Dagens recept: Julpizza

Julmat, julmat, julmat… Julen har inte ens börjat och vi står redan till knäna i julmat. Såhär på uppesittarkvällen före den stora kvällen tänkte vi därför att det kunde vara trevligt att bryta av med lite annorlunda mat. Varför inte prova en julpizza?

Ingredienser:

  • 1 sats pizzadegsmix
  • 1 påse saffran
  • Senap
  • 250 gram lagrad cheddar
  • 100 gram Stilton
  • ca 8 bitar sill
  • 1 lutfisk
  • 150 gram julskinka
  • 100 gram russin
  • 50 gram mandel

Tillredning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Tillsätt saffran till pizzadegsmixen och tillred degen enligt anvisningarna på paketet
  3. Sätt degen att vila under en bakduk
  4. Strimla skinka, mandel och sill, riv cheddarosten och smula Stiltonosten. Finfördela lutfisken
  5. Platta ut pizzadegen till lagom storlek
  6. Sprid ut ett tunt, jämnt lager senap
  7. Fördela cheddarosten jämnt över pizzan
  8. Lägg på övriga ingredienser efter behag
  9. Grädda pizzan i mitten av ugnen 8-10 minuter eller tills den fått fin färg
  10. Ät!

Hur funkar egentligen sakta eld?

“Låt koka i tio minuter över sakta eld”

Jag undrar lite över det här. Jag undrar ganska ordentligt faktiskt, över det här med “sakta eld”. Vadå sakta eld? Hur funkar det?

Är sakta eld helt enkelt eld som är lite mer godmodig och noggrann. Lågorna är bättre, men tar i gengäld något längre tid på sig att stiga mot skyn? Det är lågornas farfar. De är inte så snabba längre, men de har större erfarenhet av att vara just lågor, så de tar sig fram till målet på samma tid i alla fall?

Eller är någon typ av metamaterial inblandat, som får lågornas ljus att utbredas långsammare? Är det det som gör elden saktmodig?

Kan man använda det här för att bekämpa bränder på något sätt? Bromsa elden så att inte huset brinner ned lika fort och brandkåren kan hinna släcka? Det kunde vara något.

Varför har ingen tipsat räddningstjänsten om det här med sakta eld?

Korvlunch med det lilla extra

Idag tar vi en enkel grillad med bröd till lunch. Fast vi låter oss inte riktigt nöja med det enkla, utan lyxar till det med ett glas rosé.

Skall bli intressant att se hur eftermiddagen artar sig när vi tagit oss tillbaka till kontoret…

Lax med smakrikt strössel – och ingen jävla lax

Idag var vi sugna på lax till middag. Tyvärr hade vi ingen lax hemma, men som tur var hittade vi det här fantastiska receptet på lax med smakrikt strössel – utan lax.

Vi vet inte riktigt hur vi skall få till lax-smaken men vi hoppas att de som skapat receptet vet vad de gör. Någon härlig rosa laxfärg lär vi inte kunna förvänta oss i alla fall, av fotot att döma.

Imorgon tänker vi laga korv och makaroner, fast utan korv.

Falukorv vindaloo

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 400 g falukorv
  • 1 påse Vindaloo kryddmix
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 dl ris
  • Ytterligare 4 dl vatten, fast kokhett
  • Sallad
  1. Tag fram stekpannan, ställ den på spisen och lägg i smöret
  2. Tärna falukorven
  3. Vänta
  4. Slå på plattan
  5. När plattan är glödhet, slå av den
  6. Slå på rätt platta
  7. När smöret blivit brun-svart, vräk i falukorven
  8. Häll vatten i vattenkokaren
  9. Vänd falukorvstärningarna
  10. Slå på strömmen till vattenkokaren
  11. När vattnet kokar, slå över det i en kastrull
  12. Häll riset i kastrullen, lägg på locket och ställ den på plattan
  13. Vänd falukorvsbitarna som nu blivit lagom kolsvarta
  14. Slå på strömmen till plattan med kastrullen
  15. Strö kryddmixen i stekpannan och häll på vattnet (det första) Rör om efter behag
  16. Tag bort det stormkokande riset från plattan
  17. Häll de passerade tomaterna i stekpannan och låt eländet småbubbla så det skvätter över hela spisen
  18. Ställ riskastrullen försiktigt på plattan igen
  19. Vänta
  20. När riset kokat torrt, stäng av plattan
  21. Öppna salladspåsen
  22. Servera med stora mängder starköl

Dagens recept: Korv och makaroner, fast utan korv

Ingredienser:

  • 0,5 liter vatten
  • Makaroner
  • Ryggbiff
  • Smör
  • Kantarellsoppa
  • Frysta ärtor
  • En påse sallad
  • En hel del salt
  • Ingen jävla korv

Tillagning:

  1. Häll vattnet i en kastrull
  2. Ställ kastrullen på spisen
  3. Vänta tio minuter
  4. Slå på plattan
  5. Vänta tio minuter
  6. Slå av plattan och slå på rätt platta
  7. När vattnet kokar, häll i makaronerna
  8. Ställ in timern
  9. Efter fem minuter, ställ om timern och slå på den på riktigt
  10. Häll i ärtorna
  11. När timern piper, häll av vattnet i ett durkslag
  12. Plocka upp durkslaget ur vasken och försök ösa upp pastan och ärtorna utan att få med en massa av det äckliga gucket som låg där innan
  13. Häll pastan, ärtorna, gucket från vasken och kantarellsoppan i kastrullen
  14. Ställ kastrullen på spisen
  15. Lägg en klick smör i stekpannan
  16. Slå på plattan
  17. Stäng av plattan
  18. Slå på rätt platta
  19. När smöret blivit svart, häll ut det, diska pannan och börja om från steg 14
  20. När smöret är lagom brynt, lägg i köttet
  21. Stek köttet alldeles för länge, gärna fem minuter på ena sidan
  22. Hacka loss köttet ur stekpannan och vänd det
  23. Tag i panik bort kastrullen från spisen
  24. Stäng av plattan
  25. Slå på plattan igen
  26. Stäng av rätt platta
  27. Använd en kofot för att bända loss köttet ur pannan
  28. Vänd upp den numer förkolnade köttbiten på en tallrik
  29. Häll den vidbrända sörjan från kastrullen över köttet
  30. Ät
  31. Stäng av plattan
  32. Släng in salladspåsen i kylen igen

Ha det så roligt med disken! Glöm inte att stänga av den andra plattan innan du går och lägger dig.