Lyckad invigning av kryddträdgården

Bestickstället Kroken, upphägt i en aluminiumskena på skåpsidanVad gör man när man bor trångt men ändå vill ha en kryddträdgård hemma? Ett alternativ är förstås att göra det ännu trängre.

Men det finns bättre lösningar. En är att utnyttja en tom skåpsida, som dessutom råkar befinna sig precis vid ett fönster, som ger lite naturligt ljus åt de stackars kryddorna.

Basen för konstruktionen är bestickstället Kroken från IKEA. Detta är sedan upphängt på en helt vanlig, platt aluminiumlist från bygghandeln, som jag kapat, borrat och försänkt.

För att konstruktionen ska bli lite bättre och krukorna hänga på ett vettigt sätt har jag använt M4-muttrar som distanser, mellan aluminiumlisterna och skåpet.

Så, blev du inspirerad av detta är det bara att springa iväg och handla. Du behöver:

  • Kryddstället Kroken, från IKEA. Så många som du har plats för. Själv fick jag plats med fyra på höjden.
  • Aluminiumlist, cirka 15×2 mm. Räkna med ungefär 15 cm list per kruka.
  • Försänkt träskruv, ca 3mm tjock och lagom lång för att sitta i skåpsidan eller vad du nu tänker montera konstruktionen i. Två skruvar per list går åt och ska de sitta i sidan på ett köksskåp bör 20 mm längd vara lagom.
  • Distanser, t ex M4-muttrar. Exakt storlek beror på din skruvdimension.
  • Verktyg: Du behöver en bågfil (eller vinkelslip med kapskiva), en fil att ta bort grader med, borrmaskin, 1,5 mm borr för att förborra i skåpsidan och 3 mm till att borra hålen i aluminiumlisten, ett något större borr, typ 8 mm för försänkning, lämplig skruvmejsel och något att mäta med.

Viss verktygsvana är att föredra men med lite eftertanke bör även den normalklantige kunna lyckas med detta projekt. Se bara till att du inte borrar för djupt när du förborrar hålen i skåpsidan. Kolla djupet och sätt en tejpbit runt borret på lämpligt djup, så ser du direkt när du är färdig.

Glöm sen inte att plantera om de färska kryddorna från butiken. De har en tendens att fungera väldigt dåligt om man försöker hålla dem vid liv i befintliga krukor. En helt tät innerkruka rekommenderas om du använder bestickstället Kroken som jag gjort, eftersom den har hål i botten där vatten lätt kan rinna ut.

En frestelse att motstå

Nyhackad grön chili - Lik grön paprika till utseendet, men inte till smaken

När du har lite nyhackad, grön chili framför dig är det lätt att associera till grön paprika.

Begå dock inte misstaget att tro att du ska äta en bit. Det smakar visserligen precis som grön paprika. Problemet är bara att smaken är sådär tusen gånger starkare, så det blir helt enkelt inte riktigt som din hjärna har tänkt sig.

Nytt från Coop: Peppar skinka

Det är peppar, fast det är skinka. Fast peppar. Eller kanske skinka. Vi vet inte riktigt vad det är faktiskt. Det står peppar på paketet. Och skinka. Innehållet liknar skinka, men inte peppar, så vi gissar att det är skinka.

Men det står ju peppar!

Plågsamma ketchupexperiment

Titta på bilden.

Känns det jobbigt?

I så fall är du en ketchupnörd och det vet jag inte om det är något att skryta med.

Visst! Det är skillnad på ketchup och ketchup. Det finns riktigt sunkig lågprisketchup som knappt innehåller tomater. Det finns även aspartamketchup, för den som föredrar ett nervgift som smakar nästan, men inte helt olikt socker, framför den äkta varan.

Men alltså, det här märkestönteriet med det ena märket som skall vara finare än det andra. Vad är det för jävla skit?

Heinz: Jag är straight!

Ketchuptillverkaren Heinz har kommit med ett chockerande tillkännagivande. Det var under en galamiddag tidigare i veckan som det uråldriga livsmedelsföretaget plötsligt reste sig upp och avslöjade sin sexuella läggning.

– Det är inte kul att spela. Jag har länge gått runt med en klump i magen över min livslögn. Nu känns det bättre, säger ketchuptillverkaren till syrrans granne ikväll.

Efter händelsen hånas nu Heinz i gaykretsar. Många använder ord som “förrädare” och pratar om att bojkotta företagets produkter.

– Det säger jag dig, att det blir ingen ketchup när jag och min pojkvän skall leka korvgubbe i fortsättningen, säger Harry Svensson från Hedemora.

Gourmethatten: Chiligryta

Gourmethatten

Ikväll kommer värdinnan hem så jag passar på att laga en god chiligryta till middag. Egentligen fuskar jag lite och använder köttfärs istället för helt kött, men jag tror jag skall komma undan med det. Ingen lök har jag heller, men vem är det egentligen som har hittat på att det skall vara lök i all mat, i tid och otid?

Bara maten inte blir för stark nu. Det vore typiskt mig…