Varför finns naturen?

Varför finns naturen? Hur fungerar egentligen naturen? Många av våra läsare har frågat sig detta den senaste tiden.

Och det hela kan ju verka väldigt konstigt. Vad är det som får en läcker atomsoppa att plötsligt, utan förvarning explodera och till slut skapa naturen? Vad är grejen?

För väldigt längesen fanns bara den där atomsoppan. Atomerna simmade omkring, glada och nöjda och levde livet.

Då hände det. Någon började ställa frågor.

– Varför finns jag, undrade en av atomerna plötsligt en dag och sedan var cirkusen igång. Plötsligt var hela atomsoppan i uppror och alla ställde frågor till varandra: Varför finns vi? Vad är vi? Var är vi? Vad finns utanför?

Atomerna blev till slut mycket olyckliga över sin okunskap men det var för sent att peta tillbaka kaviaren i tuben. Något måste göras. Men vad?

Atomer har inga armar och ben. De kan inte bygga svepelektronmikroskop för att studera varandra.

Då plötsligt fick en av atomerna en idé: Vi drar igång en evolution!

Sagt och gjort. Atomsoppan exploderade i en big bang och hela skiten spreds ut över ett stort område. Efter en kort stund började atomerna klumpa ihop sig och bilda planeter och strax kunde naturen göra entré och evolutionen starta.

Det dröjde inte länge alls innan naturen lyckats framställa höghus, PLM-produkter, svepelektronmikroskop och framför allt, forskare i fysik.

Äntligen kunde atomernas digra arbete med att ta reda på mer om sig själv börja!

Naturen är alltså atomernas sätt att kunna ta reda på mer om sig själva. Allt annat är egentligen bara en biprodukt.

Forskare upptäcker skitmörk materia

Mörk materia är ett välkänt begrepp. Denna, för ögat osynliga substans gäckade länge astrofysiker men dess existens är idag allmänt accepterad och den anses framför allt vara ansvarig för en stor del av Universums bakgrundsstrålning.

Men nu har några forskare kommit en ännu mörkare hemlighet på spåren. Ett forskarlag i Brasilien säger sig ha hittat en typ av materia som är så mörk att den inte ens syns om man lyser på den.

Den nya substansen kallas skitmörk materia och upptäcktes vid en kontrollvägning av vår egen galax, Vintergatan, i förra veckan. Vintergatan visade sig lida av kraftig fetma och vägde hela 50 procent mer än väntat. Forskarna satte genast igång med att leta efter förklaringar och vad de fann var materia som inte bara är mörk utan skitmörk.

Alla är dock inte imponerade. Roger Eskilsson, professor vid Göteborgs astrofysiska institut, kallar forskarna för sensationalister och hävdar att de kommer med gamla nyheter.

– Jag upptäckte skitmörk materia redan för 10 år sedan men jag tyckte inte att det var något att yvas över liksom. Den är precis som vanlig materia, bara väldigt, väldigt loj. Det borde de ha fattat tidigare att det skulle få konsekvenser för Vintergatans vikt, säger han.

Kallvatten inte kallt – villaägare rasar

Oscar Andersson i Flen är upprörd. Han känner sig kränkt och lurad av samhället. Under hela sitt liv har han trott att kallvatten finns. Tills han bestämde sig för att läsa fysik på universitetet.

– Här har jag gått omkring hela mitt liv och fått lära mig att det finns något som heter kyla och så visar det sig att alltihop: kyla, kallvatten, minusgrader, ja hela baletten, bara är en lögn, säger han upprört.

Det hela har ingenting med global uppvärmning, utan är ett fysikaliskt faktum. Kyla finns helt enkelt inte och har aldrig funnits. Ändå fortsätter begreppet florera ute i samhället. Oscar Andersson har efter sitt nyliga uppvaknande bestämt sig för att gå till storms mot irrläran.

– Jag har tagit kontakt med andra fysiker. Vi har bildat en arbetsgrupp för att se hur vi bäst skall påverka våra politiker och andra opinionsbildare. Vi måste få ett slut på dumheterna.

Det är redan i grundskolan, menar han, som dumheterna måste bekämpas. Oscar Andersson har redan startat en namninsamling. Inom kort hoppas han kunna lämna över tio tusen namnunderskrifter till utbildningsministern.

– Vi måste stävja otyget redan i grundskolan. Föräldrar är uppenbarligen inte ett släkte att lita på, avslutar han.

Rumtidsanomali på Östgötaslätten

Linköping är felvänt. Det konstateras i en doktorsavhandling i fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– När man kommer till Katrineholm är allt normalt. Likaså i Norrköping. Men sedan händer något. När tågen rullar in i Linköping kör de plötsligt åt fel håll, säger Åsa Gustavsson som skall försvara sin avhandling vid en disputation på måndag.

Att något inträffar under tågresor mellan Norr- och Linköping är känt sedan tidigare. Men ingen har kunnat förklara vad som egentligen händer och varför. Inte förrän nu.

Det var när Åsa Gustavsson började undersöka rälsen som hon kom förklaringen på spåren. Det visade sig att en stor del av banan på och omkring Linköpings station är byggd i exotisk materia.

– Först verkade det helt vansinnigt. Men när vi började gräva i Banverkets arkiv hittade vi handlingar som styrkte vår tes. Sedan var det bara att åka ut med thaumometern och konstatera faktum, säger Åsa Gustavsson

Om något skall göras och i så fall vad är en omstridd fråga. Att riva upp banvallen och lägga ny räls kostar stora pengar. Dessutom skulle alla tidtabeller behöva göras om, något som skulle slå hårt mot landets tågresenärer.

– Vi får se, men det troligaste är att vi låter saken bero tills det är dags att renovera banan. Då blir det en desto större apparat, men det tar vi om tjugo år eller så, säger Ove Zetterberg på Banverket.