Blossa 09 nobbad – med all rätt

Blossa 09 - med smak av clementin.Uppståndelsen blev stor när det blev känt att Systembolaget nobbat Blossa 09 och beslutat att inte ta med den i det ordinarie sortimentet. Särskilt förvånade var förstås olika företrädare för Vin & Sprit, som minsann inte alls kunde förstå beslutet.

Efter att ha smakat på den kan jag inte annat än att hålla med Systembolaget i deras bedömning, för Blossa 09 är allvarligt talat inget vidare.

Den ska smaka clementin enligt flaskan, men när vi dricker glöggen varm lyser just den smaken med sin frånvaro. Den smakar lite glögg, men ganska tråkigt.

Lagd på is får den desto mer smak av citrus, men det är framför allt en väldigt besk smak (som av apelsinskal) som gör sig påmind.

Nej, ska du dricka Blossa 09 med någon behållning får det bli i halvkylt tillstånd. Runt 10-12 grader gör den sig hyfsat, men det smakar ju inte direkt glögg.

Kon som skrattar döden i ansiktet

La Boucherie - Restaurant

Här har vi en fransk köttrestaurang. De serverar väl biff, får man förmoda. Sån där mat som man gör av kor.

De har en skylt med en ko på i alla fall. Men det är något som inte stämmer. Kon ser väldigt glad ut. Men vad är det den är så glad åt?

De kanske ger korna lustgas innan slakt. Eller gräs…

Dagens kattpiss: Tsarine

Tsarine ChampagneDagens kattpiss heter Tsarine och kostar cirka 20 Euro. Flaskan är något skruvad och levereras i en trevlig plåtburk som du kan förvara dina frukostflingor i om du vill.

Väldigt liten syra ger en stor och rund smak med mycket frukt och en något bitter avslutning.

Rekommenderas om du vill ha något gott att dricka, gärna utan mat. Passar annars bra till grillat.

Dagens kattpiss: Palmer & Co

Palmer & Co Brut

Dagens kattpiss både är, ser ut som, luktar och smakar precis som champagne ska göra. Just den här varianten känns lite mustig, men framför allt ganska syrlig och lite sträv. Perfekt, med andra ord, för en riktigt varm dag.

Fin färg och fina bubblor
Fin färg och fina bubblor

För säkrare provresultat, använd skyddshandskar.Proffsen använder skyddshandskar under provningen, för att inte kontaminera vinet, eller sig själva.

Skölj ned champagnen med en öl...

Efteråt kan det vara gott att skölja ned champagnen med en härligt iskall mellanöl.

Mystisk fruktläsk smakar bär

Fruktläsk – med smak av röda bär

Det här är fruktläsk! Det står på etiketten. ”FRUKTLÄSK” står det. Stort och tydligt.

Men tro inte att den smakar frukt. Nej, den smakar bär. Röda bär smakar den. Det står också på etiketten.

Men den innehåller fruktjos, eller ”fruktjuice” som de väljer att stava det – det står också på etiketten – så jag utgår ifrån att den är gjord av frukt.

Få se nu om jag fattat det här rätt. Det här är alltså läsk som är gjord av frukt, eller åtminstone fruktjos, men där man på något sätt tagit bort fruktsmaken och ersatt med bärsmak. Är det korrekt uppfattat?

Jag tycker inte det verkar som om de är riktigt kloka på ICA.

Ost i tangentbordet

Från Göteborg meddelar den gamle att han hällt vin i tangentbordet på den bärbara och att den numer vägrar hitta operativsystemet. Här på den mobila redaktionen har vi dock ett mycket värre problem.

Acer Aspire One med ost på. Inga konstigheter

Genom en olyckshändelse under middagen har vi nämligen spillt ost på tangentbordet, vilket gett oss stora problem. Bokstäverna G,H, V och B är numer helt oåtkomliga. Dessa fyra bokstäver tvingas vi numer klistra in från gamla inlägg.

Som syns av bilden är flera andra tangenter delvis berörda och det är endast med stor svårighet vi kan sktiva denna text, genom att klistra in bokstäver från gamla inlägg.

Hur vi ska få bort osten är oklart i nuläget men vi funderar på att bjuda in traktens möss och helt enkelt låta dem kalasa sig fördärvade.

Angående vinet och det saknade operativsystemet finns ingen anledning till oro. Det är antagligen bara Windows som passade på tillfället att få sig en riktig brakfylla och nu ligger fnissande och gömmer sig på någon mörk del av hårddisken.

Ett mycket törstigt och klent operativsystem kommer strax att kika fram igen, i felsäkert läge och med VGA-grafik. Det är vi säkra på.

Dagens kattpiss: Piper-Heidsieck Brut

Piper Heidsiek BrutFrisk och blommig smak med inslag av gula äpplen och påtagligt brödig doft.

Luktar mer än den smakar men passar ändå bra till mat, särskilt lättare sådan, som sallad och milda ostar. Smakar klassiskt champagne – sådär som det ska smaka.

Däremot är den ingen höjdare till köttgrytan eller det grillade. Då har den en tendens att försvinna.

Stark thai-mat är förstås inte att tänka på, men om du tycker det verkar vara lämpligt till champagne får du skylla dig själv.