Julafton live, del 8: Sillmiddag

Vi äter sill och annan fisk. Och Jansson, men det är ju också fisk, fast dold. Bäst var dock tryffelbrie, som inte är någon fisk alls, utan ost.

Till sillen serveras Linie Aquavit (som gått över ekvatorn två gånger lagrad på sherryfat ombord på M/V Taronga) och bärs.

Till osten serveras ett år för gamla kex (ej mögliga.)

Dagens recept: Julpizza

Julmat, julmat, julmat… Julen har inte ens börjat och vi står redan till knäna i julmat. Såhär på uppesittarkvällen före den stora kvällen tänkte vi därför att det kunde vara trevligt att bryta av med lite annorlunda mat. Varför inte prova en julpizza?

Ingredienser:

  • 1 sats pizzadegsmix
  • 1 påse saffran
  • Senap
  • 250 gram lagrad cheddar
  • 100 gram Stilton
  • ca 8 bitar sill
  • 1 lutfisk
  • 150 gram julskinka
  • 100 gram russin
  • 50 gram mandel

Tillredning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Tillsätt saffran till pizzadegsmixen och tillred degen enligt anvisningarna på paketet
  3. Sätt degen att vila under en bakduk
  4. Strimla skinka, mandel och sill, riv cheddarosten och smula Stiltonosten. Finfördela lutfisken
  5. Platta ut pizzadegen till lagom storlek
  6. Sprid ut ett tunt, jämnt lager senap
  7. Fördela cheddarosten jämnt över pizzan
  8. Lägg på övriga ingredienser efter behag
  9. Grädda pizzan i mitten av ugnen 8-10 minuter eller tills den fått fin färg
  10. Ät!