Kommunicering från CSN

Att CSN har problem kommer knappast som någon nyhet och man förstår verkligen varför när man ser hur de formulerar sig i sin korrespondens.

“KOMMUNICERING” står det högst upp i brevet. Jag vet inte vad de vill ha sagt med det, förutom att brevskrivaren saknar tillräckliga färdigheter i svenska språket för att få anställning någon annanstans än vid en illa fungerande och föga omtyckt myndighet.

Det normala är väl att man försöker sätta en rubrik som åtminstone antyder vad brevet handlar om, men kommunicering kanske är någon term som används internt på CSN.

Sedan kommer nästa rubrik: “Inkomst för inkomståret 2007” och nu börjar vi åtminstone närma oss vad det faktiskt handlar om, nämligen att de fått för sig att jag tjänat för mycket pengar under 2007. Lustig formulering förresten. Normala människor hade nog skrivit “Inkomst för 2007” men CSN har ju fått sin information från Skatteverket och där talar man ju om inkomstår så det är klart att de måste uttrycka sig lika krångligt som som Skatteverket. Det är ju CSN vi talar om.

Pudelns kärna då. Jag har alltså studerat på våren 2007. Därefter har jag arbetat. Jag har förresten arbetat under studietiden också, men det vet ju inte CSN något om. Inte än. Eftersom jag har tjänat alldeles för mycket pengar under hösten är jag nu alltså misstänkt för att ha smygarbetat under våren och därmed fuskat till mig studiebidrag som jag inte var berättigad till eftersom jag samtidigt varit kapabel att försörja mig på hederligt arbete.

Det CSN vill är att jag ska tala om vad jag har fått för löneutbetalningar under 2007, så att de kan kontrollera mig. Det är vad “kommuniceringen” handlar om.

Hand upp nu, alla ni som ärligt kan säga att ni har kvar alla era lönebesked från 2007. Själv tror jag att jag just slapp undan med blotta förskräckelsen att behöva betala för att få ut dem.

Det nya ”Det ligger på data”

En gång i tiden, det kan ha varit under tidigt 80-tal, när banker och andra myndigheter var ännu mer illvilligt inställda till undersåtarna än idag (Sic!) myntades frasen: ”Det ligger på data.”

Det blev snabbt en universalfras bland myndighetsanställda. En fras som kom till användning i stort sett jämt. När helst en person på en myndighet inte kunde, ville eller iddes göra något till undersåtarnas belåtenhet, dvs ganska ofta, användes förklaringen ”Det ligger på data.”

Att något låg på data var synonymt med att det var obegripligt, ohanterligt, bortom all kontroll. Det man inte kunde göra något åt på grund av att ”Det ligger på data” var alltså inte ens eget fel utan ”datans”. Åtminstone om man arbetade på en svensk myndighet.

Sedan gick det över. Säkert fanns det massor av orsaker. Personalen fick bättre kunskaper. Datorsystemen förbättrades. Till och med myndigheters inställning till undersåtarna förbättrades. (Egentligen inte, men gränssnittet blev i alla fall bättre.)

Sedan dök Internet upp och ställde allt på ända. Vi kan väl uttrycka det som att all personlig service försvann över en natt. Det är förstås en överdrift men personlig service, as we once knew it, är ett minne blott. Kommer aldrig tillbaka.

Visst, det är jättebra att kunna göra en massa saker på webben. Saker vi inte skulle kunnat drömma om att över huvud taget göra kan vi nu fixa till sittandes på toalettstolen om vi skulle ha lust.

Men det finns förstås en gräns för hur bra det blir. En gräns för hur mycket information som går att få ut och framför allt finns det en gräns för hur dåliga webbplatser användarna klarar av. Ibland måste man faktiskt vända sig till en människa med sitt ärende. Det är då den dyker upp. Den nya frasen.

Mina damer och herrar. Jag har härmed äran att presentera det nya ”Det ligger på data”:

”Det finns på vår hemsida”

Jaha!  Naturligtvis! Vilken idiot jag är! Jag hade ingen aning om att ni fanns på internet. Så dumt av mig att komma hit och förspilla er dyrbara tid med frågor när svaret finns på er hemsida. Någonstans. Bland femtusen andra saker som inte heller går att hitta. Dumma mig!

Det bästa är när man dessutom blir idiotförklarad. Som på Posten härom dagen. Då fick jag veta att ”Det finns på vår hemsida. Det är ganska logiskt faktiskt.” Logik är som alla vet en vetenskap som handlar om hur man hittar saker på internet.

Hemsida förresten? Vad är det för något? Eller jag vet förresten. Jag hade en hemsida. På 1900-talet. Det var en statisk html-sida som handlade om mig. Min person. Jag undrar om Posten och bankerna, alla försäkringsbolag och myndigheter försöker lura i mig att de är personer. Kompisar.

Jag är visserligen knäpp men jag är väl inte helt jävla dum i huvudet liksom! Hemsida… Väx upp nu! Vi lever faktiskt i framtiden.