Politik

Carl Bildt borde lämna sin skyddade verkstad

Carl Bild går i försvarsställning efter Rick Falkvinges replik angående hyckleriet om nätfriheten. Sverige är en öppen demokrati och fungerande rättsstat, hävdar Carl Bildt, och vi borde alla applådera hans initiativ för ökad frihet på nätet.

Ur mitt perspektiv känns det som om Carl Bildt kanske skulle ta och kliva ur sin skyddade verkstad en stund och studera det samhälle som hans regering, med moderaterna i spetsen håller på att skapa här hemma i Sverige.

Sverige är en öppen demokrati. Ja, det är sant, om man med öppen demokrati menar ett samhälle där medborgarnas samtliga göromål är helt öppna för statens granskning. Det är ju den verkligheten vi har fått med FRA-lagen. Var någonstans befann sig Carl Bildt när FRA-debatten rasade som värst? Inte stod han på barrikaderna och kämpade för ett fritt internet i alla fall.

Sverige är en fungerande rättsstat. Ja, det är sant, om man med fungerande rättsstat menar ett samhälle där politikerna lämnat över rättsskipningen till privata aktörer, så att de kan driva civilrättsliga processer mot medborgarna utan att de har rätt till offentlig försvarare, utan de anses oskyldiga tills motsatsen bevisats och utan att det finns några som helst begränsningar i påföljd. Var någonstans befann sig Carl Bildt när IPRED-lagen skulle införas? Inte stod han på barrikaderna och kämpade för rättssäkerhet i alla fall.

Detta är bara toppen av isberget på vad den regering som Carl Bildt representerar har åstadkommit under sin mandatperiod, men det är fullt tillräckligt för att konstatera att Carl Bildt antingen lever i landet Fantasien eller att han helt enkelt bara ljuger för att rädda det som räddas kan.

Inget av de två politiska blocken i Sverige förmår lyfta näsan ur vattnet när det gäller försvaret av friheten och rättssäkerheten på nätet. De initiativ som funnits har undantagslöst sablats ned till förmån för andra politiska hänsyn.

Det är därför Piratpartiet behövs. Vi behövs därför att vi är det enda partiet som sätter integritets- och rättighetsfrågorna högst på dagordningen, utan kompromisser. Vi behövs därför att vi är det enda politiska partiet som förmår fokusera på det som betyder mest för framtiden.

19 september har du chansen att ge Sverige ett riksdagsparti som kämpar för frihet och rättssäkerhet i handling och inte bara i ord. Det är enkelt.

Rösta på Piratpartiet!

Läs också:

Humor

Efter förvirringen – nu byter statsministern namn

Efter förvirringen tidigare under dagen, gällande statsminister Fredrik Reinfeldts partitillhörighet, har han nu bestämt sig för att byta namn, till FRAdrik Reinfeldt

– Jag vill undvika att väljarna blir förvirrade och röstar på fel parti i höst. Därför gör jag det här nu, för att tydliggöra att det är jag och ingen annan som ligger bakom FRA-lagen, säger statsministern i ett pressmeddelande nu ikväll.

Fredrik Reinfeldt ska under eftermiddagen ha varit i kontakt med Skatteverket för att försöka få ärendet avslutat före helgen. I vilket fall som helst kommer statsministern själv att börja använda sitt nya namn redan under morgondagen.

Politik

Är Fredrik Reinfeldt piratpartist?

– Får man ha någon privat sfär, undrar Fredrik Reinfeldt i en intervju.

Det är så att jag undrar om Fredrik Reinfeldt plötsligt blivit piratpartist när jag läser det där. Annars tycker jag ju att han borde kunna svara själv på den där frågan.

Svaret är nej.

I Fredrik Reinfeldts Sverige får du inte ha någon privat sfär. Det har Fredrik Reinfeldt själv sett till. Han hotade till och med att avgå om inte riksdagen bestämde att allt och alla ska avlyssnas av FRA.

Vanföreställningarna breder alltså ut sig inom moderaterna. Senast härom veckan (och nu igen i Washington Post) hävdade partikamraten Carl Bildt att regeringen försvarar friheten på nätet.

Moderaterna och alliansregeringen får för all del gärna byta fot i frågan och börja försvara friheten på nätet och annorstädes, men om någon ska tro på dem får de nog faktiskt visa det i handling.

Det är enkelt. De kan börja med visa sina goda avsikter genom att riva upp FRA-lagen och Ipred.

Riv upp, gör om, gör rätt!

Politik

Är Carl Bildt piratpartist?

– Bravo Google, säger utrikesminister Carl Bildt apropå att Google hotar att dra in den förhandscensurerade kinesiska versionen av sin sökmotor.

Det är knappast förvånande. Vad som däremot är förvånande är vad han säger mer:

Under det senaste året har vi ju allt tydligare tagit upp vikten av att respektera nätets frihet, och påtalat olika regimers försök att inskränka denna.

Jag vet inte vilka “vi” är, men det kan inte vara Sveriges regering i alla fall och inte moderaterna heller. Det kan omöjligt vara EU han pratar. Över huvud taget får man numer leta länge efter  politiker som kritiserar Kina.

Kanske har Carl Bildt helt enkelt gått och blivit medlem i Piratpartiet i smyg. Det vore väl festligt i och för sig.

Det kommer vi förvisso att fortsätta med.

Ja, det är korrekt uppfattat, Carl Bildt. Vi i piratpartiet kommer att fortsätta kritisera Kina, Sverige, EU, USA, Spanien, Frankrike, Nya Zeeland, Australien och alla andra som inte respekterar människors rättigheter på nätet och i andra sammanhang.

Och om du faktiskt håller med oss om att detta är viktiga frågor tycker jag du ska överväga att rösta lila i nästa val. Du kan fortsätta vara moderat om du vill. Ingen bevehöver få veta något. Valhemligheten är väl befäst i Sverige…

Politik

Ytterligare specialregler för internet

Det räcker inte att yttrandefriheten är svagare på nätet än för tryckta medier. Det räcker inte att allt avlyssnas av FRA. Det räcker inte med speciallagar som IPRED, som ger upphovsrättslobbyn befogenheter som inte ens polisen har.

Moderaterna fortsätter att tydligt visa hur de inte ser internet som en del av människors verklighet – människors liv – utan fortsätter agera som om det är ett tillbehör som man kan göra lite som man vill med.

Henrik von Sydow berättar glatt om hur moderaterna vill göra det lättare att begära skadestånd av publicister. Bara på nätet givetvis. Det verkar vara så moderaternas verklighetsbild ser ut nämligen. De ser inte på nätet som en del av verkligheten – inte som en del av människors liv – utan som ett tillbehör, som bör ha helt separata regler.

Ville moderaterna göra någonting för att föra utvecklingen framåt vore det vettigare att utreda hur vi ska slå ihop yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen så att det blev lika villkor för alla publicister, nätbaserade såväl som pappersbundna sådana. Men jag antar att det är omöjligt. Jag antar att det skulle krocka med en för moderaterna viktig princip, nämligen att det är skillnad på medier och medier.

Piratpartiet kräver samma regler överallt

Likhet inför lagen är en allmän rättsprincip som borde gälla överallt. Men av någon anledning ägnar sig våra politiker åt att skapa andra regler för nätet.

På nätet finns ingen brevhemlighet, eftersom all kommunikation avlyssnas av FRA. På nätet får vi inte träffas och umgås anonymt eftersom upphovsrättslobbyn när som helst kan kräva ut våra identiteter. På nätet får vi inte publicera information på samma villkor som i den fysiska världen eftersom grundlagen bara skyddar den som trycker på papper eller betalar en avgift.

Piratpartiet kräver att samma regler ska gälla på nätet som i övriga samhället, vare sig det gäller brevhemligheten, rätten till ett privatliv eller möjligheten att publicera sina tankar och idéer. Det är inget konstigt eller onaturligt krav, men det är ett krav som i stort sett verkar otänkbart att tillgodose i de politiska finsalongerna.

19 september är det val till riksdagen. Då kan du hjälpa till och ändra på det. Rösta lila!

Politik

Visionslösa politiker ser internet som en leksak

I nästa EU-val röstar vi med våra mobiltelefoner och hemdatorer, spår Per Schlingmann i G-P. Ja, det finns flera fördelar med elektronsik röstning. Det finns också många problem som behöver lösas. Tyvärr har Per Schlingmanns parti, moderaterna, ägnat sin tid i regeringsställning åt att skapa nya problem och hämma utvecklingen på nätet.

För i den mån alliansregeringen för någon internetpolitik över huvud taget så handlar den inte om att skapa förutsättningar för att utveckla internet. Den handlar istället om att övervaka, låsa in, filtrera och blockera.

Det är därför internet i Sverige från och med i år avlyssnas av FRA. Det är därför spelutredningen föreslagit att staten ska blockera åtkomst till spelsajter, det är därför upphovsrättsindustrin fått polisbefogenheter i och med IPRED och det är därför rikspolisstyrelsen fortfarande får distribuera en lista över webbplatser som internetoperatörerna förväntas blockera.

Det är för att moderaterna och alliansregeringen inte förstår vad internet är, och i den mån de förstår ser de internet främst som ett hot och hinder.

Ja, inte för att det var så mycket bättre i den föregående, rödgröna regeringen. Göran Persson och hans regeringsvänner drog faktiskt igång arbetet med det som skulle bli FRA-lagen, röstade igenom ett antal skärpningar av upphovsrätten och det var justitieminister Thomas Bodström som slogs hårt i EU för att få igenom datalagringsdirektivet som regeringen snart tvingas införa i Sverige.

Identifiering, anonymitet och spårbarhet är tre nyckelkomponenter i ett elektroniskt valsystem. Det är nyckelkomponenter i alla demokratiska valsystem. Tekniken finns idag. Den fanns för fem år sedan också. Och för tio år sedan.

Vad som inte funnits på väldigt länge i svensk politik är visioner. Dagens och gårdagens regeringspartier saknar i stort sett helt visioner om hur internet kan användas för att utveckla och berika samhället. De ser internet som en leksak som de kan göra vad de vill med.

Det är därför Piratpartiet behövs. Piratpartiet behövs i europaparlamentet och i riksdagen därför att vi har visionerna och kunskapen som krävs för att vända utvecklingen och göra Sverige till ett föregångsland med fria människor och en blomstrande internetindustri.

Piratpartiet – Vi vet!

Noterat

Röker kulturministern crack?

I en artikel som är som hämtad ur Grönköpings veckoblad läser jag hur kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, vid en fest igår, berättat hur hon gläds över domen mot the Pirate Bay.

Att ministrarna i alliansregeringen knappast tillhör toppskiktet illustrerades nyligen på ett tydligt sätt av Jan Björklund, men när kulturministern får för sig att gå ut och offentligt kommentera den starkt ifrågasatta domen i den pågående rättsprocessen mot the Pirate Bay börjar jag undra om det möjligen kan vara så att regeringen sitter och röker crack på sina sammanträden.

Fast på ett sätt är det bra att regeringen äntligen bekänner färg. Uttalandet bekräftar att Fredrik Reinfeldt ljög när han i valrörelsen 2006 pratade om att inte jaga en hel ungdomsgeneration. Det bekräftar att alliansregeringen aldrig har haft för avsikt att göra något annat än att just jaga en hel ungdomsgeneration och det bekräftar definitivt vad moderaterna har för inställning i frågan.

Som av en händelse har du just nu chansen att visa internethatarna i regeringen vad du tycker om deras politik. Piratpartiet ställer upp i valet till Europaparlamentet 7 juni, men du kan rösta redan nu. Röstningslokalerna står öppna. Gå och rösta redan imorgon!

Humor

Men var ska jag lägga centerlamporna?

Glödlampor i mitten och nederst lågenergilamporHär förvaras lågenergilampor och glödlampor. Lågenergilamporna förvaras närmare golvet för att inte falla igenom botten på backen, på grund av sin otroligt låga energi.

Ovanför glödlamporna, utanför bild, förvaras högenergilampor i en speciell låda med lock, som hindrar dem från att flyga iväg. Strax till höger om glödlamporna finns lådorna för folkpartilampor och moderatlampor.

Till vänster utanför bild befinner sig sociallamporna, miljölamporna och vänsterlamporna, i röda och gröna backar.

Piratlamporna befinner sig i en lila back lite vid sidan av och är svåra att upptäcka för ett otränat öga. De flesta misstar dem för något annat.

Den stora frågan är: Var fan lägger jag centerlamporna?

Politik

Moderaterna visar vägen in i framtiden

– Ryck ur sladden, så slipper du FRA:s övervakning.

Så säger Olah Örtengren (m) och avslöjar därmed vad de nya moderaterna egentligen står för. Mörka krafter försöker med internet som hjälp luckra upp och förstöra det gamla fina samhället.

Men de nya moderaterna med Olah Örtengren i spetsen vet på råd. Med övervakning, åsiktsregistrering och en privatiserad rättsapparat ledd av upphovsrättsindustrin ska människor förmås att sluta kommunicera med varandra och samhället ska snabbt föras tillbaka till det som en gång var – till 1984.

Jag förstår bara inte en sak. Varför använder Olah Örtengren en blogg för att sprida sina tankar? Är inte det lite otidsenligt? Borde han inte istället sprida sina idéer på flygblad, framställda i partikansliets stencileringsapparat?

Politik

Företag har uppfunnit kulturen

The Pirate Bay

Det är företag och inte människor som har uppfunnit kulturen. Företag ligger bakom all konst, all musik och all film som någonsin produceras och utan skivbolag, bokförlag och professionella filmstudior skulle all produktion av film, musik och litteratur omedelbart upphöra och samhället skulle störta i avgrunden.

Nej, så ligger det förstås inte till. Men ändå är det den världsbild som upphovsrättsindustrins vill få oss att anamma. I Ifpis, Förläggarföreningens och Antipiratbyråns verklighet är de multinationella mediabjässarna kulturens försvarare medan vi som skapar, remixar, byter och sprider våra egna och andras alster försöker störta samhället i fördärvet.

Fel, fel fel fel fel! Kulturen tillhör folket. Inte en skock företag. Det ska givetvis vara tillåtet att tjäna pengar på kultur men som vanligt i en marknadsekonomi gäller att den som vill tjäna pengar måste tillföra något.

Det fanns en tid när skivbolag faktiskt tillförde något. De tillförde urval och distribution. De letade upp, spelade in, marknadsförde och sålde musik på skiva.

Ingenting av det som skivbolag tillförde behövs längre. Internet finns. Kostnaderna för publicering och distribution är noll och urvalet sköts utmärkt av marknaden, dvs konsumenterna själva.

Bokförlag tillförde samma saker, fast på papper. Många menar att de fortfarande tillför ett värde i form av papper. Jag föredrar böcker på papper. Alltså köper jag böcker på papper om priset står i proportion till fördelen att ha texten på papper.

Filmstudior tillför uppenbarligen också fortfarande värde. De producerar påkostad film som människor är beredda att betala pengar för att se på biografer och så länge människor fortsätter att se ett mervärde i att gå på bio kommer det att finnas fortsatta affärsmöjligheter för den som vill arbeta med film.

Det finns inga företag som lever av att köra ut is längre, helt enkelt för att det nu finns teknik för att hålla saker kalla på ett billigare sätt. Vi transporterar oss inte med häst och vagn längre, eftersom vi uppfunnit bättre fordon. Företaget Facit säljer inte skrivmaskiner längre, eftersom det kommit teknik som är bättre, billigare, effektivare.

Vi kan hålla på tills vi blir gröna i ansiktet och räkna upp företeelser, företag, ja hela branscher som inte finns längre, eftersom ny teknik gjort dem överflödiga. Det är ingenting nytt och ingenting konstigt. Det är naturligt. Det är kapitalism.

På samma sätt är det naturligt att det vi idag känner som skivbranschen om några år kommer att ha lagts ned, grävts upp och ersatts av absolut ingenting, förutom verktyg som redan finns. Det kommer inte att innebära slutet för musiken. Det kommer att innebära början för mer musik och fler professionella musiker än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Så enorm är kraften i förändringen som knappt börjat. Så enorm är kraften att rättegången mot entreprenörerna bakom the Pirate Bay är helt ointressant innan den ens har börjat. Förändringen har redan inträffat. Det vi ser nu är efterdyningarna som riskerar att utlösa allmänt skeppsbrott.

För 40 år sedan, 1969, skrevs det första standarddokumentet för det som skulle bli internet. För 15 år sedan blev internet allmänt känt i Sverige. Sedan dess har skivindustrin och de andra upphovsrättskramarna ägnat sig åt att bygga vindskydd.

Nu har vindskydden blåst sönder, kejsaren är naken och företrädare för olika branschorganisationer gråter krokodiltårar över hur många miljarder i intäkter de blivit bestulna på av den dumma fildelande befolkningen som inte accepterar gamla förlegade distributionsmonopol.

Det är lågkonjunktur i Sverige och världen och det är inte bara upphovsrättskramarna som bygger vindskydd. Även regeringen drar sitt strå till stacken. Miljardstöd ska rädda bankerna och en förtvinande bilindustri men ett fritt och öppet internet som utgör vaggan för framtidens företag ska kvävas, regleras och hunsas genom massavlyssning, tvingande datalagring och utpressningslagar.

När Fredrik Reinfelt sa att han inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration var det naturligtvis en lögn. Om vi inte trodde det då så vet vi nu. Nu ska ungdomarna jagas! Vi börjar med att åtala tre unga entreprenörer som lyckats tjäna pengar på musik när alla andra sa att det var omöjligt.

Jag undrar bara vad upphovsrättskramarna tror ska hända sen. Om flera år när rättegångarna är avslutade och fyra personer kanske, men bara kanske, blivit dömda, vad tror de ska hända då? Tror de att vi plötsligt ska börja köpa deras kopieringsskyddade skräp och att vi ska återvända till skivbutikerna i något slags abstinens eftersom det kommer att vara det enda sättet att få tag i musik? Tror de att fildelningen på något magiskt sätt ska upphöra bara för att fyra personer kanske fälls i domstol?

Och Fredrik Reinfelt, vad tror han egentligen ska hända när hans jakt på en hel ungdomsgeneration briserar i sitt crescendo med införandet av utpressningslagen 1 april i år? Tror han att ungdomarna ska lägga sig platt och förvandlas till sådana där fogliga ungdomar som fanns för, när statsministern själv var ung?

Det tror inte jag.

Den 7 juni i år är det val till Europaparlamentet. Då har just du chansen att delta i en hel ungdomsgenerations jakt på statsministern och upphovsrättsindustrins andra lakejer. Läs mer om hur du jagar hos Piratpartiet.

Läs allt om rättegången mot fyra unga entreprenörer hos Piratpartiet Live.

Politik

Flummigt lagförslag upphäver rättssäkerheten

Flummiga formuleringar om upp- och nedladdning och en lag som inte gäller retroaktivt. Det blir förändringarna i det modifierade lagförslag som läggs fram av regeringen, rapporterar SvD.

Att göra skillnad mellan den som laddar upp, dvs publicerar och den som laddar ned information kan förstås låta rimligt, men blir i verkligheten bara flum eftersom det är fildelning lagen ska slå mot, vilket innebär, just det, samtidig publicering och nedladdning av filer.

Att överlåta befogenheter som inte ens polisen har till privata företag är tydligen inget bekymmer för regeringen. Inte heller verkar man bekymra sig över att ändra fundamentala rättsliga principer som att du är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Framtidens rättsskipning sköts helt utan inblandning av byråkratiska domstolar och krånglig bevisprövning. Du får en faktura, som du betalar oavsett om du är skyldig eller ej, eftersom du inte har flera hundra tusen kronor över till att försvara dig i domstol.

Kriget mot fildelningen är ett krig mot den tekniska utvecklingen och ett krig mot framtiden, men framför allt är det en del i det pågående kriget mot medborgarna. Det syftar till att bevara en industri och en affärsmodell som blivit ifrånsprungen av verkligheten.

De politiker som för det här kriget är samma sorts politiker som en gång i tiden försökte rädda den svenska varvsindustrin, som även den hade blivit ifrånsprungen av verkligheten.

Den här lagen kommer inte att göra ett skit för att berika kulturlivet. Det enda den kommer att göra är att berika en massa advokater och en grupp människor som fortfarande anser att digitaliserad information kan framställas i exemplar som det går att ta betalt för. Med hot och utpressning ska de få berika sig ytterligare en stund, på alla andras bekostnad.

Läs även: Henrik Pontén får polisbefogenheter

För övrigt anser jag att FRA-lagen måste rivas upp. Gör om! Gör rätt!

Noterat

Schenström: ”Bloggare inte människor”

Bloggare är inte riktiga människor. Åminstone inte sådana av kött och blod. Nej, bloggare är någonting abstrakt, omänskligt, svårdefinierbart. Åtminstone om man får tro Ulrika Schenström, före detta statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, som intervjuas i senaste numret av Fokus.

“Jag tror att bloggare också kanske kommer att vara viktiga, men inte alls så viktiga som gräsrotsnivån som ju är människor av kött och blod.”

Här på redaktionen saknar vi just nu ord. Ja, enligt Ulrika Schenström saknar vi en del annat också, till exempel kött och blod. Där är vi lite tveksamma till om hon har rätt.

Politik

Schlingmann förklarar FRA-lagen (igen)

Per Schlingmann har tagit till orda igen och gått ut med ett internt brev där han återigen förklarar att FRA-lagen är en antiterrorlag. Det blev ju inte så bra sist, eftersom han omedelbart fick mothugg av Ingvar Åkesson som förklarade att en sådan förklaring möjligen passar i ett kåseri, men inte har något med verkligheten att göra.

Uppenbarligen tror Per Schlingmann att alla nu skall ha glömt vad som tidigare sagts och därmed ta till sig hans förklaring, för ingen människa vid sunda vätskor kan väl säga nej till en lag som införs för att hejda den alltmer skenande terrorismen i Sverige?

Frågan är bara vad nästa steg är. Blir det en utvidgning av vad som kallas terroristbrott? Det skulle ju komma som en skänk från ovan för regeringen att kunna presentera siffror på en alarmerande ökning av antalet terrordåd och om nu inte verkligheten stämmer så får man väl rita om kartan, ungefär på samma sätt som Per Schlingmann och hans kumpaner försöker förändra svenska språket till att passa deras verklighet bättre.

Nyspråket till trots finns det dock ändå en tydlighet hos Per Schlingmann. Effektiv underrättelseverksamhet först. Sedan, om det finns utrymme, värn för mänskliga rättigheter. Det är en tydlig indikation om vad de nya moderaterna är: ett statskramarparti som befinner sig så långt från en liberalistisk ideologi som man över huvud taget kan komma.

Det är också tydligt att Per Schlingmann inte vill ha någon offentlig debatt i viktiga politiska frågor. Han tycker att moderaterna måste bli bättre på att kanalisera diskussioner internt.

Ja, det gick ju så bra sist. Se bara på FRA-lagen. Den diskuterades, i den mån den över huvud taget diskuterades, uteslutande internt inom regeringspartierna innan den lades fram för beslut och se vilket mottagande den fick sedan. Fler FRA-debatter i framtiden alltså, om Per Schlingmann får välja.

Politik

Likt en vilsen orienterare

Sent omsider gör Fredrik Reinfeldt ett utspel i FRA-debatten. Men det är en vilsen orienterare som kommer ut ur skogen, utan karta, utan kompass och utan en aning om var debatten egentligen befinner sig.

Men det är inte vilsenheten i debatten som är det mest uppseendeväckande. Nej, det som verkligen får mig att undra är att Fredrik Reinfeldt förkastar tanken på att det måste finnas brottsmisstanke för att elektronisk trafik ska kunna avlyssnas.

Sveriges statsminister tycker alltså att det är helt legitimt att tillgripa tvångsmedel mot människor som inte är misstänkta för brott. Och inte bara det. Han förkastar tanken på att brottsmisstanke skall krävas.

Jag tror att vi på allvar måste börja ställa oss frågan om Fredrik Reinfeldt mist förståndet. Fullständigt. För innebörden i det han säger är hårresande.

När han förkastar tanken på att brottsmisstanke skall krävas för att staten skall få tillgripa avlyssning och andra tvångsmedel förkastar han samtidigt en av hörnstenarna för demokratin, nämligen att medborgarnas förehavanden skall vara dolda för staten medan statens förehavanden skall vara offentliga och öppna för granskning. Tvärtom skall vi tydligen ha det. Som i Östtyskland.

Fredrik Reinfeldt har inte bara gått vilse i skogen och blivit av med såväl karta som kompass. Han måste ha sprungit på en björn, fått ett hårt slag i huvudet och mist förståndet på vägen.

En annan som mist förståndet är FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson, som fortfarande inte förstått att FRA-lagen innebär att hans myndighet kommer att få tillgång till all gränsöverskridande internet-trafik. (Se hans svar till Mikael, näst längst ned i chatten.)

Humor

Läsartävling: Varför behövs FRA-lagen?

Ingvar Åkesson, Anders Wik, Per Schlingmann… Makthavarna har stått i kö de senaste dagarna för att få förklara varför FRA-lagen egentligen behövs. Den behövs ju tydligen inte av de skäl som angavs under riksdagsdebatten innan lagen slutligen klubbades igenom, nämligen för att skydda mot yttre hot, terrorister eller talibaner i Afghanistan.

Fast det har inte varit så mycket förklaringar om varför den behövs. Mest har det varit dementier av tidigare förklaringar. Faktum är att efter de motstridiga uppgifter som kommit fram under den senaste veckan återstår nu ingen förklaring alls till varför FRA-lagen behövs. Ingen av de inblandade verkar ha en aning om vad den skall användas till.

Det är här ni kommer in, kära läsare. Vi inbjuder nu er till att komma med förslag. Kom in med din egen alldeles förklaring till varför FRA behövs. Ingen idé är för dum eller konstig. Bland förslagen kommer vi att kora en vinnare som förutom ära och berömmelse får… Ja, det blir en överraskning.