Coop Extra och konsten att stava fel

Dor. Natchos Chees på kvittot från Coop Extra

Det borde ju inte vara så svårt. Man skriver av det som står på paketet och lägger in i prisdatabasen. Det borde förresten vara ännu enklare. Rimligtvis borde informationen gå att ladda hem direkt från leverantören. Men det kanske är att begära för mycket av en livsmedelshandlare.

Natchos, någon?

Äckliga chips ska lyfta Sverige

Heja Sverige! heter en speciell serie snacks från Estrella, som skall lyfta Sveriges prestationer i OS. Chipsen har en smak som är nästan, men inte helt olik vårlök.

Man får hoppas att idrottsmännen och -kvinnorna kan sin sak bättre än de som provat ut smaken på chipsen. Annars lär vi ligga brunt till på medaljfronten.

Dagens i-landsproblem: Chips

Det här, mina damer och herrar, är ett chip. Ett alldeles vanligt potatischip från en alldeles vanlig påse potatischips. Ett potatischip som under normala omständigheter borde gå alldeles utmärkt att dippa och sedan sätta i sig.

Men det finns ett problem. Chipet är för stort. Det är stort som ett dasslock och skulle svälja en hel ocean med dipp om jag dristade mig till att dippa det.

Så kan vi inte ha det. Några oceaner av dipp finns nämligen inte tillgängliga. Snarare en skärv på sådär tre deciliter. Jag får äta det härliga chipet utan dipp. Torrt och tråkigt blir det. Och alldeles för starkt.

Big deal kanske du tycker, men det är faktiskt inte bara ett chip som håller fel storlek, utan  typ halva påsen. En halv påse med alldeles för stora chips. Helt oacceptabelt!

Andra halvan av påsen? Ja, de chipsen är naturligtvis alldeles för små.

Ost!

Jag verkligen älskar ost! Andra människor må sitta och vräka i sig godis, chips och kakor, men jag är egentligen bara ute efter ost.

Ibland äter jag ost som måltid, bara för att det är så gott. Det tycker vissa är underligt eller till och med äckligt men jag tycker det är fantastiskt! Ost är ju helt det godaste som finns så varför skulle jag inte äta det till middag?

Mest av allt gillar jag hårdost. Det är så gott att ta en rejäl bit, skära den i stavar eller kuber och sedan bara vräka i sig! Mjukost duger i krig men det är inte alls samma sak att sitta och smeta i sig något som har samma konsistens som kräm. Hård ost skall det vara!

Visst kan jag uppskatta godsaker av andra sorter men det blir aldrig riktigt lika bra som ost. Det enda som egentligen klarar att konkurrera med ost är popcorn, indränkta i smör.

Ostbricka: Bitar av ost som man äter från en liten bricka

Ostkuber - på en liten bricka

Ostbricka är en liten bricka med bitar av ost på som man äter med fingrarna eller med hjälp av små pinnar. Ostbrickan har två beståndsdelar: ost och bricka. Osten, oftast gul till färgen, kan ätas som tillbehör till öl eller vin, eller för sig själv. Brickan är i allmänhet inte ätbar, utan tjänar bara som förvaring för osten och som hjälp under transporten.

Andra närbesläktade brickor är korvbrickan, som består av bitar av korv som serveras på en bricka, och lunchbrickan, som består av lunch som serveras på en bricka. En annan släkting är mäklarbrickan, som dock inte består av mäklare som serveras på en bricka utan av sprit och champagne som serveras på en bricka, oftast på Stureplan i Stockholm.