Politik

Skatt på att prata med varandra

En del kallar det bredbandsskatt.

Jag kallar det skatt på att prata med varandra, för det är vad det handlar om.

Internet förändrar världen på ett långt mer omfattande sätt än någon tidigare uppfinning, och som vanligt när världen genomgår omfattande förändringar överlever inte allt.

Förlagsbranschen är ett exempel på något som förmodligen inte överlever. Deras jobb har varit att finansiera, producera och transportera plastbitar och pappersbuntar och naturligtvis lider dessa företag svårt nu, eftersom transport av information blivit nästan gratis och den tekniska kapaciteten att producera litteratur, musik och film finns i varje hem.

Men de försöker lura oss. De försöker få oss att tro att om alla bara slutar med illegal fildelning, om upphovsrätten bara kan upprätthållas, så kommer allt att ordna sig.

Fel!

Illegal fildelning kanske påskyndar förloppet, men det är verkligen inte därför förlagen dör. De dör för att de inte behövs längre.

Författare behöver inte förlagen längre. Musiker behöver inte förlagen längre. Konsumenterna behöver inte förlagen längre. Ingen behöver förlagen. Det går bra att nå ut ändå. Vi har internet och på internet kan vem som helst, nästan gratis, publicera sina alster och nå ut.

Det är ju vad det handlar om. Att nå ut. Allt prat om förlorade intäkter kommer uteslutande från en hög förläggare och avdankade artister som blivit gamla, slutat arbeta och tappat förståndet.

Så, helt följdriktigt, tycker dessa människor som tycker att du och jag ska betala skatt till stöd för deras gamla verklighet, som inte finns längre.

Vad de helt har missat är att internet är den nya verkligheten. Det är på internet vi pratar med varandra. Det är på internet vi gör affärer. Det är på internet vi tittar på film och lyssnar på musik. Det är på internet vi läser och förkovrar oss.

Det är inte en skatt på bredband. Det är en skatt på att vi pratar med varandra. Det är en skatt på själva livet. En skatt som ska gå oavkortat till en förlagsbransch som inte längre behövs.

Ett land som verkligen utmärker sig på området är Frankrike, där nu Nicolas Sarkozy lyfter fram ett förslag som går ut på att beskatta företag som säljer annonser på webben. Ja, inte bara franska företag förstås, utan alla företag i hela världen, så länge användarna finns i Frankrike.

Pengarna ska användas till att ge stöd åt de företag som drabbats av internets framväxt, så att den franska kulturen kan bevaras.

Med skatt på samtal och statligt stöd ska kulturen bevaras alltså. Jag vet inte om en sådan kultur är något att bevara faktiskt.

Kultur har gått från att vara något som vi alla delar på och är med om att skapa till att bli något som ett utvalt fåtal tjänar väldigt mycket pengar på. Jag tycker det är dags att vi tar tillbaka den nu. Den tillhör oss. Inte förlagsbranschen.

Du kan själv hjälpa till. Rösta lila 19 september.

Dagbok

Kritvita tänder till lågpris

Ultra brite tandkräm

Den här fantastiska tandkrämen hittade jag i en butik i Frankrike. Inte bara var det den billigaste tandkrämen i butiken. Det var också den enda tandkrämen som ger ultravita tänder.

Säkerligen innehåller den massor av skitfarliga kemikalier men man kan ju inte få allt. Vill man vara fin får man lida pin.

Skitvita tänder – snart i en redaktörsmun nära dig!

Humor

Kon som skrattar döden i ansiktet

La Boucherie - Restaurant

Här har vi en fransk köttrestaurang. De serverar väl biff, får man förmoda. Sån där mat som man gör av kor.

De har en skylt med en ko på i alla fall. Men det är något som inte stämmer. Kon ser väldigt glad ut. Men vad är det den är så glad åt?

De kanske ger korna lustgas innan slakt. Eller gräs…

Mat & dryck

Dagens kattpiss: Tsarine

Tsarine ChampagneDagens kattpiss heter Tsarine och kostar cirka 20 Euro. Flaskan är något skruvad och levereras i en trevlig plåtburk som du kan förvara dina frukostflingor i om du vill.

Väldigt liten syra ger en stor och rund smak med mycket frukt och en något bitter avslutning.

Rekommenderas om du vill ha något gott att dricka, gärna utan mat. Passar annars bra till grillat.

Noterat

Var god tag av er knäna före påstigning

Fransk buss: Benutrymme, men inget knäutrymme

Det är någonting speciellt med franska bussar. De har chaufför, dörrar, bagageutrymme, säten, motor, hatthylla och allt det där andra som normalt finns i en buss. Men någonting saknas.

Det finns ingenstans att ha sina knän. Benen får plats till belåtenhet, men just där du tänkte ha dina knän finns istället framförvarande passagerares ryggstöd.

Antingen är alla fransmän väldigt korta, eller så har de helt enkelt inga knän.

Dagbok

Franskt kontor

Genom ett förbiseende tidigt imorse kör jag idag franskt här på kontoret. Det är jag säkert inte ensam om. På just det här kontoret kanske jag är ensam om det i och för sig, men med tanke på företagets omfattande verksamhet i Frankrike skulle det inte förvåna mig om vi har hundratals, ja kanske tusentals anställda som kör franskt varje dag.

Politik

Varför inte stänga av människor från papper?

Frankrike har ju antagit en ny lag, Hadopi-lagen som gör att den som anklagas för att begå upphovsrättsintrång på internet tre gånger ska få sin anslutning avstängd. Det är en fullt rimlig åtgärd om man tycker att upphovsrätten är viktigare än alla andra rättigheter, typ rätten att kommunicera fritt med andra, rätten att fritt ta del av information, och så vidare.

Men varför, undrar jag, är det ingen som vill gå längre? Upphovsrätten kan ju kränkas genom fler medier än internet. Det är ju fullt möjligt att kränka upphovsrätten på papper, till exempel genom att kopiera böcker och varför ska inte det beivras på samma sätt?

Ed Felten beskriver hur ett sådant system skulle kunna se ut och fungera och det verkar mycket enkelt, så vad väntar vi på?

Regeringen borde snarast tillsätta en utredning för att se till att vi får lagar som gör att den som anklagas för upphovsrättsintrång vid tre tillfällen förbjuds att ta del av eller framställa skriftlig information.

Sedan kan vi lätt gå vidare till andra medier, som till exempel ljud och bild. Det finns ingen anledning att tillåta människor som blivit anklagade för upphovsrättsintrång att titta på bilder eller lyssna på ljud, eller för den delen prata.

Eller, så kan du vara med och vända utvecklingen genom att rösta på Piratpartiet som ställer upp i valet till Europaparlamentet. På onsdag öppnar röstningslokalerna.

Gör’t bara!

Humor

Stöd en handikappad – Skänk ett lock

Välgörenhet tar sig olika uttryck. I Frankrike är det till exempel vanligt att man samlar in lock till förmån för de handikappade.

Un bouchon - Un sourire (Ett lock - Ett leende)

Här är ett exempel från en fransk restaurang, där locken från tomma kryddburkar samlas i en plexiglaslåda. Innehållet i lådan går oavkortat till byns handikappade.
Lock från kryddburkar samlas in till förmån för de handikappade

Du kan också hjälpa till! Skicka dina uttjänta plastlock till:

UCPA Val Thorens
Chef de la cuisine
FR 73440 St. Martin de Belleville
Frankrike

Humor

Viktig färginformation vid gränsen till Frankrike

Motorvägsskyltar: Gröna i Schweiz, blå i Frankrike

Vi vill bara varna för att motorvägsskyltarna byter färg nu när du åker in i Frankrike. Ryck alltså inte till om du plötsligt ser en blå skylt.

Det här är alltså det viktigaste som finns att informera om när du åker in i Frankrike.

Så franskt, på något sätt.