Demidekkare gör det oftare!

Efter bara några år med Demidekk måste väggen målas om

“Demidekkare gör det inte lika ofta” heter det i reklamen och det är sant. Demidekkare gör det oftare!

Åtminstone den här demidekkaren. Mindre än tio år efter att huset målades vackert rött med Demidekk är det nu dags igen. Det har varit dags länge faktiskt.

Men så var det ju den där detaljen med att demidekkare inte gör det lika ofta. Många tycker att Demidekk, eller Jotun, som tillverkar skräpet, kanske skulle ta lite ansvar för sitt uttalande och sin produkt. Men det gör inte Demidekk. De hittar på lama ursäkter istället. Den senaste förklaringen är att det är dåligt tvättat mellan de två vita färglagren som finns under Demidekk-färgen. När man målar två strykningar måste man tydligen tvätta mellan lagren, annars går framtida ommålningar åt helvete. Åtminstone om man målar med Demidekk.

Så ja, det är sant som de säger i reklamen. Demidekkare gör det inte lika ofta. Som demidekkare får man vara beredd på att göra det betydligt mycket oftare än andra.

Ett sopnedkast – fast tvärtom

Ett sopnedkast har väl de flesta sett i sina dagar. Även om det är en uppfinning hårt ansatt av sopfascister i dessa dagar är det en gammal kär uppfinning för de flesta av oss.

Men hur många har egentligen sett ett sopuppkast? Inte jag i alla fall. Inte förrän nu. Här är det nämligen.

Ett sopnedkast, fast i taket. Bara att öppna luckan och, förmodar jag, kasta upp soporna till grannen ovanför.

Förfarandet upprepas sedan av grannen ovanför, tills soporna slutligen kastas ut ur huset genom en lucka i taket.

Kanske ingenting för normalhuset, men där sophämtning med bil försvåras på grund av dålig framkomlighet kan detta system med fördel användas i kombination med sophämtning per helikopter.

Systemet passar även utmärkt för byggnader som befinner sig helt eller delvis under jord.

Badrumsgolv – En stilstudie

Badrummet har gjort raketkarriär på senare år. Från att ha varit en undangömd skrubb där man bajsar, tvättar sig och borstar tänderna har badrummet, jämte köket, blivit bostadens finrum.

Plastmattor, tråkiga våtrumsväggar och vita vattenrör är ute sedan gammalt. Kakel på väggarna, exklusiva porslinsvaror, trä och kromade rör är numer standard, liksom stenplattor eller italiensk glasmosaik på golvet.

Men vad är nästa trend? Hur ser det ut på badrumsgolvet om tio år. Syrrans granne har tittat i sin framtidskikare och kan här presentera de fem viktigaste trenderna när det gäller framtidens badrumsgolv.

Betong
Egentligen är det ganska enkelt. Alla trender får med tiden en mottrend och med betong på golvet kliver vi raskt en rejäl bit tillbaka mot det spartanska, enkla badrummet.

Fördelar: Snabbt och lätt. Riv ut det gamla golvet, häll ut betongen och skyffla omkring den lite för att fixa fallet.

Nackdelar: Du måste ha någon form av undergolv, annars riskerar du sura grannar, om du inte bor på bottenplanet.

Asfalt
Ett nytt material i badrumssammanhang som spås få en enorm tillväxt i vissa kretsar.

Fördelar:  Du behöver knappast bekymra dig över att städa golvet.

Nackdelar: Du behöver något att lägga asfalten på. Varför inte betong?

Gräsmatta
Tänk om du kunde uppleva en varm sommardag varje morgon när du klivit ur sängen! In med gräsmattan bara och upp med lämplig belysning. Bevattningen löser sig själv.

Fördelar: Naturmaterial som förnyar sig själv. Kräver bara enkel gödsling då och då.

Nackdelar: Det kan vara besvärligt att få in motorgräsklipparen i badrummet.

Glas
Ett glasgolv är fräckt!  Med ett rejält bjälklag och lite snygg belysning kan du faktiskt hänga några tavlor under golvet.

Fördelar: Full koll på avloppsrören. Eventuella läckage upptäcks snabbt.

Nackdelar: Risk för viss insyn från grannen under.

Bjälklag (inget golv alls)
Du måste ju faktiskt inte lägga något golv. Riv ut det gamla bara och balansera på bjälkarna.

Fördelar: Renoveringen går fort och blir billig.

Nackdelar: Rekommenderas inte till barnfamiljer. Kräver durskabin.

Blåtand i avloppet hotar VVS-branschen

Det låter som ett skämt, men det är sant. Nu kommer det trådlösa avloppet. Med en enkel adapter förvandlas rördragning på toaletten och i köket till ett minne blott.

Uppfinningen bygger på en helt ny materiaomvandlare som helt enkelt löser upp skiten i sina beståndsdelar och sedan överför den elektroniskt – än så länge bara med Blåtand, men runt hörnet väntar bättre teknik – till mottagaren i avloppsstammen. Sedan är det bara att fimpa rördragningen.

För alla som äger ett hus innebär detta en revolution. Framtidens stamrenoveringar kan snabbt och enkelt förvandlas till en mycket smärtfri operation där en mottagare placeras centralt i huset och alla badrum och kök bara behöver förses med enkla sändare.

Personen bakom uppfinningen har valt att vara anonym men meddelar via sina patentadvokater att en motsvarande lösning för leverans av färskvatten är på gång, så snart vissa tekniska problem med tryckregleringen är lösta.

Med den snabba utvecklingen för trådlösa nätverk är det bara en tidsfråga innan hela avloppsnätet kan avskaffas. Allt avlopp i en hel stad kommer istället att kunna överföras trådlöst till det centrala reningsverket.

VVS-branschen lär, om inte försvinna, i alla fall genomgå kraftiga förändringar.