglerad myndighets verksamhet. Istället fastslår den att FRA numer är en allmän avlyssningsmyndighet under regeringens kontroll.

Det är sant. Det står i propositionen. Ja, FRA får ägna sig åt militär underrättelseverksamhet – det står också – men FRA får dessutom ägna sig åt civil avlyssning på uppdrag av polisen och åt allmän inhämtning av information på uppdrag av regeringen.

FRA får ägna sig åt avlyssning av precis vad som helst, på regeringens uppdrag. Det är konsekvensen av lagen. I stort sett all elektronisk kommunikation skall finnas tillgänglig för FRA. Det är också konsekvensen av lagen. Med andra ord kan vem som helst eller vad som helst avlyssnas med, och i praktiken även utan, regeringens uppdrag.

Detta är fulltsändigt förödande för ett land som vill kalla sig fritt och demokratiskt. Att förvägra människor rätten till förtrolig kommunikation med varandra är att reducera deras frihet. Den som är ständigt övervakad krymper som människa, begränsar sitt liv och börjar censurera sig själv, inte bara offentligt utan överallt. För när staten kan lyssna på allt som sägs gäller det att vakta sin tunga hela tiden.

Från att ha ägnat sig åt militär signalspaning i luften har FRA:s verksamhet glidit, först till att avlyssna privat kommunikation via satellit, till att nu omfatta all elektronisk kommunikation över huvud taget. På samma sätt kan FRA-lagen glida, från ett luddigt formulerat syfte till kanske inget syfte alls, förutom att regeringen vill hålla koll på vad du säger och gör. Riksdagen har med FRA-lagen öppnat dammluckorna och upphävt alla begränsningar när det gäller vad staten får avlyssna.

FRA-lagen representerar ett demokratiskt haveri. Själva myndigheten FRA representerar ett demokratiskt haveri. FRA har perverterat sitt syfte och måste läggas ned, avskaffas och ersättas med ingenting alls och FRA-lagen måste upphävas. Nio punkter kan låta som detaljer, men den nuvarande lagen är så genomrutten att den måste skrivas om, från början.

Upphäv FRA-lagen, gräv upp Lovön och ge oss våra rättigheter tillbaka!

Den 16:e september ses vi i Stockholm.

Politik

Centern vill mycket, men har inget förstått

Centerpartiet vill väl. Det verkar i alla fall så. De vill begränsa FRA:s avlyssning av internet till att tills vidare bara gälla utländsk trafik som passerar genom Sverige. Det låter ju som en rimlig lösning.

Problemet är förstås att den är omöjlig att genomföra i verkligheten.

  1. All trafik måste analyseras. För att det skall vara ens teoretiskt möjligt att titta på vissa nätverkspaket – de som skall transporteras genom landet – måste du tjuvläsa alla paketen, dvs all trafik måste kopieras till FRA för analys, precis som förut. Vi kan väl egentligen nöja oss med att det i praktiken inte blir någon skillnad. Konsekvensen av centerns förslag är att FRA får tillgång till all trafik i precis samma utsträckning som förut. Massavlyssning alltså.
  2. IP-adresser tillhör inte länder. De har inget pass. De är tilldelade företag, föreningar och andra organisationer. Dessa organisationer har förvisso en fysisk hemvist, men det är ingenting som säger att en IP-adress tilldelad en dansk organisation inte används av svenskar i Sverige, eller tvärtom. Det går alltså inte att avgöra vilka paket som går mellan svenskar och inte.
  3. Svenskar kommunicerar med andra svenskar genom tjänsteleverantörer i utlandet. Svenskar använder Hotmail, Yahoo mail, Gmail och tusentals andra tjänster för att kommunicera med varandra. Trafiken mellan dessa tjänsteleverantörer skall alltså få avlyssnas om den går genom Sverige, trots att det är trafik mellan svenskar. Vad är det för typ av magi som skall användas för att inte avlyssna meddelanden mellan svenskar?

Det går att plocka sönder centerns förslag ytterligare, men det tjänar ingenting till. Redan punkt ett ovan visar att deras förslag är ett luftslott, som saknar verklighetsanknytning.

FRA-lagen måste rivas upp och ersättas med ingenting alls. FRA har missbrukat sitt förtroende och brutit mot svensk lag och måste läggas ned och ersättas med ingenting alls. Ansvariga chefer och politiker måste åtalas och sättas i fängelse. Därefter kan vi tillsätta en parlamentarisk utredning för att ta reda på vilken typ av militär signalspaning Sverige behöver och vilken typ av signalspaning Sverige kan skaffa sig med bibehållen respekt för rätten till ett privatliv.

Noterat

FRA-lagen: Hur skall det gå till, rent praktiskt?

Sydsvenskan rapporterar om kostnaderna för FRA-lagen, och då handlar det inte om den halva miljard kronor skattepengar myndigheten bränner per år i dagsläget utan om operatörernas kostnader för att ansluta sig till FRA:s samverkanspunkter, som för övrigt ingen verkar veta var de kommer att hamna.

Men det är förstås bara förjan på problemen för FRA. All den där utrikestrafiken som skall filtreras av myndighetens superdator måste naturligtvis först och främst transporteras dit. (Jag är säker på att Oscar Swartz skrivit om det här, men kan inte hitta inlägget. Hjälp, någon?) Till Lovön. Lägg samman all bandbredd som finns tillgänglig mellan Sverige och utlandet och multiplicera med två. (Det går ju trafik både in och ut.) Då får du en antagligen ganska ansenlig siffra, typ i nivå med rikets totala internet-trafik. Denna trafik skall alltså transporteras genom någon typ av nätverk, till FRA:s superdator på Lovön.

Det är nu som jag blir lite tveksam för såvida inte den där nätkapaciteten finns redan idag så måste den väl byggas och det tar väl tid och kostar väl pengar?

Jag bara undrar alltså. Vad är det som skall kopplas in 1 oktober 2009? Var skall det kopplas in och hur i helvete skall trafiken transporteras? Och vad kommer det att kosta? Jag har dessvärre inga reportrar att skicka ut, men Sydsvenskan kanske kan göra ett knäck på det. Om det nu anses intressant för läsarna att få veta hur galenskapen skall finansieras och gå till rent praktiskt.

På något sätt kommer du och jag uppenbarligen att få betala, kanske genom en avlyssningsavgift på interneträkningen.

Politik

Schlingmann förklarar FRA-lagen (igen)

Per Schlingmann har tagit till orda igen och gått ut med ett internt brev där han återigen förklarar att FRA-lagen är en antiterrorlag. Det blev ju inte så bra sist, eftersom han omedelbart fick mothugg av Ingvar Åkesson som förklarade att en sådan förklaring möjligen passar i ett kåseri, men inte har något med verkligheten att göra.

Uppenbarligen tror Per Schlingmann att alla nu skall ha glömt vad som tidigare sagts och därmed ta till sig hans förklaring, för ingen människa vid sunda vätskor kan väl säga nej till en lag som införs för att hejda den alltmer skenande terrorismen i Sverige?

Frågan är bara vad nästa steg är. Blir det en utvidgning av vad som kallas terroristbrott? Det skulle ju komma som en skänk från ovan för regeringen att kunna presentera siffror på en alarmerande ökning av antalet terrordåd och om nu inte verkligheten stämmer så får man väl rita om kartan, ungefär på samma sätt som Per Schlingmann och hans kumpaner försöker förändra svenska språket till att passa deras verklighet bättre.

Nyspråket till trots finns det dock ändå en tydlighet hos Per Schlingmann. Effektiv underrättelseverksamhet först. Sedan, om det finns utrymme, värn för mänskliga rättigheter. Det är en tydlig indikation om vad de nya moderaterna är: ett statskramarparti som befinner sig så långt från en liberalistisk ideologi som man över huvud taget kan komma.

Det är också tydligt att Per Schlingmann inte vill ha någon offentlig debatt i viktiga politiska frågor. Han tycker att moderaterna måste bli bättre på att kanalisera diskussioner internt.

Ja, det gick ju så bra sist. Se bara på FRA-lagen. Den diskuterades, i den mån den över huvud taget diskuterades, uteslutande internt inom regeringspartierna innan den lades fram för beslut och se vilket mottagande den fick sedan. Fler FRA-debatter i framtiden alltså, om Per Schlingmann får välja.

Humor

Norsk olja det verkliga målet för FRA-lagen

Yttre hot, terrorism och utlandsstyrkornas säkerhet. Förklaringarna till varför FRA-lagen behövs är nästan lika många som förespråkarna.

Men alltihop är lögn. Dokument som syrrans granne kommit över visar att lagtextens skrivningar bara är dimridåer, avsedda att dölja det verkliga målet med lagen: att komma åt norska olje- och gasfält.

Enligt ett internt PM från regeringskansliet är det uttalade målet med införandet av lagen att skaffa sig information. Information som USA:s underrättelseorganisationer bara kan drömma om att få del av. Informationen skall sedan användas för att köpa loss Norge från Nato.

När Norge väl blivit utköpt är tanken att svensk trupp skall marschera in och ta kontrollen över det då i princip försvaslösa landet i väster. Därefter skall de norska olje- och gasreserverna kunna utnyttjas billigt av Sverige.