Noterat

Plötsligt är halva webben borta

En vacker dag vaknar du och halva webben är borta.

En jättekonstig tanke, säger du, för webbsajter som ligger ute försvinner ju inte bara i tomma intet.

Men det är precis vad de skulle kunna göra, om lagförslaget SOPA blir verklighet i USA.

Det handlar förstås inte om att rent fysiskt ta bort webbsajter. Det är svårt, till och med för amerikanska myndigheter och mediebolag, att tvinga webbhotell världen över att ta bort saker. Nog för att de försöker ibland men som historien visar lyckas de inte ofta inte så bra med att fysiskt ta bort webbsajter.

Men det finns andra, effektiva sätt, att hindra dig från att hitta webbsajter. Det går till exempel att ändra, eller ta bort deras namn ur DNS-systemet, så att du inte kan hitta dem. Det går att tvinga företag som Paypal, Visa, Mastercard och Google att frysa betalningar till de som driver sajterna. Det går att sätta människor i fängelse i flera år för att de länkar till dem.

Precis det här är vad lagförslaget SOPA handlar om och precis det här kan du få uppleva i framtiden, om en handfull globala medieföretag och ett gäng översittarpolitiker får som de vill.

För att du ska få ett smakprov på framtiden är stora delar av webben svart idag. Censurerad, sådär som den kan bli i framtiden. Ja, inte några stora svenska webbsajter förstås, för här i Sverige behöver vi inte oroa oss över amerikanska förslag. Svenska politiker är USA-fientliga land och vi skulle aldrig göra som i USA här.

Den här sajten skulle också varit svart idag. Jag hade tänkt att göra den svart. Men jag bestämde mig för att skriva det här inlägget istället – Ett av få inlägg på senare tid.

Jag har varit så oinspirerad ett tag och inte riktigt orkat med att bry mig om att blogga.

Men någon måste protestera. Någon måste säga något, innan det är alldeles för sent.

Säg något du också! Läs mer om hur du gör på americancensorship.org.

Politik

Är internet bara en bekvämlighet?

Stäng av nätet en stund och fundera över hur livet ter sig. Tuggar det på, fortsätter det som vanligt, eller stannar det upp och hankar sig fram?

Kan du leva ett normalt liv utan internet? Rannsaka dig själv!

Är du frestad att svara ja, tänk efter noga. Använder du verkligen inte nätet till någonting av vikt i din vardag?

Visst! Det finns faktiskt (en hel del) människor som lever sitt liv tämligen oberörda av nätet, åtminstone ytligt sett. De går till affären och handlar mat, åker till jobbet där de utför någonting som inte kräver datorer för att fungera. De ringer till varandra från hemtelefonen (gränsfall, men det har en gång i tiden fungerat utan datorer) och umgås hemma i trädgården eller på krogar och caféer.

Men inte ens människor som lever sina liv till synes helt opåverkade av att internet finns skulle klara sig om nätet havererade.

Utan internet, ingen mat. Det kommer ingen lastbil med mjölk till butiken, bageriet får inget mjöl att baka med och det kommer inget paketerat kött från slakteriet om nätet går ned, eftersom de inblandade inte kan kommunicera med varandra.

Utan internet, inga pengar. Bankerna kanske, eventuellt, kan kommunicera med varandra via egna nät, men det hjälper inte när du inte kan kommunicera med din bank. Inte din butik heller. Inte bankomaten. Inga kortbetalningar och inga uttag. Alltså inga pengar.

Utan internet, inget jobb. Hur många känner du som kan jobba när nätet är nere? Jobba kontinuerligt alltså, inte bara två timmar med någonting i väntan på att nätet ska börja fungera igen. Inte så många va?

Internet är samhällets nya pulsåder, som allting annat är beroende av. Internet är fundamental infrastruktur. Internet är som olja och elektricitet. Utan internet är vi barbarer som får fly till skogs och slåss om villebrådet där.

En så viktig del av vår infrastruktur kunde man ju tycka att politikerna skulle vårda, värna och skydda. Politikerna kan ju trots allt inte heller göra speciellt mycket om nätet inte fungerar.

Därför blir jag väldigt fundersam när jag ser hur de beter sig:

  • Föreställ dig att polisen skulle få fritt tillträde att snoka i människors bostäder, och gå igenom dina privata brev och foton, eller att posten skulle öppna och läsa alla försändelser. Det skulle inte vara acceptabelt. Ändå är det precis vad som händer just nu på internet, efter att riksdagen gett myndigheten FRA fritt fram att avlyssna all elektronisk kommunikation och sedan lämna ut kopior till den egna och andra länders regeringar.
  • Eller föreställ dig att polisen skulle gå igenom telefonkatalogen, hitta.se och alla andra sajter där du kan slå upp telefonnummer, och bestämma att vissa nummer skulle strykas, eftersom ägarna ägnade sig åt sånt som är osmakligt eller konkurrerar med statens verkamhet. Det skulle inte heller vara acceptabelt. Ändå sitter Cecilia Malmström i Bryssel och arbetar hårt för att införa censur av internets telefonkatalog, DNS-systemet, i hela EU.
  • Tänk dig att du står på stan och delar ut gamla böcker som du läst ut. Plötsligt kommer det fram en person från ett bokförlag, i sällskap med en civil ordningsvakt. De tvingar dig att identifiera dig. En vecka senare kommer en stämningsansökan på posten för att du olovligen konkurrerat med förlagets verksamhet – att distribuera böcker. Otänkbart? Det var precis det här riksdagen beslutade om när de röstade igenom Ipred-lagen.

Den här listan tar inte slut. Istället fortsätter den. Direkt efter valet fortsätter den med datalagringsdirektivet som ger polisen tillgång till information om din epost, dina telefonsamtal och var du befinner dig, dygnet runt, hela tiden. Frågan förhalas just nu av valtaktiska skäl. Regeringen vill inte väcka den medborgare som sover.

Den här fullständigt vettlösa störtfloden av övervakningslagar, censur och andra ingrepp i människors privata sfär är skälet till att Piratpartiet finns. Det är skälet till att jag är piratpartist. Det är skälet till att jag lägger massor av tid, energi och pengar på en politisk kampanj. Det är skälet till att jag tycker att du också borde vara piratpartist, om så bara för en dag. Det är därför jag tycker att du ska rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 19 september.

Internet är oerhört viktigt för vårt samhälles fortlevnad och utveckling. Tyvärr verkar den insikten ha gått politikerna förbi. Istället för att värna och utveckla nätet behandlar de internet som någonting illaluktande, som katten släpat in och som man helst vill slänga i soporna.

Det kommer ingen vit häst och räddar oss från politikernas vansinnesfärd. Vi måste göra det här själva. Och vi kan göra det själva. Men vi behöver din insats. Ja, just din. Jag vill att du försöker se bortom det politiska vardagskäbblet nu och funderar över vad som egentligen är viktigt i det här valet.

Jag tycker att det är viktigt att vi försvarar vårt samhälle och dess pulsåder från oförstående politiker. Vad tycker du?

Rösta på Piratpartiet i år.

Politik

Sverige blockerar Facebook och YouTube

Det som händer just nu i Turkiet, att staten blockerar flera, helt legitima Google-tjänster, skulle aldrig kunna hända här i Sverige, eller hur?

Fel!

Det skulle faktiskt kunna drabba hela EU.

Förutsättningen är att vi ger staten verktygen och precis vad vi är på väg att göra, genom Censilia Malmströms förslag om att införa statlig filtrering av sajter.

Hon påstår att det behövs filtrering för att hindra spridningen av barnporr. Problemet är att hon ljuger. Det finns ingen barnporr att hitta på internet. Det går naturligtvis att använda internet för att distribuera barnporr, men det är ingenting som sker öppet på ett sätt  som går att komma åt genom politiskt styrd filtrering.

Det handlar naturligtvis inte om barnporr över huvud taget. Det är bara ett praktiskt rött skynke att hålla upp för att kunna stämpla sina meningsmotståndare som misstänkta pedofiler.

Istället handlar filtrering om kontroll över vad du och jag kan ta del av på nätet, just nu med barnporr som förevändning, men om vi ger politikerna verktygen att kontrollera vad som är åtkomligt på nätet är det bara en tidsfråga innan någonting helt legitimt blockeras, precis som nu sker i Turkiet.

Ett sånt här tilltag borde omedelbart förpassa Turkiet till utvisningsbåset och föranleda EU att snarast skicka ut landet i kylan. Tyvärr finns det anledning att misstänka att det istället är en inträdesbiljett. Det Turkiet gör och kan göra är ju precis vad EU-kommissionen också vill kunna göra, nämligen kontrollera tillgången till information.

Detta måste stoppas på alla fronter. Våga se igenom politikernas barnporr-ridåer. Säg nej till censur!

Rösta på Piratpartiet 19 september!

Politik

Ring Agneta Lindblom Hulthén idag

Journalistförbundets ordförande, Agneta Lindblom Hulthén, står inte bara bakom gårdagens debattartikel på svd.se, där lobbyorganisationen Kulturskaparna kräver att operatörerna avlyssnar och cencurerar nätet, hon är dessutom talesperson för denna organisation.

Ring Agneta Lindblom Hulthén redan idag och fråga varför journalistförbundet lobbar för massavlyssning och censur. Telefonnumret hittar du hos kulturskaparna.com.

Läs också:

Noterat

Jag ångrar mitt datorköp hos Onoff

En gång köpte jag en dator hos radiohandlaren Onoff. Den kanske blev lite billigare så, men redan i butiken ångrade jag mig litegrann och bestämde mig för att inte göra om tilltaget.

Jag ångrar mig ännu mer nu när jag läser om hur Onoff sitter och fulredigerar Wikipedia till sin egen fördel och sedan inte ens har ork att kommentera sitt tilltag.

Det är naturligtvis lämpligast att hålla fingrarna borta från syltburken men om man nu inte klarar det bör man ju åtminstone ha någonting att säga när man blir påkommen.

Politik

Visionslösa politiker ser internet som en leksak

I nästa EU-val röstar vi med våra mobiltelefoner och hemdatorer, spår Per Schlingmann i G-P. Ja, det finns flera fördelar med elektronsik röstning. Det finns också många problem som behöver lösas. Tyvärr har Per Schlingmanns parti, moderaterna, ägnat sin tid i regeringsställning åt att skapa nya problem och hämma utvecklingen på nätet.

För i den mån alliansregeringen för någon internetpolitik över huvud taget så handlar den inte om att skapa förutsättningar för att utveckla internet. Den handlar istället om att övervaka, låsa in, filtrera och blockera.

Det är därför internet i Sverige från och med i år avlyssnas av FRA. Det är därför spelutredningen föreslagit att staten ska blockera åtkomst till spelsajter, det är därför upphovsrättsindustrin fått polisbefogenheter i och med IPRED och det är därför rikspolisstyrelsen fortfarande får distribuera en lista över webbplatser som internetoperatörerna förväntas blockera.

Det är för att moderaterna och alliansregeringen inte förstår vad internet är, och i den mån de förstår ser de internet främst som ett hot och hinder.

Ja, inte för att det var så mycket bättre i den föregående, rödgröna regeringen. Göran Persson och hans regeringsvänner drog faktiskt igång arbetet med det som skulle bli FRA-lagen, röstade igenom ett antal skärpningar av upphovsrätten och det var justitieminister Thomas Bodström som slogs hårt i EU för att få igenom datalagringsdirektivet som regeringen snart tvingas införa i Sverige.

Identifiering, anonymitet och spårbarhet är tre nyckelkomponenter i ett elektroniskt valsystem. Det är nyckelkomponenter i alla demokratiska valsystem. Tekniken finns idag. Den fanns för fem år sedan också. Och för tio år sedan.

Vad som inte funnits på väldigt länge i svensk politik är visioner. Dagens och gårdagens regeringspartier saknar i stort sett helt visioner om hur internet kan användas för att utveckla och berika samhället. De ser internet som en leksak som de kan göra vad de vill med.

Det är därför Piratpartiet behövs. Piratpartiet behövs i europaparlamentet och i riksdagen därför att vi har visionerna och kunskapen som krävs för att vända utvecklingen och göra Sverige till ett föregångsland med fria människor och en blomstrande internetindustri.

Piratpartiet – Vi vet!

Noterat

Sopa framför egen dörr, Bodström!

Kina bryter dagligen mot “massor av mänskliga rättigheter” och Sverige bör därför bojkotta delar av OS. Det tycker Sveriges förre justitieminister, Thomas Bodström.

Protestera mot länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ja, det låter väl rimligt. En fråga bara:

Vilken svensk minister är det som gått i bräschen när det gäller kringskärandet av demokratiska rättigheter och införandet av repressiva åtgärder i Sverige?

Jo, det var visst justitieminister Thomas Bodström.

Kanske skulle sopa lite framför egen dörr först. Fast det är väl svårt nu när han inte är minister längre. Det kanske är ångesten som talar…

Humor

Det sämsta på internet

Väntan är över! Nu är den äntligen här! Syrrans grannes lista över det sämsta på internet:

Byggvaruhandlares webbsajter

De ser ut som hemsidor från 1994. De innehåller praktiskt taget ingen information. Deras värde för användarna är noll. Hur vore det med produktkataloger? Någon? Inte det? Vad gör ni på webben över huvud taget?

Det lysande undantaget är K-Rauta som faktiskt håller sig med en produktkatalog, trots att de har en fysisk butik. Grattis!

Rikspolisstyrelsens internetfilter

Inte bara misslyckas det helt med sitt syfte: att filtrera barnporr. Det missbrukas dessutom till att filtrera annan information.

En myndighet upprätthåller en hemlig censurlista, med webbsajter som väljs ut enligt hemliga kriterier, istället för att ägna sig åt sin kärnverksamhet: att faktiskt spåra upp brottslingar. Bra jobbat!

Spam

Du är inte det minsta intresserad av penisförstoring och har inga potensproblem. Ändå badar du i reklam för MegaDik och Viagara. Varje dag. Hela tiden. Det måste finnas ett uppdämt behov någonstans. Ett enormt sådant.

Upphovsrättsindustrin

Skivbolagen har problem. Stora problem. De kan inte sälja sin produkt längre. Det har visat sig att det finns billigare och effektivare sätt att transportera musik än att skicka runt plastbitar.

Man kan skicka runt musiken på internet. Nästan gratis kan man skicka den. Det gör skivbolagens kunder. Eller före detta kunder snarare, för det går förstås inte att köpa musiken på nätet. Eller det går. Till ett alldeles för högt pris och i konstiga filformat med en massa restriktioner.

Skivbolagen hade kunnat tjäna massor av pengar på att sälja musik till rimliga priser i format som människor vill ha, men istället vägrar de.

De vill kontrollera internet istället.

Registrera dig för att gå vidare

Du vill handla på nätet. Du vill desperat göra av med dina pengar i en webb-butik. Men det går inte. Åtminstone inte utan problem. Du måste registrera dig och skaffa ännu ett användarnamn och lösenord som du aldrig kommer att komma ihåg eller använda igen.

Webbteve

Det är som heroin för massmedier. Alla skall göra webbteve. GP gör webbteve, Aftonbladet gör webbteve, Expressen gör webbteve. Det spelar ingen roll vad det handlar om eller om det tillför något. Rörlig bild och ljud is the shit!

Det skall vara fan att lyssna på musik samtidigt som du surfar eller att smygläsa nyheterna på jobbet, för nu jävlar HÖR ALLA TYDLIGT VAD DU HÅLLER PÅ MED! HALLÅ! HÄR ÄR EN SOM KOLLAR PÅ TEVE PÅ JOBBET! ÄR DET OK?

Bloggar, bloggar, bloggar

Allvarligt talat. Människor har alldeles för lite att göra. Men vad värre är: De har alldeles för lite att säga. Och de har alldeles för lite förstånd för att inte skriva om det.

Räcker det inte med att sabotera kollegornas fikastund? Måste alla andra människor också drabbas?

Nannyfiltret

Alla storföretag med självaktning har det. Ett alldeles eget internetfilter. Så att du inte sitter och läser på fel webbsidor när du vill slacka bort en stund på jobbet. Du är ju där och arbetar och skall därför bara läsa arbetsrelaterat material: Aftonbladet men inte flashback. Slashdot men inga bloggar, Golfsajter men inte Syrrans granne

ADSL

Det måste vara världens sämsta sätt att komma åt internet. Till att börja med ägs all koppartråd till alla bostäder av Telia. De låtsas visserligen att det är en helt separat verksamhet genom att sköta verksamheten i ett bolag de kallar Skanova, men det gör uppenbarligen ingen skillnad för bakom kulisserna är det gammal skön 50-talsbyråkrati i sann Televerket-anda.

Först beställer du ADSL hos någon operatör. Om du har tur får du veta att det faktiskt går att leverera ADSL till din bostad med en inte helt orimlig hastighet.

Sedan väntar du åtta veckor. Åtta veckor är vad det tar för Skanovas tekniker att åka ut till telestationen och installera ett modem. Om de ens installerar något. Jag tippar på att allt är installerat och att det bara är att aktivera. Efter åtta veckor alltså.

Sedan, när du väntat åtta veckor och några dagar till får du ett brev från din internetleverantör där de meddelar att det tydligen inte gick att leverera ADSL till din bostad, eftersom någon annan utrustning tydligen var ansluten när du beställde. Men du kan alltid beställa igen och vänta åtta veckor till…

Facebook

Känns inte det här jävligt 2007?

Politik

Liljeroth skall jaga hel ungdomsgeneration

Jag minns det tydligt, i valspurtens sista skälvande ögonblick, hur Fredrik Reinfeldt sade att han inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration. Det gällde fildelning och de 1,3 miljonerna fildelare i Sverige. Det var dem Fredrik Reinfeldt inte skulle jaga.

Det måste ha varit sig själv Fredrik Reinfeldt pratade om. Det kan inte ha varit regeringen han tänkte bilda i alla fall för sedan valet har vi faktiskt inte hört ett ljud från regeringen om att sluta jaga fildelare. Snarare är det väl det gamla vanliga, att nu jävlar skall fildelarna klämmas åt.

Exakt hur de skall klämmas åt är förstås alltid en svår fråga. Det verkar ju inte finnas någon i regeringen som riktigt fattar de tekniska förutsättningarna. Nu senast är det kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, som tycker att det är en bra idé att låta internetoperatörerna leka polis och censurera nätet från olämpligt material.

Ja, rollen som censor har ju vissa operatörer redan tagit på sig. Redan nu filtrerar flera svenska operatörer sajter som polisen påstår distribuerar barnporr. Tankemässigt är förstås inte steget långt för en kulturminister att tänka att man borde kunna censurera annat också.

Jag bara undrar en sak, Liljeroth. Har du klart för dig hur det här skall gå till? Jag antar att du vet att det är motsvarigheten till ettor och nollor som åker omkring där i nätverken, men när du säger att operatörerna skall ta ansvar för vad som åker omkring, förstår du vad det är du ber dem göra?

Lena Adelsohn Liljeroth, förstår du att det du ber operatörerna göra är att titta på all nätverkstrafik – alla webbsidor, all epost, alla filer som överförs – och sedan på något sätt avgöra vad som får och inte får överföras? Förstår du verkligen det? Och ser du i så fall inga problem med det arrangemanget, att någon sitter och övervakar människors privata kommunikation?

Jag antar, Lena Adelsohn Liljeroth, att du har något att dölja. Jag antar att du inte har glasväggar hemma utan sådana av trä eller betong och att du har persienner för fönstren, eftersom du har saker i ditt liv som du tycker är din ensak; något som andra inte har något att göra med. Jag antar att du tycker det är naturligt att hålla vissa saker för sig själv; att även oskyldiga människor har något att dölja.

Hur, frågar jag. Hur får du ihop det här; att du å ena sidan vill låta övervaka all trafik på internet, och att vi alla ändå skall ha kvar möjligheten att hålla valda delar av vår t liv dolda för andra, det vi ibland kallar rätten till ett privatliv? Hur får du ihop det?

Förresten så undrar jag också över det här du säger med att svensk film verkar på en marknad. Såvitt jag kan bedöma är svensk film socialbidragstagare och sådana brukar i allmänhet ge ett högst marginellt bidrag till marknaden. Jag vill bara inflika att det finns gott om kommersiella filmbolag som gör kommersiell film på rent kommersiella grunder och tjänar kopiösa mängder pengar på det, trots fildelning.

Varför du springer ärenden åt Hollywood har jag ingen aning om men svensk films eventuella fortsatta existens lär ju inte hänga på fildelningens vara eller inte vara. Gå hem till departementet och höj filmstödet istället. Statliga bidrag till kommersiell verksamhet – där har vi en gammal moderat hjärtefråga.

Humor

Smutsig seger för sexfientlig censurlobby

Att låta vuxna människor delta i en tävling om vem som har snyggast bakdel var inte populärt hos censurivrarna i antisexlobbyn. Sloggi meddelar nu att företaget drar tillbaka sin tävling – men bara i Sverige.

Det var i förra veckan som företrädare för Ecpat och polisen gick ut med påståenden om att tävlingen skulle kunna komma att ”missbrukas av pedofiler”. På vilket sätt pedofiler skulle vara intresserade av bilder på vuxna människors bakdelar framgick inte.

Vi på redaktionen beklagar djupt Sloggis beslut. Vi kommer nu att fördjupa våra ansträningar för att så snart som möjligt få igång vår egen stjärtkatalog.

Politik

Tyskland och yttrandefriheten

Tyskland har problem. Det kanske känns som om jag slår in öppna dörrar, men nu pratar jag inte om befolkningens frisyrer eller klädsmak. Tyskarna har (precis som svenskarna) problem med sin yttrandefrihet.

En ny lag gör det förbjudet att producera, sprida och köpa program som kan användas för dataintrång. Forskare, antivirusföretag och it-säkerhetskonsulter är förstås upprörda, eftersom de behöver den typen av verktyg för sitt arbete.

Men det är mycket värre än så. Ett datorprogram är inget föremål utan består bara av information. Det är en beskrivning av hur man utför en viss uppgift, skriven på ett sätt att den kan förstås av en dator.

Det finna alltså en lag i Tyskland som gör det förbjudet att skapa en beskrivning av hur man begår dataintrång, om denna beskrivning kan tolkas av en dator.

Det finns ingen fast gräns för vilka språk en dator kan förstå. Det är bara en fråga om programmering. Naturligtvis finns det språk som är svårare att lära sig. Naturligt språk, sånt som den här bloggen är skriven på, finns det fortfarande inga datorprogram som kan tolka på ett tillräckligt bra sätt för att vi skall kunna programmera i det, men det är idag. Vad som har hänt på tio års sikt har vi förstås ingen aning om. Och ja, det finns gott om människor som människor som kan läsa och tolka datorprogram, minst lika bra som text skriven på till exempel svenska. I vissa fall är det betydligt enklare att beskriva något i programform eftersom språket är mycket mer exakt.

Det verkar vara ett inbyggt problem i yttrandefriheten, att den är väldigt svår för människor, speciellt politiker, att förstå och upprätthålla. Det måste alltid pillas lite. Yttrandefriheten är inte riktigt bra och måste justeras, så att den inte gäller allt och alla.

Naturligtvis upphör yttrandefriheten att vara just det, yttrandefrihet, om man ständigt inför begränsningar för vad som får yttras och av vem. Ändå händer detta, gång på gång.

I det här fallet handlar det om en ny typ av begränsning. Det handlar inte om vad som yttras, utan i vilken form det uttrycks. Tyska domstolar har alltså i framtiden att bedöma inte bara vilket budskap som sprids och om det är lagligt, utan om den form som används för att sprida budskapet kan tolkas av en dator.

En vacker dag kommer det att finnas datorer och datorprogram som kan tolka och utföra instruktioner skrivna på tyska. Då kommer vi inte ens att få diskutera vissa saker med varandra, ens på ett teoretiskt plan.

Den här typen av lagstiftning finns sedan tidigare inom hela EU och i USA, gällande datorprogram som kan användas för att kringå kopieringsskydd. Om musik- och filmindustrin får sin vilja igenom får vi snart förbud mot program som kan användas för fildelning. Då kommer både du och jag att få vår yttrandefrihet begränsad. Omedelbart.

Noterat

Horan tige i debatten!

Det som vi länge misstänkt är nu bekräftat. Den ”riktigt otäcka tidningenDagens Nyheter filtrerar bort alla länkar till Isabellas Lunds blogg Att arbeta som eskort.

Några horor skall vi tydligen inte ha i prostitutionsdebatten. Hur skulle det se ut egentligen, om vi lät människor som faktiskt vet något komma till tals?

Nu är det definitivt slutlänkat till DN!

Läs också: Frihetspropaganda

Politik

Öppet brev till Mats Johansson (m)

Efter rapporterna från Almedalen om Mats Johanssons (m) uttalanden kunde jag bara inte låta bli.

To: mats.johansson@riksdagen.se
Subject: Vad sade du egentligen i Almedalen?

Hej!

Jag har läst i några bloggar om att du var med på en paneldebatt i Almedalen, som handlade om mediernas nya villkor. Det skrivs mycket konstiga saker och jag är inte riktigt säker på att jag förstår allt. Jag skulle därför uppskatta om du ville klarlägga ett par saker.

Är det sant att du tycker att det är dåligt med gratis informationskanaler som till exempel bloggar? Jag är själv bloggare och tycker att det är ett ganska trevligt sätt att föra en debatt med andra människor och att få ta del av mångas åsikter. Jag tycker att bloggarna tillför mycket. Jag får höra, eller rättare sagt läsa, många intressanta åsikter jag annars missar. Därför skär det lite i mig när jag läser att du tycker såhär. Stämmer det? Varför tycker du som du gör?

Stämmer det att du tycker att internetleverantörerna skall ta ansvar för vad som puliceras på internet? Vad händer då med det personliga ansvaret? Jag tycker att personligt ansvar är väldigt viktigt i ett samhälle och det skulle kännas konstigt för mig om det var min internetleverantör Com Hem och inte jag själv som var ansvariga för vad jag skriver på min blogg, eller för all i detta brev. De har ju ingen aning om vad jag skriver eller tänker skriva.

Jag kanske har missuppfattat alltihop. Då får du gärna klarlägga detta och utveckla vad du tycker i dessa frågor. Dina åsikter är viktiga för mig och andra bloggare.

Om du kommer med ett intressant svar kan det hända att jag publicerar det på min blogg, i sin helhet eller i delar, så att fler kan få ta del av vad du har att säga. Jag hoppas du tycker det är OK.

Med vänlig hälsning
Fredrik Moberg

Noterat

Bonsai-träd är barnporr enligt rikspolisstyrelsen

Bonsai-träd och bögporr är två företeelser som klassas som barnporr och som därför skall censureras av interoperatörerna, enligt rikspolisstyrelsen. Det visar en genomgång som gjorts efter att den sekretessbelagda spärrlistan läckt ut.

Efter att stefan kronqvist talat ut med Computer Sweden framstår det med all önskvärd tydlighet att lite vad som helst kan klassas som barnporr av rikspolisstyrelsen. Det är inte nödvändigt att själv lagra barnporr för att bli spärrad. Det kan räcka med att berätta var den finns, genom länkar eller torrent-filer, som i fallet med the Pirate Bay. Om det nu fanns någon barnporr där. Det återstår fortfarande att se, eftersom ingen har kunnat hitta den.

Å andra sidan finns ingen konsekvens där heller. Att spärra the Pirate Bay var uppenbarligen en möjlighet som rikspolisstyrelsen övervägde. Däremot överväger man inte att spärra Google, som ju bevisligen både länkar till och själva distribuerar barnporr genom sin cache.

stefan kronqvist talar mycket om att censurera och blockera webbsajter för att hindra spridning av barnporr. Av någon anledning verkar han dock väldigt ointresserad av att uppsöka och utreda de som faktiskt sprider barnporren.

I fallet med the Pirate Bay hade det ju varit mycket enkelt. Den som publicerar en torrent-fil är inte på något sätt anonym och polisen har alla möjligheter i världen att söka upp vederbörande och sätta stopp för spridningen, på riktigt. Det trodde jag var polisens uppgift; att spåra upp och sätta stopp för brottslighet.

Försök att föreställa er sådan här vårdslöshet vid myndighetsutövning i någon annan situation. Inom Socialtjänsten. Inom Försäkringskassan. Inom Skatteverket. Nej, det är omöjligt. Janne Josefsson hade kommit rusande fortare än det går att säga parnporrfilter och sedan hade huvuden rullat. Tidigare anställda vid myndigheten hade blivit åtalade för tjänstefel. Med all rätt.

Men när rikspolisstyrelsen ägnar sig åt fullständigt godtycklig censur av internet händer ingenting. Det rör sig antagligen inte ens om myndighetsutövning. Censuren sker ju på ”frivillig” väg.

Imorgon kommer jag att skicka ett brev till min internetoperatör, Com Hem och fråga varför de fortsätter med censuren, trots de påvisade grova bristerna i hanteringen. De kommer antagligen att svara med samma typ av nonsens som stefan kronqvist, men det finns en viktig skillnad.

Jag kan säga upp mitt avtal med Com Hem, men jag kan inte säga upp avtalet mer rikspolisstyrelsen. De kommer att forsätta att vara min rikspolisstyrelse vare sig jag vill det eller ej, alldeles oavess om de gör sitt jobb eller inte.

Politik

Nu återstår bara nedmonteringen

Vindflöjlarna på Rikspolisstyrelsen har nu beslutat sig för att inte censurera the Pirate Bay. Efter detta besked återstår nu bara att montera ned barnporrfiltret och börja om från början.

Från Rikspolisstyrelsens sida heter det att företrädarna för the Pirate Bay varit svåra att nå. Vi som är någorlunda läskunniga och åtminstone försökt hänga med i störtfloden av information under helgen vet att det förhåller sig precis tvärtom. De enda som varit riktigs svårtillgängliga är företrädarna för Rikspolisstyrelsen. De har det nog inte så lätt. De läser väl inte sin epost…

Den viktigaste lärdomen från denna cirkus är att vi i vanlig ordning inte kan lita på att våra myndigheter gör sitt jobb med kompetens och omdöme utan att det krävs en ständig nagel i ögat på dem och deras företrädare. Hemliga listor över webbplatser som skall blockeras på tvivelaktiga grunder hör definitivt till det som myndigheter bör avhålla sig från att framställa om de vill kunna upprätthålla något som helst förtroende för sin verksamhet bland landets invånare.

Ansvariga ministrar och ledarredaktioner fortsätter att lysa med sin frånvaro i debatten. Svd:s ledarredaktion har efter fullbordat faktum krälat fram och kommenterat saken på sin blogg. Det är så dags nu…

Apropå något relaterat så talade Mona Sahlin i Almedalen idag. Hon vände sig till ungdomarna och talade om bostäder och jobb. Om hon verkligen hade velat nå ungdomarna kunde hon förklarat hur hon avser att bevara viktiga värden som yttrandefrihet och rätten till ett privatliv inför framtiden och förhindra att internet förvandlas till ett slutet och helt igenom kommersialiserat nätverk i händerna på multinationella mediebolag.

Det hade hon kunnat tala om, Mona. Men det hade nog blivit alldeles för jobbigt med tanke på att det är hennes partikamrat Thomas Bodström som står som upphovsman till större delen av de tokigheter som regeringen just nu är i full färd att förverkliga.

Så mycket förnyelse tror jag inte Socialdemokraterna är kapabla till någonsin.