Humor

Varför har bilar ratt?

Bilar har fortfarande ratt. Frågan är bara varför.

Det är morgon. Jag sitter i bilen och ska köra till jobbet. Jag bor i stan. Måste köra ut ur stan eftersom kontoret ligger i en betongöken.

Fast jag glömde någonting hemma, så jag får köra tillbaka. Det är bara ett par hundra meter vi pratar om men medan jag kör de där få metrarna slår det mig plötsligt.

Bilar har fortfarande ratt.

En ratt har de, som man styr med. En ratt som ska vridas än hit, än dit.

Det går ju bra på motorvägen, när man mest kör rakt fram och bara i undantagsfall behöver vrida ratten bara lite. Men i stan? Värdelöst!

Varför kör vi fortfarande omkring i bilar som styrs med ratt? Har vi verkligen inte lyckats uppfinna något som gör att man slipper detta ständiga jävla rattande?

Ibland tappar jag tron på mänskligheten.

Dagbok

Dyslexi i uppgraderad telefon

Telefonen föreslår ordet "Th" istället för "Vi"

Jag uppgraderade min telefon härom dagen. Det är alltid ett äventyr, som man aldrig kan vara säker på hur det slutar. Den här gången slutade det med dyslexi.

Min telefon kan inte längre ordet ”vi”. Eller, den kan, men den tycker inte att det är ett så viktigt ord längre, utan föreslår det betydligt mer exotiska ordet ”th”. Jag vet inte vad det är för ord. Jag tror inte att th är ett ord över huvud taget.

Det räcker alltså inte med att jag ska behöva kopiera alla mina kontakter före och efter och att jag blir av med alla inställningar och alla ord jag lärt telefonen. Nu ska jag dessutom bli av med helt vanliga ord.

Vad blir nästa grej? En uppgradering som byter språk så att telefonen bara kan finska?

För övrigt noterar jag med stor förvåning att Windows 7 sålt slut. Jag trodde Windows 7 var ett datorprogram som bestod av ettor och nollor, som man kan kopiera i det oändliga, men uppenbarligen har detta tagit slut. Jag förstår nog inte…

Politik

Centern vill mycket, men har inget förstått

Centerpartiet vill väl. Det verkar i alla fall så. De vill begränsa FRA:s avlyssning av internet till att tills vidare bara gälla utländsk trafik som passerar genom Sverige. Det låter ju som en rimlig lösning.

Problemet är förstås att den är omöjlig att genomföra i verkligheten.

  1. All trafik måste analyseras. För att det skall vara ens teoretiskt möjligt att titta på vissa nätverkspaket – de som skall transporteras genom landet – måste du tjuvläsa alla paketen, dvs all trafik måste kopieras till FRA för analys, precis som förut. Vi kan väl egentligen nöja oss med att det i praktiken inte blir någon skillnad. Konsekvensen av centerns förslag är att FRA får tillgång till all trafik i precis samma utsträckning som förut. Massavlyssning alltså.
  2. IP-adresser tillhör inte länder. De har inget pass. De är tilldelade företag, föreningar och andra organisationer. Dessa organisationer har förvisso en fysisk hemvist, men det är ingenting som säger att en IP-adress tilldelad en dansk organisation inte används av svenskar i Sverige, eller tvärtom. Det går alltså inte att avgöra vilka paket som går mellan svenskar och inte.
  3. Svenskar kommunicerar med andra svenskar genom tjänsteleverantörer i utlandet. Svenskar använder Hotmail, Yahoo mail, Gmail och tusentals andra tjänster för att kommunicera med varandra. Trafiken mellan dessa tjänsteleverantörer skall alltså få avlyssnas om den går genom Sverige, trots att det är trafik mellan svenskar. Vad är det för typ av magi som skall användas för att inte avlyssna meddelanden mellan svenskar?

Det går att plocka sönder centerns förslag ytterligare, men det tjänar ingenting till. Redan punkt ett ovan visar att deras förslag är ett luftslott, som saknar verklighetsanknytning.

FRA-lagen måste rivas upp och ersättas med ingenting alls. FRA har missbrukat sitt förtroende och brutit mot svensk lag och måste läggas ned och ersättas med ingenting alls. Ansvariga chefer och politiker måste åtalas och sättas i fängelse. Därefter kan vi tillsätta en parlamentarisk utredning för att ta reda på vilken typ av militär signalspaning Sverige behöver och vilken typ av signalspaning Sverige kan skaffa sig med bibehållen respekt för rätten till ett privatliv.

Humor, IT

Nu kan även nördar gifta sig

M3 låter oss veta att det numer är fritt fram även för nördar att gifta sig. Nu finns nämligen ringar med kategori 5 ethernet-kontakt, i han- och honmodell.

Det går alltså än så länge bara att gifta sig i 100 Mbps. För den som vill gifta sig snabbare än så gäller fortfarande att vänta. Eller, så kan man ju gifta sig trådlöst.

Humor

Blåtand i avloppet hotar VVS-branschen

Det låter som ett skämt, men det är sant. Nu kommer det trådlösa avloppet. Med en enkel adapter förvandlas rördragning på toaletten och i köket till ett minne blott.

Uppfinningen bygger på en helt ny materiaomvandlare som helt enkelt löser upp skiten i sina beståndsdelar och sedan överför den elektroniskt – än så länge bara med Blåtand, men runt hörnet väntar bättre teknik – till mottagaren i avloppsstammen. Sedan är det bara att fimpa rördragningen.

För alla som äger ett hus innebär detta en revolution. Framtidens stamrenoveringar kan snabbt och enkelt förvandlas till en mycket smärtfri operation där en mottagare placeras centralt i huset och alla badrum och kök bara behöver förses med enkla sändare.

Personen bakom uppfinningen har valt att vara anonym men meddelar via sina patentadvokater att en motsvarande lösning för leverans av färskvatten är på gång, så snart vissa tekniska problem med tryckregleringen är lösta.

Med den snabba utvecklingen för trådlösa nätverk är det bara en tidsfråga innan hela avloppsnätet kan avskaffas. Allt avlopp i en hel stad kommer istället att kunna överföras trådlöst till det centrala reningsverket.

VVS-branschen lär, om inte försvinna, i alla fall genomgå kraftiga förändringar.