Kulturbombning

Kulturbombning går ut på att sprida kultur, fysiskt och bokstavligen, genom att dela ut böcker, skivor, konst eller någonting annat, till folk i största allmänhet eller vänner och bekanta.

Tanken med kulturbombning är att göra delad kultur till något praktiskt och ta ned frågan om fildelning på jorden, genom att visa vad det handlar om.

Ingen kan, än så länge, hindra dig från att ge bort en bok, skiva eller annat konstverk du köpt till någon du känner eller inte känner. Att göra samma sak på nätet är däremot förenat med risk för polisanmälningar och skadeståndskrav och risk för avstängning från nätet.

En kulturbombning kan genomföras överallt där andra människor är närvarande. Bäst effekt får den om du kan koppla den till ett personligt möte med någon, eller om den genomförs i samband med någon kampanjaktivitet, men ingenting hindrar att du kulturbombar i tio minuter utan för mataffären en onsdagsförmiddag.

Du behöver:

  • Något att dela ut. Det kan vara böcker du läst ut, skivor (sådana som du köpt på laglig väg) som du lyssnat klart på, eller någon annan typ av konst som du vill lämna vidare till någon annan.
  • Etiketter att sätta på boken, skivan, tavlan eller vad du nu har. Du kan till exempel själv skriva ut den här etiketten och klistra på. Du kan också köpa färdiga etiketter, eller skapa något eget. Etiketten gör att det du delar ut fungerar som ett flygblad. Den förklarar vad det handlar om.
  • Bokmärke/flyer att lägga i böcker, om du väljer att dela ut det. Det kan vara en flyer som presenterar dig och förklarar varför du ger bort dina böcker. Det kan vara en helt vanlig PP-flyer från Piratshoppen. Eller så kan du använda den här flyern som Göran Widham skapat.

Därefter är det bara att sätta igång och klistra fast etiketter, eventuellt lägga i bokmärken och ge sig ut på stan och sprida kulturen.

Kort-kort info och länkar

Etiketter: Skriv ut den här filen på A4-ark med fyra A6-etiketter, eller sätt in 60 kronor på bankgiro 5121-6307 (kontohavare: Nils Moberg) så får du 32 etiketter på posten. Sätter du in 120 kronor får du 64 etiketter, o.s.v.

Bokmärken: Beställ flyers från Piratshoppen eller ladda ned den här filen, skriv ut och klipp isär

3 reaktioner på ”Kulturbombning”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *