På kulinariskt uppdrag i rymden

De två kosmonauterna på rymdstationen har ett vanskligt uppdrag när de inleder sin rymdpromenad tidig förmiddag idag, amerikansk tid. De skall nämligen bli de första någonsin att steka ägg och bäjkon i rymden.

– Det hela började som ett vad mellan mig och Christer Fuglesang. Det var en fyllegrej som spårade ur. Nu finns det ingen återvändo, säger Sergei Volkov, en av kosmonouterna.

Medan de två kollegorna utför sitt uppdrag i rymden Christer Fuglesang det hela från bekvämt avstånd, i NASAs kontrollcenter.

– Ja, det här skall verkligen bli spännande att se. De har inte bara viktlösheten att kämpa mot. När du befinner dig i rymden kan ingen höra ditt bäjkon fräsa.

Sergei Volkov tar dock all uppståndelse med ro och tycker inte att det hela är så mycket att hetsa upp sig över.

– Det är ju inte första gången vi promenerar i rymden om man säger så, Nu skall vi visserligen ha med oss en del udda utrustning i form av kök och stekpannor, men vad är det värsta som kan hända liksom? Att vi får ägg och bäjkon i omloppsbana?

Lax med smakrikt strössel – och ingen jävla lax

Idag var vi sugna på lax till middag. Tyvärr hade vi ingen lax hemma, men som tur var hittade vi det här fantastiska receptet på lax med smakrikt strössel – utan lax.

Vi vet inte riktigt hur vi skall få till lax-smaken men vi hoppas att de som skapat receptet vet vad de gör. Någon härlig rosa laxfärg lär vi inte kunna förvänta oss i alla fall, av fotot att döma.

Imorgon tänker vi laga korv och makaroner, fast utan korv.

Shopping-lotto

Tycker du att mathandlandet börjar kännas enahanda? Har du tröttnat på att gå samma gamla runda i samma gamla mataffär och köpa samma gamla varor.

Jag har ett förslag: Börja handla i lågprisbutiker. Du kanske inte kommer att spara så mycket pengar, för så billigt är det ju inte alltid, men du kan vara säker på att dina matinköp aldrig kommer att kännas tjatiga och enahanda mer.

Såhär gör du

Förutsatt att du har en någorlunda sofistikerad diet, alltså en diet som inte enbart består av smörgåsar, flingor med mjölk och falukorv med makaroner och ketchup, behöver du egentligen inte genomföra några förändringar. Det är bara att dra iväg till första bästa lågprisbutik och shoppa loss.

Men se till att du har gott om tid på dig. Det är nämligen inte så enkelt som du kan tro. Farorna som lurar är många:

  • Du hittar inte i butiken – Bara att inse faktum. Det finns fler än ett sätt att organisera en butik och ganska många av dessa sätt är fullständigt obegripliga för alla utomstående
  • Du kan inte ta dig fram i butiken – Det är ett känt fenomen i lågprisbutiker att du bara förväntas handla varor från en gång. Alla gångar går till en kassa nämligen. Ända fram till en kassa. Tro inte att du kan vända på slutet och köra tillbaka i granngången.
  • Du hittar ingenting i butiken – Inte bara hittar du inte i butiken. Du hittar ingenting i butiken. Det beror på att det inte finns något att hitta. Ganska många varor existerar över huvud taget inte i sortimentet. Och vad är det då för några underliga varor som inte finns i butiken? Zebrafilé? Gåsleverpastej? Grodlår? Sniglar? Nej, det är underligare än så. De har inte helt normala varor som fläskkarré, kikärtor eller kassler. Basmat.

Framför allt är det sortimentet som gör mathandlandet så intressant. Oavsett hur noga du planerat dina inköp kan du inte ha en aning om vad du skall äta till middag. Det är helt enkelt omöjligt att veta vilka matvaror som råkar finnas till försäljning just den här veckan.

När du väl börjat kommer ingen middag att bli den andra lik. Matinköp kommer aldrig mer att gå på slentrian. Du kommer att bli en jävel på att improvisera. Grattis!

Falukorv vindaloo

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 g falukorv
  • 1 påse Vindaloo kryddmix
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl ris
  • Ytterligare 4 dl vatten, fast kokhett
  • Sallad
  1. Tag fram stekpannan, ställ den på spisen och lägg i smöret
  2. Tärna falukorven
  3. Vänta
  4. Slå på plattan
  5. När plattan är glödhet, slå av den
  6. Slå på rätt platta
  7. När smöret blivit brun-svart, vräk i falukorven
  8. Häll vatten i vattenkokaren
  9. Vänd falukorvstärningarna
  10. Slå på strömmen till vattenkokaren
  11. När vattnet kokar, slå över det i en kastrull
  12. Häll riset i kastrullen, lägg på locket och ställ den på plattan
  13. Vänd falukorvsbitarna som nu blivit lagom kolsvarta
  14. Slå på strömmen till plattan med kastrullen
  15. Strö kryddmixen i stekpannan och häll på vattnet (det första) Rör om efter behag
  16. Tag bort det stormkokande riset från plattan
  17. Häll de passerade tomaterna i stekpannan och låt eländet småbubbla så det skvätter över hela spisen
  18. Ställ riskastrullen försiktigt på plattan igen
  19. Vänta
  20. När riset kokat torrt, stäng av plattan
  21. Öppna salladspåsen
  22. Servera med stora mängder starköl

Dagens recept: Korv och makaroner, fast utan korv

Ingredienser:

  • 0,5 liter vatten
  • Makaroner
  • Ryggbiff
  • Smör
  • Kantarellsoppa
  • Frysta ärtor
  • En påse sallad
  • En hel del salt
  • Ingen jävla korv

Tillagning:

  1. Häll vattnet i en kastrull
  2. Ställ kastrullen på spisen
  3. Vänta tio minuter
  4. Slå på plattan
  5. Vänta tio minuter
  6. Slå av plattan och slå på rätt platta
  7. När vattnet kokar, häll i makaronerna
  8. Ställ in timern
  9. Efter fem minuter, ställ om timern och slå på den på riktigt
  10. Häll i ärtorna
  11. När timern piper, häll av vattnet i ett durkslag
  12. Plocka upp durkslaget ur vasken och försök ösa upp pastan och ärtorna utan att få med en massa av det äckliga gucket som låg där innan
  13. Häll pastan, ärtorna, gucket från vasken och kantarellsoppan i kastrullen
  14. Ställ kastrullen på spisen
  15. Lägg en klick smör i stekpannan
  16. Slå på plattan
  17. Stäng av plattan
  18. Slå på rätt platta
  19. När smöret blivit svart, häll ut det, diska pannan och börja om från steg 14
  20. När smöret är lagom brynt, lägg i köttet
  21. Stek köttet alldeles för länge, gärna fem minuter på ena sidan
  22. Hacka loss köttet ur stekpannan och vänd det
  23. Tag i panik bort kastrullen från spisen
  24. Stäng av plattan
  25. Slå på plattan igen
  26. Stäng av rätt platta
  27. Använd en kofot för att bända loss köttet ur pannan
  28. Vänd upp den numer förkolnade köttbiten på en tallrik
  29. Häll den vidbrända sörjan från kastrullen över köttet
  30. Ät
  31. Stäng av plattan
  32. Släng in salladspåsen i kylen igen

Ha det så roligt med disken! Glöm inte att stänga av den andra plattan innan du går och lägger dig.

Udda gaffel vädrar vårluft

Elektronisk grillgaffel med inbyggd termometerVissa personer har förstås redan satt igång trots försök från vädrets makter att få verksamheten att gå om intet men för oss andra återstår ännu årets premiär för kökets kanske mest obskyra verktyg.

Nedpackad i en kökslåda har den nu legat i över ett halvår utan att luftas, men nu äntligen är aprilvintern överstökad och vi kan se fram emot en lång och underbar grillsäsong.

Redan inom några dagar kan det vara dags att knyta på sig förklädet, dra på sig grillvanten och köra igång grillsäsongen till tonerna av det praktfulla dånet av en liter tändvätska som inom loppet av några minuter förvandlar en rejäl säck grillkol till pyrande aska.

Oväntad revansch för plast

Soppslev i svart plastSoppsleven som försvann under mystiska omständigheter förra året fick idag plötsligt en ersättare.

Det hastiga inköpet kom som en överraskning även för kökets innehavare, syrrans granne, som länge farhalat processen.

– Jag stod där på Hemköp och insåg plötsligt att jag inte åtgärdat detta än. De hade en modell som jag tyckte var trevlig. Ganska nätt och elegant, säger han.

Glädjen var stor i det lilla köket uppe på Masthugget i Göteborg, men under ytan kunde man ana kritiken – den nya soppsleven var inte i rostfritt stål som utlovat utan i plast.

– Jag hade pratat om att köpa en ny soppslev i rostfritt stål, det är sant, men att jag skulle ha lovat vill jag inte hålla med om, säger syrrans granne.

Förstämning i köket – soppslev försvunnen!

Massor av köksredskap - men ingen soppslevBeskedet slog ned som en bomb vid lunchtid idag: Soppsleven var borta! Det var under tillredningen av en linssoppa enligt Elins gamla recept som det uppdagades att soppsleven inte längre fanns på sin plats. Trots omsorgsfullt letande i lådor och skåp stod den inte att finna.

Stämningen bland övriga köksredskap var tryckt. Stekspadarna stod tysta i grupp och begrundade situationen. Visparna sprang runt, runt, alldeles förvirrade. Kökets innehavare var mycket förbryllad, men tog situationen med ro.

– Nu kan jag köpa en ny soppslev i rostfritt stål som jag ändå tänkt på så länge