Politik

Svart fredag

Idag är det två år sedan det stora sveket. Det är två år sedan kvinnorna och männen i Sveriges riksdag meddelade Sveriges folk att: “Ni är inte pålitliga. Ni har inget rätt till ett privatliv. Ni har ingen rätt till privat kommunikation. Ni måste övervakas.” Det är två år sedan riksdagen använde grundlagen som dasspapper och inte bara legaliserade FRA:s olagliga verksamhet, utan dessutom utökade verksamheten.

Två år. Vi har inte glömt. Vi tänker inte glömma. Om dagen då riksdagen införde massavlyssning må vi berätta länge.

FRA-lagen föddes under Socialdemokratiskt styre och infördes av alliansregeringen. Rött eller blått spelar ingen roll. Respekten för ditt och mitt privatliv, för vår rätt att kommunicera förtroligt och för andra mänskliga rättigheter är obefintlig inom bägge de politiska blocken i Sverige.

19 september är det val till riksdagen. Kasta inte bort din röst på ett svikarparti. Rösta på Piratpartiet istället, för din egen skull, för dina medmänniskors skull, för barnens skull.

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Läs på! Läs mer! Till exempel hos futuriteter, Emil Isberg, Magnihasa, Liberal och långsint, Lakes Lakonismer, Personlig utveckling (listan uppdateras kontinuerligt)

Politik

På nätet krymper våra möjligheter

Jag skänker bort mina böcker.

Jag har läst dem och kommer inte att läsa dem igen. De tar bara upp plats i onödan. Dessutom gör de ingen som helst nytta i bokhyllan, om man nu inte ser böcker som en inredningsdetalj.

Det här är naturligtvis dåliga nyheter för förlagen. De vill ju sälja så många exemplar som möjligt och om jag skickar mina vidare, efter att ha läst dem så måste det enligt förlagsindustrins retorik betyda lägre intäkter för dem. Också enligt förlagsindustrins retorik så innebär detta att jag stjäl från dem och framför allt att jag stjäl från en stackars svältande författare.

Håller du inte med? Nåväl, men byt då ut böcker mot ljudböcker eller e-böcker, så får vi se. Om jag skulle köpa en e-bok eller en ljudbok, läsa eller lyssna på den och sedan bestämma mig för att ge bort den till någon annan (via nätet givetvis, något annat vore ju typ korkat och stenålders) så skulle genast stöldargumentet genast dyka upp.

Om jag delar med mig av mina e-böcker eller ljudböcker enligt samma princip som jag skänker bort mina pappersböcker gör jag mig skyldig till ett brott. Jag blir anklagad för stöld av upphovsrättskramarna och får höra hur jag driver stackars författare till fattighuset. Enligt utkastet till ACTA-avtalet ska jag bli fråntagen mina möjligheter att gå till banken, läsa tidningen och ha ett socialt liv, genom att min internetanslutning stängs av. Med IPRED som murbräcka kan upphovsrättslobbyn få ut min identitet och sedan kräva mig på hundratusentals kronor i skadestånd.

För att jag skänker bort mina böcker.

Internet ger oss fantastiska möjligheter att sprida vår kultur och dela med oss på ett sätt som vi tidigare bara kunnat fantisera om. Men istället för att utnyttja möjligheterna belägger våra politiker internet med restriktioner som faktiskt ger oss mindre möjligheter där än i köttvärlden.

I köttvärlden kan jag fritt gå runt på stan och ge bort mina gamla böcker till okända. På nätet är detta ett brott.

I köttvärlden kan jag skicka ett brev till någon och vara förvissad om att ingen myndighet sitter och tjuvläser vad jag skrivit. På nätet går alla trafik genom FRA:s avlyssningsnätverk där all trafik scannas.

I köttvärlden kan jag gå till ett café och träffa bekanta eller obekanta människor, helt anonymt. På nätet avlyssnas all social interaktion av FRA. Dessutom ska information om vilka som pratat och om vad lagras åt polisen enligt datalagringsdirektivet.

Jag tycker att det är ganska uppenbart att våra nuvarande politiker inte begriper vad internet är för något och vilken skada de ställer till med genom att trampa runt på våra rättigheter som en vilsen elefanthjord. Det är därför det behövs ett piratparti i riksdagen.

Om du värdesätter internet och möjligheterna det ger oss att bygga ett bättre samhälle är det i år du ska rösta på Piratpartiet. Inte 2014. Nu!

19 september är det val till riksdagen. Då kommer sju riksdagspartier att tävla om att vara dig mest till lags. Inget av dem kommer att prioritera möjligheten för dina barn och barnbarn att ha ett fritt och öppet internet att verka på.

Det är därför ska du rösta på Piratpartiet i år.

Politik

Ring Agneta Lindblom Hulthén idag

Journalistförbundets ordförande, Agneta Lindblom Hulthén, står inte bara bakom gårdagens debattartikel på svd.se, där lobbyorganisationen Kulturskaparna kräver att operatörerna avlyssnar och cencurerar nätet, hon är dessutom talesperson för denna organisation.

Ring Agneta Lindblom Hulthén redan idag och fråga varför journalistförbundet lobbar för massavlyssning och censur. Telefonnumret hittar du hos kulturskaparna.com.

Läs också:

Politik

500 miljoner kronor till massavlyssning

För 500 miljoner kronor kan vi göra ganska mycket. Vi skulle till exempel kunna anställa 500 programmerare under ett år.

Vi skulle kunna anslå pengarna till 50 utvecklingsprojekt, med tio personer i varje som skulle kunna ägna ett år var åt att utveckla mjukvara – vilken som helst – med enda villkoret att resultatet måste släppas som öppen källkod.

Om vi lät människor fritt föreslå projekt och sedan tillsatte de bästa projektledarna och lät dem jobba i ett år med de 50 bästa projekten skulle massor av intressanta saker hända.

Världen skulle berikas med 50 nya programvaror, fria för vem som helst att använda och vidareutveckla. En massa studenter skulle kunna få nyttig erfarenhet. En massa människor skulle säkert få mängder av nya idéer och starta fler projekt på sin fritid eller med insamlat kapital. Vi skulle få spinoff-effekter i flera år efteråt.

Vi skulle kunna placera de där projekten i till exempel Trollhättan. Det skulle ge en massa IT-folk en möjlighet att se någonting annat än sin vanliga miljö i ett år. Det skulle också ge en del Trollhättebor annat att göra och tänka på än en bilindustri som bokstavligt talat kan läggas ned imorgon. Det skulle kunna ge en massa studenter i Trollhättan med omnejd något att göra efter examen.

Det skulle kunna röra på sig jävligt mycket i en del av landet som just nu behöver just det – något som rör på sig jävligt mycket.

Det värsta som skulle kunna hända vore att 500 personer ägnade ett år åt att producera en massa halvfärdiga program som blev liggande tills någon annan tog upp arbetet. Det värsta alltså.

Men vad gör regeringen med våra 500 miljoner kronor? Jo regeringen tar, med benägen hjälp från våra riksdagsledamöter, 500 miljoner kronor och mer därtill av våra skattepengar och ger till FRA för att de ska avlyssna all vår elektroniska kommunikation. Över 500 miljoner kronor per år på att kränka människors rätt till ett privatliv.

Vad får vi för spinoff-effekter av det?

Imorgon ska kablarna kopplas in.

Nästa år är det val till riksdagen. Då har du möjlighet att en gång för alla säga nej till FRA.

Politik

Åtala FRA:s underleverantörer!

Hur stoppar man samhällsfarliga företag, frågade sig Rick Falkvinge (pp) för en månad sedan och syftade då på upphovsrättsindustrin och deras ombud som arbetar hårt för att rasera det moderna samhällets pulsåder, internet.

Det är en intressant fråga. Alldeles för intressant, tycker jag, för att begränsas till att bara gälla upphovsrättsindustrin. Det finns fler och i många fall värre, samhällsfarliga företag.

Ta den välbekanta myndigheten FRA, till exempel. FRA har fått i uppdrag av Sveriges riksdag att söka igenom all elektronisk kommunikation, dvs alla telefonsamtal, all epost, alla fax och all annan trafik, som går över det som utgör internets stomme i Sverige. Myndigheten FRA kommer därmed att bryta mot svensk grundlag och utgöra en stor samhällsfara genom att i praktiken upphäva viktiga demokratiska rättigheter som till exempel rätten till förtrolig (privat) kommunikation och rätten till ett privatliv.

Så, FRA är en samhällsfara. Ja, men de skulle inte vara någon vidare samhällsfara utan hjälp utifrån. Någon måste ju till exempel leverara deras superdator. Åter någon måste leverera deras skrivbordsdatorer. Någon måste leverera nätverkskopplingar, elektricitet, vatten, programvara, och så vidare.

Alla dessa någon är förstås en massa företag som väljer, helt frivilligt, att leverera utrustning och tjänster till FRA:s kriminella verksamhet.

Det normala när man direkt bistår någon som håller på med grov, organiserad brottslighet är att man åtalas och döms för medhjälp till denna grovt organiserade brottslighet, i detta fall till fängelse förmodar jag, eftersom brottsligheten är grov och dessutom organiserad.

Vi kan förmoda att de flesta av FRA:s leverantörer är aktiebolag och därmed är det dessa bolags verkställande direktörer och eventuellt styrelser som ligger närmast tillhands att åtalas, men ingenting säger egentligen att inte även andra anställda som är involverade i brottslig verksamhet kan ställas inför rätta.

Så, berövade sina verkställande direktörer och eventuellt sin styrelse och sina anställda bör dessa samhällsfarliga företag vara ganska effektivt desarmerade.

Om detta visar sig otillräckligt eller om rättsväsendet av någon anledning visar sig oförmöget att vidta nödvändiga åtgärder för att upprätthålla lag och ordning på grundlagsområdet föreslår jag att vi istället går skattevägen.

Det är inte tillåtet enligt svensk grundlag att konfiskera egendom utan vidare. Däremot finns det ingenting som hindrar införandet av punktskatter på särskilt skadliga företeelser. Massiv övervakning av en hel befolknings privatliv är en synnerligen skadlig företeelse. Som extraåtgärd, för att ytterligare stävja verksamheten kan man därför tänka sig att införa en särskilt hög punktskatt på kanske 60 procent på inkomster (inte vinst, den är alldeles för enkel att trolla bort) som härrör från medhjälp till grov organiserad brottslighet.

En sådan punktskatt har fördelen att den kan utvidgas. Den behöver inte begränsas till företagens inkomster utan kan även komma att gälla styrelseledamöternas och förstås personalens inkomster. Skatten kan höjas och utvidgas ganska fritt tills dess att den samhällsfarliga verksamheter når en acceptabel nollnivå.

FRA:s olagliga avlyssning av privat kommunikation är inget nytt. Den har pågått sedan 1976 enligt deras tidigare överdirektör, Anders Wik. Det innebär att åtalen kan väckas med en gång och skatterna beslutas nu genast till att gälla från nästa halvårsskifte.

Men jag tycker man ska ge människor en chans att ta sitt förnuft till fånga. Jag tycker vi kan införa amnesti fram till årsskiftet. Det ger alla inblandade en stund att tänka över sina handlingar och bestämma sig för om de vill fortsätta ägna sig åt medhjälp till grov, organiserad brottslighet.

Frågan om amnesti bör dock bara gälla för medhjälp. De som är direkt inblandade i FRA:s kriminella verksamhet måste omedelbart ställas inför rätta och dömas för sina brott.

Politik

Riksdagen inför glömska på kommando

Tänk på något du hörde på bussen imorse. Eller något du hörde i fikarummet. Skit samma vad, men nu vill jag att du ska tänka på något spännande skvaller du hört nyligen.

Färdig?

Så, nu vill jag att du glömmer bort det där. Glöm bort det så att du aldrig mer kan plocka fram det ur minnet. Du ska inte ens komma ihåg att du glömt det.

Går det bra?

Nej, det går nog inte så bra. Inte för dig, inte för mig och inte för någon annan mentalt frisk människa heller. Det vi stoppar in i huvudet minns vi och det ska mycket till för att vi ska glömma bort att vi minns det. Det gäller i synnerhet spännande skvaller. Det minns vi riktigt bra.

Det här kunde man tro att männen och kvinnorna i riksdagen också skulle veta. Det finns ingenting sådant som glömska på kommando. När det gäller vissa saker finns det knappt glömska över huvud taget.

Men spionerna på FRA behärskar konsten att glömma. Det har riksdagen beslutat.

För två veckor sedan bestämde sig alliansens ledamöter återigen för att ge FRA frikort att övervaka dina och mina privata förehavanden.

FRA har nämligen lovat att glömma. Allt som de samlat in och läst utan att de egentligen haft fog för det ska genast förstöras och glömmas bort.

Så spionerna på FRA – de kallar sig säkert analytiker men är likväl spioner – som sitter och signalspanar, dvs tjuvtittar på vad du har för dig, har har alltså den alldeles speciella begåvningen att de kan glömma på kommando.

Det är tur det, för annars skulle man ju kunna bli orolig för att det ska sitta en massa människor på en hemlig myndighet och samla in information som kan komma väl till pass någon gång, antingen för regeringens räkning eller för någon annans, högst personliga räkning.

Någon skulle ju kunna samla information om vad besvärliga oppositionspolitiker har för sig för regeringens räkning och någon annan skulle ju kunna tänkas inhämta information om sin besvärliga chef. Information som sen kan användas i utpressningssyfte.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man skulle kunna tänkas åstadkomma med fri tillgång till människors privata kommunikation och trafikdata, men som tur är kommer FRA enbart att anställa tråkiga människor, som saknar fantasi och som dessutom kan glömma på kommando.

Vissa misstänker att det brunnit i huvudet på riksdagsledamöterna och ja, på ett sätt håller jag med om att de mist förståndet, även om jag tror att orsaken är väldigt kortsiktig makthunger.

För den som lydigt trycker på knapparna som regeringen vill blir belönad och även om det kanske blir väldigt äckligt på sikt när man bajsat ned sig kan det ju kännas skönt för stunden.

Ja, det har brunnit i huvudet på våra riksdagsledamöter. De har perverterats till kvartalspolitiker och lydiga nickedockor som utan eftertanke röstar igenom precis vad som helst för att tillfälligt stilla sitt maktbegär.

Tror du att det kommer att gå över efter nästa val?

Det tror inte jag. Politikerna visar tydligt att det enda de egentligen bryr sig om är sin egen makt. Alltså är enda sättet att få dem att lyssna att ta deras makt ifrån dem.

I Sverige idag, finns bara ett säkert alternativ om du vill medverka till att sätta stopp för vår färd mot ett brutalt övervakningssamhälle och det är att rösta på Piratpartiet. Andra partier har med all önskvärd tydlighet visat att de är beredda att helt kompromissa bort viktiga principer i utbyte mot regeringsmakt.

Sverige har varit politiskt stabilt i många år och vi kan dagligen bevittna hur två block av partier ilsket slåss med varandra om att vara alla till lags. Om det blir blått eller rött efter nästa val kommer inte att göra någon större skillnad den här gången heller.

Nästa val handlar inte om fastighetsskatten eller om barnbidragen. Det handlar inte om A-kassan eller de privata sjukvårdsförsäkringarnas vara eller inte vara. Det handlar inte om regeringsduglighet.

Nästa val handlar om din och min frihet att leva våra liv utan inblandning från staten. Den handlar om att inte göra om Sverige till en skräcknation som får DDR att blekna i jämförelse.

Därför väljer jag lila. Vad väljer du?

Politik

En mur av papper till skydd mot massavlyssning

“Signalspaning kan avvärja allvarliga hot mot vårt land’” skriver fyra företrädare för Borgerligt nejDN Opinion idag. Sedan övergår de raskt till att diskutera turerna kring massavlyssningen som FRA-lagen öppnar för.

Signalspaning, alltså spaning efter radiosignaler i luften, kan alldeles säkert användas för att avvärja hot mot vårt land. Men nu är det ju inte signalspaning FRA-lagen handlar om. Den handlar om att ge en myndighet, under regeringens kontroll, möjlighet att avlyssna all elektronisk kommunikation.

Avlyssning som regel och inte som undantag. Det är vad debatten handlade om från början och vad den borde handla om fortfarande. För det spelar ingen roll hur många 15-punktsprogram alliansregeringen presenterar. Vad man än gör med FRA-lagen kommer den fortfarande att vara en lag som ger möjlighet till massiv avlyssning och kartläggning av allt och alla.

Vad regeringen vill göra med sitt 15-punktsprogram är att bygga en mur av regler, föreskrifter och papper som ska skydda människors privatliv. En mur av papper ska skydda oss mot övergrepp från en hemlig myndighet som förfogar över en superdator och 500 miljoner kronor om året. Och, det ska nämnas, möjlighet att avlyssna all elektronisk kommunikation i Sverige.

Vi har haft regler tidigare också. Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna har förbjudit FRA att avlyssna människors privata kommunikation sedan länge. Det har dock inte hindrat myndigheten från att bedriva precis denna typ av avlyssning i alla fall. FRA har avlyssnat trafik där de kommit åt den, när den gått via satellit och på andra ställen. Denna avlyssning bryter mot svensk grundlag men den har pågått i alla fall. När det har uppdagats att den har pågått och att den är olaglig har ingenting hänt.

Jo, en sak har hänt. Riksdagen har stiftat en lag som ska ge FRA tillgång till ännu mer privat kommunikation så att de kan kränka människors privatliv ännu mer.

En statlig myndighet har ägnat sig åt grov organiserad brottslighet. Nu har riksdagen gett myndigheten ännu större möjligheter att ägna sig åt sin brottslighet (Ja, massavlyssning är fortfarande ett grundlagsbrott.) och då vill regeringen få oss att tro att lagar och regler ska kunna skydda oss.

Om man ska gå på det får man nog vara bra dum, oavsett politisk färg.

Politik

Företag har uppfunnit kulturen

The Pirate Bay

Det är företag och inte människor som har uppfunnit kulturen. Företag ligger bakom all konst, all musik och all film som någonsin produceras och utan skivbolag, bokförlag och professionella filmstudior skulle all produktion av film, musik och litteratur omedelbart upphöra och samhället skulle störta i avgrunden.

Nej, så ligger det förstås inte till. Men ändå är det den världsbild som upphovsrättsindustrins vill få oss att anamma. I Ifpis, Förläggarföreningens och Antipiratbyråns verklighet är de multinationella mediabjässarna kulturens försvarare medan vi som skapar, remixar, byter och sprider våra egna och andras alster försöker störta samhället i fördärvet.

Fel, fel fel fel fel! Kulturen tillhör folket. Inte en skock företag. Det ska givetvis vara tillåtet att tjäna pengar på kultur men som vanligt i en marknadsekonomi gäller att den som vill tjäna pengar måste tillföra något.

Det fanns en tid när skivbolag faktiskt tillförde något. De tillförde urval och distribution. De letade upp, spelade in, marknadsförde och sålde musik på skiva.

Ingenting av det som skivbolag tillförde behövs längre. Internet finns. Kostnaderna för publicering och distribution är noll och urvalet sköts utmärkt av marknaden, dvs konsumenterna själva.

Bokförlag tillförde samma saker, fast på papper. Många menar att de fortfarande tillför ett värde i form av papper. Jag föredrar böcker på papper. Alltså köper jag böcker på papper om priset står i proportion till fördelen att ha texten på papper.

Filmstudior tillför uppenbarligen också fortfarande värde. De producerar påkostad film som människor är beredda att betala pengar för att se på biografer och så länge människor fortsätter att se ett mervärde i att gå på bio kommer det att finnas fortsatta affärsmöjligheter för den som vill arbeta med film.

Det finns inga företag som lever av att köra ut is längre, helt enkelt för att det nu finns teknik för att hålla saker kalla på ett billigare sätt. Vi transporterar oss inte med häst och vagn längre, eftersom vi uppfunnit bättre fordon. Företaget Facit säljer inte skrivmaskiner längre, eftersom det kommit teknik som är bättre, billigare, effektivare.

Vi kan hålla på tills vi blir gröna i ansiktet och räkna upp företeelser, företag, ja hela branscher som inte finns längre, eftersom ny teknik gjort dem överflödiga. Det är ingenting nytt och ingenting konstigt. Det är naturligt. Det är kapitalism.

På samma sätt är det naturligt att det vi idag känner som skivbranschen om några år kommer att ha lagts ned, grävts upp och ersatts av absolut ingenting, förutom verktyg som redan finns. Det kommer inte att innebära slutet för musiken. Det kommer att innebära början för mer musik och fler professionella musiker än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Så enorm är kraften i förändringen som knappt börjat. Så enorm är kraften att rättegången mot entreprenörerna bakom the Pirate Bay är helt ointressant innan den ens har börjat. Förändringen har redan inträffat. Det vi ser nu är efterdyningarna som riskerar att utlösa allmänt skeppsbrott.

För 40 år sedan, 1969, skrevs det första standarddokumentet för det som skulle bli internet. För 15 år sedan blev internet allmänt känt i Sverige. Sedan dess har skivindustrin och de andra upphovsrättskramarna ägnat sig åt att bygga vindskydd.

Nu har vindskydden blåst sönder, kejsaren är naken och företrädare för olika branschorganisationer gråter krokodiltårar över hur många miljarder i intäkter de blivit bestulna på av den dumma fildelande befolkningen som inte accepterar gamla förlegade distributionsmonopol.

Det är lågkonjunktur i Sverige och världen och det är inte bara upphovsrättskramarna som bygger vindskydd. Även regeringen drar sitt strå till stacken. Miljardstöd ska rädda bankerna och en förtvinande bilindustri men ett fritt och öppet internet som utgör vaggan för framtidens företag ska kvävas, regleras och hunsas genom massavlyssning, tvingande datalagring och utpressningslagar.

När Fredrik Reinfelt sa att han inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration var det naturligtvis en lögn. Om vi inte trodde det då så vet vi nu. Nu ska ungdomarna jagas! Vi börjar med att åtala tre unga entreprenörer som lyckats tjäna pengar på musik när alla andra sa att det var omöjligt.

Jag undrar bara vad upphovsrättskramarna tror ska hända sen. Om flera år när rättegångarna är avslutade och fyra personer kanske, men bara kanske, blivit dömda, vad tror de ska hända då? Tror de att vi plötsligt ska börja köpa deras kopieringsskyddade skräp och att vi ska återvända till skivbutikerna i något slags abstinens eftersom det kommer att vara det enda sättet att få tag i musik? Tror de att fildelningen på något magiskt sätt ska upphöra bara för att fyra personer kanske fälls i domstol?

Och Fredrik Reinfelt, vad tror han egentligen ska hända när hans jakt på en hel ungdomsgeneration briserar i sitt crescendo med införandet av utpressningslagen 1 april i år? Tror han att ungdomarna ska lägga sig platt och förvandlas till sådana där fogliga ungdomar som fanns för, när statsministern själv var ung?

Det tror inte jag.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Då har just du chansen att delta i en hel ungdomsgenerations jakt på statsministern och upphovsrättsindustrins andra lakejer. Läs mer om hur du jagar hos Piratpartiet.

Läs allt om rättegången mot fyra unga entreprenörer hos Piratpartiet Live.

Politik

Personlig frihet – snart ett minne blott

Minns du 1980-talet? Risken är förstås att du inte ens fanns då eller att du åtminstone var väldigt liten. Låt då mig, en gammal förvuxen tonåring, berätta för dig om hur det var, för 20-nånting år sedan.

Det var faktiskt ganska annorlunda. För 20 år sedan, på 1980-talet, var det nämligen tillåtet att kommunicera med sina vänner utan att staten lade sig i.

Det var till exempel fritt fram att prata i telefon med vem som helst, utan att för den skull bli registrerad och avlyssnad, om man inte var misstänkt för något grovt brott.

Det var också tillåtet att skicka brev, helt anonymt, till vem som helst. Ingen hade rätt att öppna och tjuvläsa de där breven och det var ingen som registrerade vilka brev som skickades mellan olika personer.

Anonyma brev utnyttjades till alla möjliga syften. Ett användningsområde var att byta film och musik med andra. Filmer och musik kopierades helt enkelt till video- eller kasettband som man sedan skickade till varandra. Det var den tidens fildelning. Den skedde helt öppet men ändå helt privat via helt anonyma brev.

Människor kunde också träffas på caféer eller restauranger och umgås, helt anonymt. Vem som helst som var där kunde förstås se vilka som träffades men ingen lyssnade i hemlighet på vad som avhandlades och ingen statlig myndighet registrerade vilka som träffades var och när.

Det är bara 20 år sedan. Sedan hände något. För ganska exakt 15 år sedan blev Internet ordet på allas läppar och vi började kommunicera på nya sätt. Men egentligen är det samma gamla umgängesformer i alla fall, fast elektroniskt istället.

Så, vi har genomgått ett teknikskifte och vår kommunikation har blivit effektivare, men hur har det då gått med de personliga friheterna? Har samhället utvecklats i en positiv riktning så att vi fått större frihet?

Möjligheten att kommunicera anonymt är i princip utraderad. EU:s datalagringsdirektiv som Thomas Bodström slogs hårt för att få införa innebär att all epost och alla telefonsamtal registreras, alltid. Uppgifterna ska sedan lagras av teleoperatörerna och på begäran lämnas ut till polisen. Det finns redan ett förslag framme som innebär att uppgifterna ska vara fritt tillgängliga för polisen, hela tiden.

Men det räcker förstås inte med att registrera vilka som pratar med varandra. Staten kräver mer. Sedan årsskiftet får Försvarets Radioanstalt, FRA, fritt avlyssna all internet- och telefontrafik i hela Sverige, på regeringens uppdrag. Vad regeringen och andra myndigheter gör med informationen har vi förstås ingen aning om men att den kommer att användas i byteshandel med andra länders regeringar är ingen hemlighet. Din privata kommunikation används som bytesvara av din regering alltså.

Än så länge är det faktiskt fullt tillåtet att skicka fysiska brev anonymt, men tankarna på att införa elektroniska spår även på pappersbrev finns redan inom EU, men i några år till så går det faktiskt bra.

Hur är det då med möjligheterna att byta film, musik och information med sina vänner? Ja, de tekniska möjligheterna har aldrig varit bättre. Aldrig har så många artister, författare och filmare haft så stora möjligheter att nå ut till sin publik.

Att kulturen får spridning är förstås fruktansvärt för människor som tidigare kunnat tjäna pengar på att transportera och sälja plastskivor med inspelad musik till människor. Så fruktansvärt är det att de övertygat dina politiker om att de ska få sköta sin egen rättsskipning.

Att behöva besvära polisen med att utreda brott är förstås helt onödigt när det går lika bra att tilltvinga sig användaruppgifter av internetoperatörerna och sedan skicka ett utpressningsbrev direkt till abonnenten. Arrangemanget undanröjer också behovet av en massa tidsödande och komplicerad bevisvärdering som ju är det normala i länder där rättsskipningen sköts av domstolar.

Nästa steg är att den som byter film och musik med sina vänner ska få sina möjligheter att kommunicera med omvärlden avskurna. En begäran från ett skivbolag till din internetoperatör och en snabb summarisk digital avrättning, utan besvärande utredning, rättegång och dom.

På 20 år har vi tappat rätten att kommunicera anonymt och rätten att kommunicera förtroligt. Våra möjligheter att sprida kultur genom att byta film och musik med varandra har kraftigt inskränkts och privata företag har fått maktbefogenheter som inte ens polisen har.

Och det här är förstås bara början. Hur samhället ser ut om ytterligare 20 år, om utveckligen tillåts fortsätta vill jag inte ens tänka på.

Du kan göra något!

Det finns alternativ. Det är än så länge fullt tillåtet att engagera sig, göra sin röst hörd och faktiskt att rösta ut de galna politikerna och byta ut dem mot sådana med sunda värderingar.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Då tänker jag rösta på Piratpartiet. Jag gör det därför att jag bryr mig om hur framtidens samhälle ser ut och för att jag anser att våra nuvarande politiker har kört fullständigt åt helvete.

Piratpartiet driver tre frågor: Delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Det är de enda tre frågorna partiet driver och därmed de enda tre frågorna som kommer att vara prioriterade. Vad de övriga frågorna skulle vara skiter jag ärligt talat i. De kan omöjligt vara viktigare än att bevara fundamentala mänskliga rättigheter.

Noterat

I’m not quite dead yet…

…även om jag börjar tvivla på att det här med data är något att sysselsätta sig med.

Långt härligt jullov med massor av tid att fixa det där som du länge gått och tänkt på men inte hunnit med.

Det är i alla fall vad du tror.

Sedan börjar du pilla.

Ja, först firar du jul i flera dagar, men sedan, när julmaten är uppäten och klapparna instuvade på sina respektive platser, då börjar du.

Sedan går det inte riktigt som du tänkt dig och plötsligt har plötsligt flera dagar gått åt till att försöka förbereda det där du egentligen skulle göra, så att du faktiskt kan börja.

Jag ska inte tråka er med detaljer utan bara konstatera att jag är styrkt i min uppfattning att Apple är det nya Microsoft och att man aldrig, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig någonsin ska ta i någon hårdvara som det står Apple på. Inte ens med tång.

En Macbook fungerar säkert alldeles utmärkt för ”vanliga användare”, vad nu det är, men om man sätter en rosett på en bajskorv så är den fortfarande en bajskorv. Att det ser bra ut förändrar inte faktum att det som döljer sig under ytan är en illaluktande brun korv.

För övrigt anser jag att FRA-lagen måste rivas upp. Gör om! Gör rätt!

Noterat

Hemköps egen FRA-lag

På Hemköp är de arga minsann. Så arga att de infört sin alldeles egen variant på FRA-lagen.

Nu ska mjölet kollas! Alla kunder ska visa upp sina väskor så att personalen kan kontrollera att det håller den rätta, vita kulören.

Ja, kunderna alltså. De som köper mat i affären. De ska kollas. Den som stjäl lär ju inte visa upp väskan, eller ens ha en väska med sig.

Det funkar lite som FRA-lagen. Alla ska visa upp sin påse så att en statlig myndighet kan kontrollera att mjölet är vitt. Det gör ju inget. Ingen som har vitt mjöl har något att dölja.

Nästa steg är att den som inte har någon påse med sig att visa upp automatiskt är misstänkt. Hos Hemköp är man ju uppenbarligen en tjuv om man inte har någon påse eller väska att visa upp och analogt måste ju den som försöker undvika FRA:s granskning vara skum.

På det sättet är ju Hemköps tilltag ganska praktiskt. Det plockar ned FRA-frågan på jorden och visar vad det handlar om – att den som har rent mjöl är den enda som egentligen har något att förlora på allmän övervakning.

Skillnaden är ju att jag kan välja att inte handla på Hemköp. Jag kan handla på ICA istället. Eller Coop. Det är fortfarande tillåtet. Men jag kan inte välja bort FRA. Det finns ingen alternativ infrastruktur jag kan använda, som FRA inte kommer åt.

Därför är FRA:s övervakning skadlig för hela samhället medan Hemköps lilla påhitt bara är skadligt för dem själva. Till slut är det väl bara tjuvar som bryr sig om att gå dit. För den som har smutsigt mjöl i påsen är den som verkligen inte har något att förlora.

Humor

Här är FRA:s nya avlyssningsvapen

De ska avlyssna hela internet. 1 september nästa år kopplas kablarna in till FRA:s avlyssningsnätverk och staten får tillgång till all elektronisk kommunikation i Sverige.

Men FRA kan inte bara se vad du skriver i din epost och höra vad du säger i telefon. Vi har kommit över hemliga handlingar som visar att Försvarets radioanstalt har långt gångna planer på en apparat som kan avslyssna vad du tänker. Vi har också kommit över bildmaterial som visar en tidig prototyp under utprovning.

Vi har utan framgång sökt FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson, för en kommentar.

Politik

Den odugliga regeringen

Fokus berättar idag historien om FRA-lagen, från insidan. Det är en berättelse om revirstrider mellan departementen, och om en ljugande försvarsminister och en undfallande justitieminister. Men framför allt är det en berättelse om en dysfunktionell regering som är så fixerad vid tanken på att verka regeringsduglig att den till slut piskar skiten ur sig själv.

FRA-lagen kommer inte att vara någon stor fråga i nästa val, om regeringen får som den vill. Därför är det upp till dig och mig att se till att göra den till en stor fråga.

Den stora politiska frågan nu för tiden är nämligen inte om det skall bli några hundralappar mindre i skatt nästa år utan om det över huvud taget ska finnas några medborgerliga rättigheter kvar i framtiden.

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Politik

Bilder från FRA-protesterna i Stockholm

Trötta fötter och massor av intryck. Lite för trött för att skriva något nu, så jag sammanfattar dagen i några korta ord och bilder istället.

Mynttorget 11:00 idag. Massor av människor från hela Sverige mötte riksdagsledamöterna när de kom tillbaka från sommarlovet.

Sedan skulle samma människor möta riksdagsledamöterna en gång till, vid Storkyrkan. Hela folkmassan blev dock förvisad till baksidan av polisen, som spärrade av området. Riksdagsledamöterna fick höra men inte se.

Allt och alla gick i lila. Till och med slottets flaggor, dagen till ära.

Carlsberg använder alldeles egna metoder för att köra över FRA-debatten. Eller kanske rakt igenom. Fel ställe att försöka leverera öl till just då i alla fall.

Under dagen pågick också en demonstration på Sergels torg, med den längsta talarlista jag någonsin sett.

Protesterna fortsätter 19:30 ikväll, på Hötorget. Sedan fortsätter de imorgon och i övermorgon och dagen efter det och dagen efter det och så vidare, fram tills riksdagen tar sitt förnuft till fånga och stoppar hela skiten i papperskorgen.