Politik

Kina, yttrandefriheten och Sveriges hyckleri

En regimkritiker i Kina har dömts till 11 års fängelse för att ha “uppviglat till att undergräva statens makt”, skriver DN. Det låter misstänkt likt lagstiftningen mot terrorprat som den svenska regeringen vill införa, men det hindrar förstås inte det svenska EU-ordförandeskapet från att kritisera domen i ett pressmeddelande.

Allting är med andra ord som vanligt. Den svenska regeringen säger i ord att mänskliga rättigheter är viktigt. Det skulle till och bli ett prioriterat område under Sveriges ordförandeskap. Svenska politiker är inte heller sena att kritisera andra länder som till exempel Kina, som bryter mot dem.

I handling gör Sveriges regeringar något annat. I Sverige sparas numer ingen möda när det gäller att inskränka mänskliga rättigheter och på så sätt närma sig Kina.

Det började för ungefär tio år sedan med Thomas Bodström vid rodret som justitieminister, en gärning som är väldokumenterad. Sedan alliansregeringen tog över har ingenting förändrats i sak. Snarare har utvecklingen accelererat.

FRA-lagen var ett arv från den Socialdemokratiska regeringen. Allianspartierna hade kunnat stoppa den i papperskorgen. Istället hotade Fredrik Reinfeldt med att avgå som statsminister om inte lagen gick igenom. Så viktigt var det tydligen för regeringen att få införa allmän avlyssning av sin befolkning.

Datalagringsdirektivet är också ett arv från Thomas Bodström och Socialdemokraterna. Det är redan klubbat och klart i EU och skulle införts för  längesen i Sverige. Vi riskerar nu att få betala böter eftersom den svenska regeringen uppenbarligen inte vill införa allmän registrering av telefonsamtal och epost, samt spårning av alla mobiltelefoner, av valtaktiska skäl.

Men alliansen kan alldeles själva också. De har på egen hand infört IPRED-lagen, som i ett slag gör både domstolar och polis överflödiga, amtidigt som den upphäver rättssäkerheten för alla som har en internetanslutning.

Alliansregeringen försökte också, alldeles själv, att införa summariska digitala avrättningar. En anklagelse från upphovsrättslobbyn skulle vara nog för att stänga av en människas internetanslutning. Ingen epost, inget chatta, ingen web, ingen telefon (Ja, många har IP-telefon), inga bankärenden, inga bokinköp, inga prisjämförelsen, inga tidningar, ingen samhällsdebatt… Det är häxprocesser 2.0 som alliansregeringen vill införa, där blotta anklagelsen är bevis nog och straffet är, om inte döden, så i alla fall den digitala döden för inte bara den anklagade utan alla i samma hushåll.

Från och med nyår börjar den nya kassaregisterlagen att gälla. Då får Skatteverket reda på alla ekonomiska transaktioner som görs i butiker och på krogen. För det fall att du betalar med kort får alltså en statlig myndighet uppgifter om att du köpt stora mängder jäst och socker, eller att du dricker två starköl varje torsdag på väg hem från jobbet. Gissa hur lång tid det tar innan det där registret börjar användas för annat än skatteändamål.

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Det verkar helt enkelt inte finnas någon hejd på i vilken omfattning Sveriges regering vill övervaka vad du och jag håller på med. Det verkar inte finnas någon som helst gräns för hur mycket rätten till ett privatliv får kränkas. Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket rättssäkerheten kan inskränkas till förmån för upphovsrättsindustrins döende distributionsmonopol.

Det verkar helt enkelt inte finnas något stopp på de svenska regeringarna. Därför tycker jag att den ständigt återkommande Kina-kritiken luktar illa. Inte för att Kina gör rätt, utan för att de svenska regeringarna gör allt för att närma sig precis det där som de kritiserar så hårt.

Nästa år är det val till riksdagen. Då kan du hjälpa till och ge Sverige en regering som kan kritisera människorättsbrott utan att det stinker. Det är enkelt.

Rösta pirat!

Politik

Riksdagen inför glömska på kommando

Tänk på något du hörde på bussen imorse. Eller något du hörde i fikarummet. Skit samma vad, men nu vill jag att du ska tänka på något spännande skvaller du hört nyligen.

Färdig?

Så, nu vill jag att du glömmer bort det där. Glöm bort det så att du aldrig mer kan plocka fram det ur minnet. Du ska inte ens komma ihåg att du glömt det.

Går det bra?

Nej, det går nog inte så bra. Inte för dig, inte för mig och inte för någon annan mentalt frisk människa heller. Det vi stoppar in i huvudet minns vi och det ska mycket till för att vi ska glömma bort att vi minns det. Det gäller i synnerhet spännande skvaller. Det minns vi riktigt bra.

Det här kunde man tro att männen och kvinnorna i riksdagen också skulle veta. Det finns ingenting sådant som glömska på kommando. När det gäller vissa saker finns det knappt glömska över huvud taget.

Men spionerna på FRA behärskar konsten att glömma. Det har riksdagen beslutat.

För två veckor sedan bestämde sig alliansens ledamöter återigen för att ge FRA frikort att övervaka dina och mina privata förehavanden.

FRA har nämligen lovat att glömma. Allt som de samlat in och läst utan att de egentligen haft fog för det ska genast förstöras och glömmas bort.

Så spionerna på FRA – de kallar sig säkert analytiker men är likväl spioner – som sitter och signalspanar, dvs tjuvtittar på vad du har för dig, har har alltså den alldeles speciella begåvningen att de kan glömma på kommando.

Det är tur det, för annars skulle man ju kunna bli orolig för att det ska sitta en massa människor på en hemlig myndighet och samla in information som kan komma väl till pass någon gång, antingen för regeringens räkning eller för någon annans, högst personliga räkning.

Någon skulle ju kunna samla information om vad besvärliga oppositionspolitiker har för sig för regeringens räkning och någon annan skulle ju kunna tänkas inhämta information om sin besvärliga chef. Information som sen kan användas i utpressningssyfte.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man skulle kunna tänkas åstadkomma med fri tillgång till människors privata kommunikation och trafikdata, men som tur är kommer FRA enbart att anställa tråkiga människor, som saknar fantasi och som dessutom kan glömma på kommando.

Vissa misstänker att det brunnit i huvudet på riksdagsledamöterna och ja, på ett sätt håller jag med om att de mist förståndet, även om jag tror att orsaken är väldigt kortsiktig makthunger.

För den som lydigt trycker på knapparna som regeringen vill blir belönad och även om det kanske blir väldigt äckligt på sikt när man bajsat ned sig kan det ju kännas skönt för stunden.

Ja, det har brunnit i huvudet på våra riksdagsledamöter. De har perverterats till kvartalspolitiker och lydiga nickedockor som utan eftertanke röstar igenom precis vad som helst för att tillfälligt stilla sitt maktbegär.

Tror du att det kommer att gå över efter nästa val?

Det tror inte jag. Politikerna visar tydligt att det enda de egentligen bryr sig om är sin egen makt. Alltså är enda sättet att få dem att lyssna att ta deras makt ifrån dem.

I Sverige idag, finns bara ett säkert alternativ om du vill medverka till att sätta stopp för vår färd mot ett brutalt övervakningssamhälle och det är att rösta på Piratpartiet. Andra partier har med all önskvärd tydlighet visat att de är beredda att helt kompromissa bort viktiga principer i utbyte mot regeringsmakt.

Sverige har varit politiskt stabilt i många år och vi kan dagligen bevittna hur två block av partier ilsket slåss med varandra om att vara alla till lags. Om det blir blått eller rött efter nästa val kommer inte att göra någon större skillnad den här gången heller.

Nästa val handlar inte om fastighetsskatten eller om barnbidragen. Det handlar inte om A-kassan eller de privata sjukvårdsförsäkringarnas vara eller inte vara. Det handlar inte om regeringsduglighet.

Nästa val handlar om din och min frihet att leva våra liv utan inblandning från staten. Den handlar om att inte göra om Sverige till en skräcknation som får DDR att blekna i jämförelse.

Därför väljer jag lila. Vad väljer du?

Noterat

Lögner från Stasis Järnvägar

Det är med viss vämjelse och en stor skopa obehag som jag numer bokar biljetter hos Stasis Järnvägar som börjat registrera vem som reser vart och när, tydligen för min trygghets skull. Det är visserligen ingenting som jag bett om eller kan välja, men tydligen är det något jag behöver eftersom jag annars kan bli bestulen på min biljett.

Exakt hur detta skulle gå till är mycket oklart. Det är rätt längesen jag förbeställde en pappersbiljett av SJ. Jag kan till och med tänka mig att jag skulle få betala extra om jag ville ha min biljett på papper.

Om det nu verkligen vore för min trygghet som denna registerföring infördes skulle det förstås vara helt frivilligt och för den delen belagt med en extra avgift. Om det verkligen vore något som någon av SJ:s kunder vill ha alltså. För om det är något som någon är intresserad att betala för så vore det naturligtvis oansvarigt av SJ att inte erbjuda denna tilläggstjänst.

Så är nu inte fallet och inte heller är det för min trygghets skull som SJ infört personliga biljetter.

Nej, det verkliga skälet till att SJ nu registrerar sina kunder och deras resvanor är att man säljer tågbiljetter alldeles för billigt. Det har helt enkelt varit lönsamt att köpa biljetter på spekulation och sedan sälja dessa till högre pris, närmare avresedatum. Detta är tydligen ett problem för SJ, men inte ett problem som de löser på ett marknadsmässigt sätt genom att sätta marknadsmässiga priser. Nej, istället införs obligatorisk registrering av kunderna och deras resvanor och i slutändan väljer SJ att ljuga kunderna rätt upp i ansiktet om orsaken.

Slutresultatet blir naturligtvis tomma platser på tågen. Det blir tomma platser därför att resan jag köpt med två månaders varsel kanske inte blir av. Tågbiljetten jag köpt är personlig och kan därmed slängas i soporna.

Slutresultatet blir förstås också att jag tvekar att ta tåget. Jag vet att SJ säger att de bara registrerar människors namn för att biljetterna är personliga. Det kanske är sant men det spelar ingen roll för när världens regeringar lägger en allt tätare filt av övervakning över samhället måste var och en välja att vara en del av övervakningen eller att vara en del av alternativet.

SJ har valt att vara en del av övervakningssamhället. De har valt att börja registrera sina kunder och deras resvanor när väl informationsinsamlingen börjat har den en tendens att utökas till allt mer information som sparas allt längre. En vacker dag kan SJ:s register över resor vara en del av statens övervakningsapparat, tillsammans med Västtrafiks register över resor och flygbolagens register över resor.

SJ vet hur man bygger badwill och olust. Det kan SJ göra eftersom de i praktiken har monopol på sina tågsträckor. Riktiga företag på riktiga, konkurrensutsatta marknader måste måna om sina kunder på riktigt.

Noterat, Politik

Utmaning: Tre valfrågor

PiratpartietJag utmanar dig: Räkna upp tre valfrågor som ditt favoritparti tänker driva i Europaparlamentet. Klarar du det?

Jag tvivlar på att du kan räkna upp ens en fråga.

Poängen med det här är inte att visa hur dum och ointresserad du är av EU, för det tror jag inte att du är. Poängen är att visa hur ointresserade våra riksdagspartier är av att du ska vara välinformerad om vad som egentligen händer i EU.

För om du visste vad som händer i EU och vad dina politiker egentligen driver för frågor där så skulle du kanske rösta på någon annan i nästa val.

Privatpolislagen IPRED. Den bygger på ett EU-direktiv. Visserligen är direktivet inte i närheten av så långtgående som de svenska riksdagspolitikerna försöker göra gällande, men det bygger på ett EU-direktiv som den svenska regeringen och de svenska riksdagspartierna varit med och lotsat genom EU:s beslutsprocesser.

Hörde du någon debatt i Sverige om EU-direktivet IPRED? Var det några av våra riksdagspolitiker som öppet diskuterade för eller emot, eller ens nämnde som i förbigående att detta diskuterades inom EU?

Datalagringsdirektivet, som tvingar internetoperatörerna att registrera din epost och vilka webbsidor du tittar på, hörde du någon debatt om det i Sverige? Var det så att Thomas Bodström, Sveriges dåvarande justitieminister, som var en av de starkast drivade personerna bakom direktivet, öppet redovisade vad han höll på med nere i Bryssel?

Datalagringsdirektivet kommer att bli lag i Sverige, i höst. Propositionen är redan skriven. Men gissa vad? Regeringen väntar med att lägga fram den till efter EU-valet. Varför väntar regeringen med det?

Telekompaketet? Hört mycket debatt om det mellan riksdagspartierna i Sverige? Har socialdemokraterna och moderaterna fört högljudda debatter om huruvida det är rätt att göra som Frankrikes regering vill och stänga av människors kommunikationsmöjligheter för att en upphovsrättsorganisation påstår att de sysslar med fildelning?

Privat rättsskipning utan inblandning av polis och besvärliga domstolar, statlig registrering av vad du läser och vilka du kommunicerar med och avstängning av människor från internet på begäran av upphovsrättslobbyn, återigen utan inblandning av polis och besvärliga domstolar. Det är förstås bara en bråkdel av vad vår regering och våra riksdagspartier är inblandade i och ändå hör vi inte ett ljud från dem i någon av dessa viktiga frågor. Du får dra dina egna slutsatser om varför.

Jo, angående utmaningen då. Jo jag kan räkna upp tre frågor som mitt favoritparti tänker driva i Europaparlamentet:

  • Fri kunskap
  • Delad kultur
  • Skyddat privatliv

Det är förstås inte tre frågor. Det är en sammanfattning av säkert tre tusen frågor där ganska många beslut fattas inom EU.

Piratpartiet ställer upp i valet till Europaparlamentet. Vilket parti du väljer att rösta på är förstås helt upp till dig, men du har all anledning att gå och rösta den 7 juni, för det fattas viktiga beslut i Bryssel och Strasbourg, vare sig du vill det eller ej.

Så, om du inte klarade min utmaning föreslår jag att du ser till att du klarar den imorgon. Eller åtminstone före valet. För det vore ju förskräckligt om du upptäcker i efterhand att du röstat på fel parti.

Politik

Hyckleri och dubbelmoral i Sveriges ordförandeskap

Mänskliga rättigheter ska bli ett prioriterat område under Sveriges EU-ordförandeskap, säger kabinetsssekreterare Frank Belfrage enligt SvD.

Det är ett märkligt uttalande, med tanke på den politik som förts av de senaste två regeringarna. Det hände något under Thomas Bodströms tid som justitieminister. Plötsligt var alla medel tillåtna. Allt som gjordes i brottsbekämpningens namn var bra, oavsett konsekvenser. Upprätthållandet av mänskliga rättigheter blev helt underordnat helt annat.

Bodström stred hårt för att lura på oss och övriga EU datalagringsdirektivet och han satt med i regeringen som låg bakom förslaget till FRA-lagen. Detta gick i arv till alliansregeringen som nu gjort det till verklighet och dessutom nyligen drivit igenom upphovsrättslobbyns egen privatpolislag som gör begreppet rättssäkerhet till ett ihåligt skal.

Under minst tio års tid har svenska regeringar drivit igenom lag efter lag som på olika sätt inskränker människors fri-  och rättigheter till privatliv och privat kommunikation.

Att vår regering i det läget ska prioritera mänskliga rättigheter känns inte som något annat än ett väldigt cyniskt hyckleri. Våra regeringar och våra riksdagsledamöter har under de senaste tio åren tydligt visat att mänskliga rättigheter är ungefär lika värdefulla för dem som dasspapper.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Då har du möjlighet att vara med och byta ut politikerna, mot några som bryr sig om mänskliga rättigheter på riktigt.

Piratpartiet ställer upp i valet till Europaparlamentet 7 juni och i riksdagsvalet 2010.

Politik

Personlig frihet – snart ett minne blott

Minns du 1980-talet? Risken är förstås att du inte ens fanns då eller att du åtminstone var väldigt liten. Låt då mig, en gammal förvuxen tonåring, berätta för dig om hur det var, för 20-nånting år sedan.

Det var faktiskt ganska annorlunda. För 20 år sedan, på 1980-talet, var det nämligen tillåtet att kommunicera med sina vänner utan att staten lade sig i.

Det var till exempel fritt fram att prata i telefon med vem som helst, utan att för den skull bli registrerad och avlyssnad, om man inte var misstänkt för något grovt brott.

Det var också tillåtet att skicka brev, helt anonymt, till vem som helst. Ingen hade rätt att öppna och tjuvläsa de där breven och det var ingen som registrerade vilka brev som skickades mellan olika personer.

Anonyma brev utnyttjades till alla möjliga syften. Ett användningsområde var att byta film och musik med andra. Filmer och musik kopierades helt enkelt till video- eller kasettband som man sedan skickade till varandra. Det var den tidens fildelning. Den skedde helt öppet men ändå helt privat via helt anonyma brev.

Människor kunde också träffas på caféer eller restauranger och umgås, helt anonymt. Vem som helst som var där kunde förstås se vilka som träffades men ingen lyssnade i hemlighet på vad som avhandlades och ingen statlig myndighet registrerade vilka som träffades var och när.

Det är bara 20 år sedan. Sedan hände något. För ganska exakt 15 år sedan blev Internet ordet på allas läppar och vi började kommunicera på nya sätt. Men egentligen är det samma gamla umgängesformer i alla fall, fast elektroniskt istället.

Så, vi har genomgått ett teknikskifte och vår kommunikation har blivit effektivare, men hur har det då gått med de personliga friheterna? Har samhället utvecklats i en positiv riktning så att vi fått större frihet?

Möjligheten att kommunicera anonymt är i princip utraderad. EU:s datalagringsdirektiv som Thomas Bodström slogs hårt för att få införa innebär att all epost och alla telefonsamtal registreras, alltid. Uppgifterna ska sedan lagras av teleoperatörerna och på begäran lämnas ut till polisen. Det finns redan ett förslag framme som innebär att uppgifterna ska vara fritt tillgängliga för polisen, hela tiden.

Men det räcker förstås inte med att registrera vilka som pratar med varandra. Staten kräver mer. Sedan årsskiftet får Försvarets Radioanstalt, FRA, fritt avlyssna all internet- och telefontrafik i hela Sverige, på regeringens uppdrag. Vad regeringen och andra myndigheter gör med informationen har vi förstås ingen aning om men att den kommer att användas i byteshandel med andra länders regeringar är ingen hemlighet. Din privata kommunikation används som bytesvara av din regering alltså.

Än så länge är det faktiskt fullt tillåtet att skicka fysiska brev anonymt, men tankarna på att införa elektroniska spår även på pappersbrev finns redan inom EU, men i några år till så går det faktiskt bra.

Hur är det då med möjligheterna att byta film, musik och information med sina vänner? Ja, de tekniska möjligheterna har aldrig varit bättre. Aldrig har så många artister, författare och filmare haft så stora möjligheter att nå ut till sin publik.

Att kulturen får spridning är förstås fruktansvärt för människor som tidigare kunnat tjäna pengar på att transportera och sälja plastskivor med inspelad musik till människor. Så fruktansvärt är det att de övertygat dina politiker om att de ska få sköta sin egen rättsskipning.

Att behöva besvära polisen med att utreda brott är förstås helt onödigt när det går lika bra att tilltvinga sig användaruppgifter av internetoperatörerna och sedan skicka ett utpressningsbrev direkt till abonnenten. Arrangemanget undanröjer också behovet av en massa tidsödande och komplicerad bevisvärdering som ju är det normala i länder där rättsskipningen sköts av domstolar.

Nästa steg är att den som byter film och musik med sina vänner ska få sina möjligheter att kommunicera med omvärlden avskurna. En begäran från ett skivbolag till din internetoperatör och en snabb summarisk digital avrättning, utan besvärande utredning, rättegång och dom.

På 20 år har vi tappat rätten att kommunicera anonymt och rätten att kommunicera förtroligt. Våra möjligheter att sprida kultur genom att byta film och musik med varandra har kraftigt inskränkts och privata företag har fått maktbefogenheter som inte ens polisen har.

Och det här är förstås bara början. Hur samhället ser ut om ytterligare 20 år, om utveckligen tillåts fortsätta vill jag inte ens tänka på.

Du kan göra något!

Det finns alternativ. Det är än så länge fullt tillåtet att engagera sig, göra sin röst hörd och faktiskt att rösta ut de galna politikerna och byta ut dem mot sådana med sunda värderingar.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Då tänker jag rösta på Piratpartiet. Jag gör det därför att jag bryr mig om hur framtidens samhälle ser ut och för att jag anser att våra nuvarande politiker har kört fullständigt åt helvete.

Piratpartiet driver tre frågor: Delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Det är de enda tre frågorna partiet driver och därmed de enda tre frågorna som kommer att vara prioriterade. Vad de övriga frågorna skulle vara skiter jag ärligt talat i. De kan omöjligt vara viktigare än att bevara fundamentala mänskliga rättigheter.

Noterat

I’m not quite dead yet…

…även om jag börjar tvivla på att det här med data är något att sysselsätta sig med.

Långt härligt jullov med massor av tid att fixa det där som du länge gått och tänkt på men inte hunnit med.

Det är i alla fall vad du tror.

Sedan börjar du pilla.

Ja, först firar du jul i flera dagar, men sedan, när julmaten är uppäten och klapparna instuvade på sina respektive platser, då börjar du.

Sedan går det inte riktigt som du tänkt dig och plötsligt har plötsligt flera dagar gått åt till att försöka förbereda det där du egentligen skulle göra, så att du faktiskt kan börja.

Jag ska inte tråka er med detaljer utan bara konstatera att jag är styrkt i min uppfattning att Apple är det nya Microsoft och att man aldrig, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig någonsin ska ta i någon hårdvara som det står Apple på. Inte ens med tång.

En Macbook fungerar säkert alldeles utmärkt för ”vanliga användare”, vad nu det är, men om man sätter en rosett på en bajskorv så är den fortfarande en bajskorv. Att det ser bra ut förändrar inte faktum att det som döljer sig under ytan är en illaluktande brun korv.

För övrigt anser jag att FRA-lagen måste rivas upp. Gör om! Gör rätt!

Politik

”Farligare än Usama bin Ladin”

Thomas Bodström, av Jan Guillou kallad “Farligare än Usama bin Ladin”, är en lögnare. Först ljög han inför ledamöterna i Sveriges riksdag, när det gällde omfattningen av EU:s datalagringsdirektiv som han kämpade mycket hårt med att få igenom i EU och nu ljuger han igen om lagens omfattning.

Det tål att upprepas: Thomas Bodström ljög inför ledamöterna i Sveriges riksdag om datalagringsdirektivets omfattning och nu ljuger han igen.

Under hösten väntas regeringen lägga fram propositionen som ska implementera EU:s datalagringsdirektiv – direktivet som bland annat gör din mobiltelefon till en statlig spårsändare – i Sverige. Direktivet har redan blivit verklighet i Tyskland och det går redan nu att se skadliga effekter på samhället.

Det lämnas som en övning åt var och en att fundera på vilka lögner som cirkulerat och fortfarande cirkulerar när det gäller FRA-lagen och dess omfattning.

Den 16 september ses vi i Stockholm.

Politik

Snart kan alla spåras via mobilen, hela tiden

JK konstaterar att åklagare och poliser bryter mot lagen och använder misstänkta brottslingars mobiltelefoner för att spåra var någonstans de befinner sig. JK anser dock också att detta är fel och att lagen bör ändras.

Jag kan lugna JK och alla andra med att polisen snart kommer att kunna spåra, inte bara misstänkta brottslingar, utan alla som har en mobiltelefon, överallt, hela tiden, i och med införandet av EU:s datalagringsdirektiv. Enligt den svenska utredningen skall lagen börja gälla 1 januari 2009.

Vi kan alla tacka Thomas Bodström som slagits hårt i Bryssel för att alla svenskars mobiltelefoner skall göras om till en statlig spårsändare och att alla telefonsamtal skall registreras och finnas tillgängliga för polisen, alldeles oavsett brottsmisstanke.

Så fungerar det i en modern demokrati.

Politik

”Det där är min mammas förra chef”

Det som tidigare var väldigt abstrakt blev plötsligt väldigt konkret. FRA:s allmänna avlyssning drabbar någon och denne någon är helt vanliga människor i din närhet som du känner eller som någon i din närhet känner.

Det här, i kubik, är precis vad FRA-lagen handlar om. Helt vanliga människor kommer att få sina privatliv genomlysta och granskade av en hemlig myndighet, utan brottsmisstanke och utan att det finns någonting de kan göra åt saken. Vart den insamlade informationen tar vägen har de ingen aning om.

Det kan vara din granne. Det kan vara din chef. Det kan vara din mamma. Det kan vara du.

Politik

Bekväma läckor

Det är bekvämt med läckor som kommer i rättan tid. Information som regeringen inte vill gå ut med kan komma ut samtidigt som regeringen kan fortsätta neka eller låta bli att kommentera. Men det betyder ju inte att det är sant, eller att det är hela sanningen.

SvD rapporterar idag att det är Ryssland som är målet för FRA:s avlyssning av svensk internet-trafik. Detta har man fått veta via läckor. Informationen kommer behändigt, kanske lite för behändigt, för FRA-förespråkarna. Nu kan ju alla själva se att det minsann inte är svenskar som är målet för avlyssningen.

Men som vanligt när det gäller FRA är det ingenting som stämmer. För vi vet ju sedan tidigare att FRA redan ägnat sig åt generell massinhämtning av data om svenskar i tio år. Det kan FRA fortsätta att göra, ännu effektivare än tidigare, när kablarna kopplas in och all internet-trafik plötsligt blir tillgänglig. Min trafik, din trafik, din älskares trafik, eposten till din terapeut eller läkare. Allt blir tillgängligt för kartläggning och analys. Ja och förstås en hel del rysk trafik.

Det är viktigt, för att skydda svenska människoliv, att avlyssna rysk internettrafik och byta till sig information med andra underättelsetjänster. Viktigare, tydligen, än att skydda de mänskliga rättigheterna och att skydda demokratiska grundprinciper. Det är vad vi skall tycka tydligen. Att mänskliga rättigheter, demokrati och frihet inte är så viktigt.

Sen kan man ju fråga sig, och det gör jag verkligen, på vilket sätt det gagnar svenska intressen att avlyssna rysk internet- och teletrafik och sedan sälja informationen. Kan någon förklara på vilket sätt det minskar hoten och inte skapar nya hot mot Sverige? Någon?

2009 skall kablarna kopplas in och därefter blir ditt och mitt privatliv tillgängligt för kartläggning och fullständig genomlysning av en statlig myndighet som arbetar på den svenska regeringens uppdrag. Glöm aldrig bort det!

Politik

Stackars debatt!

Överbefälhavaren, Håkan Syrén, rycker ut idag och uttalar sig till FRA-lagens försvar. Debatten har blivit lite olycklig, tycker han. Det handlar om en målkonflikt. Rätten till ett privatliv har ställts mot möjligheten att inhämta försvarsunderrättelser.

Fast det var ju det här med att FRA-lagen inte har med försvarsunderrättelser att göra då. Det står “yttre hot”, inte “yttre militära hot”. Någonstans där borde Håkan Syrén förstått att det kanske inte hade med försvaret att göra. Inte alls faktiskt.

Sen maler han på och tar upp det där med att skydda trupp i Afghanistan, igen. Det där som Sten Tomhylsan Tolgfors (m) tjatade om i riksdagen. Det där som sedan avfärdades av FRA:s förre generaldirektör Ingvar Åkesson.

Jag inbillar mig, åtminstone periodvis, att olika myndighetschefer skulle vara ganska begåvade, men jag börjar förstå nu hur illa det är ställt. Frågan är om man ens kan kalla dem normalbegåvade.

Det är inte en debatt som pågår just nu. Det är två monologer. I ena ringhörnan Sveriges samlade befolkning som är emot att deras internettrafik skall avlyssnas av FRA. I andra ringhörnan regeringen, spridda riksdagsledamöter och några myndighetschefer som envist som en papegoja upprepar att debatten handlar om fel saker. Sveriges samlade befolkning tycker fel. De har inget förstått.

Om det är något som är sorgligt just nu så är det alla dessa försvarsministrar och FRA-chefer och överbefälhavare som med en idiots envishet fortsätter att gräva sina egna gravar medan de med samma idiots envishet fortsätter upprepa ramsan om att befolkningen ingenting förstått och att debatten handlar om fel saker.

Ja, Håkan Syrén, debatten är olycklig. Den är olycklig för att den blir misshandlad av dig och dina kumpaner som deltar utan att tillföra någonting. Ni tillför data, men ingen information. Stackars debatt! Tro fan att man blir olycklig under sådana omständigheter.

Politik

Tusen demonstrerade i Göteborg

Gustav Adolfs torg i Göteborg, 12:05 idag:

Människor av alla politiska färger samlas till demonstration mot FRA-lagen. Drygt tusen personer deltog.

Nej Reinfeldt, debatten är inte avslutad.

Missa inte vår läsartävling: Varför behövs FRA-lagen?

Läs också:

Humor

Läsartävling: Varför behövs FRA-lagen?

Ingvar Åkesson, Anders Wik, Per Schlingmann… Makthavarna har stått i kö de senaste dagarna för att få förklara varför FRA-lagen egentligen behövs. Den behövs ju tydligen inte av de skäl som angavs under riksdagsdebatten innan lagen slutligen klubbades igenom, nämligen för att skydda mot yttre hot, terrorister eller talibaner i Afghanistan.

Fast det har inte varit så mycket förklaringar om varför den behövs. Mest har det varit dementier av tidigare förklaringar. Faktum är att efter de motstridiga uppgifter som kommit fram under den senaste veckan återstår nu ingen förklaring alls till varför FRA-lagen behövs. Ingen av de inblandade verkar ha en aning om vad den skall användas till.

Det är här ni kommer in, kära läsare. Vi inbjuder nu er till att komma med förslag. Kom in med din egen alldeles förklaring till varför FRA behövs. Ingen idé är för dum eller konstig. Bland förslagen kommer vi att kora en vinnare som förutom ära och berömmelse får… Ja, det blir en överraskning.