IT-branschen tråkig och gnällig

Enligt en artikel på idg.se har IDC räknat ut att it-branschen saknar 8760 anställda i Sverige. Inte 9000 eller 8500, utan 8760. På detta förlorar företagen 1,4 miljarder kronor årligen.

Det konstiga är att lösningen på problemet är att flytta verksamhet till låglöneländer. Den saknade arbetskraften finns alltså, fast utomlands, i länder med lägre löner än Sverige. Vad är det som inte stämmer här egentligen?

Förutom det helt vansinniga att precisera antalet saknade personer ner på tiotalet förefaller det mig mycket märkligt att prata om en brist på arbetskraft i Sverige när den tydligen kan ersättas med billigare arbetskraft i låglöneländer. Det ligger nära tillhands att tro att vi snarare har överskott på arbetskraft och att företagen inte vågar flytta jobb som borde flyttas till billigare länder.

Det förvånar mig i och för sig inte om it-branschen tycker att det är problem med rekryteringen. Den har ju blivit så fruktansvärt tråkig att jobba i på senare år. Sedan bubblan sprack verkar pengar, nytänkande och kreativitet ha kastats ut till förmån för byråkrati och kostnadsfokus, och på det sättet skapar man inga roliga arbetsplatser.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Framtidens grovarbetare jobbar på kontor och är medlemmar i SIF och CF, oavsett vad LO tror. Framtiden är här nu och grovarbete är precis så trist som det alltid varit.

Dagens betonghäck tilldelas företaget IDC som tror att jag bemödar mig med att fylla i ett stort formulär för att ladda ned deras ”gratis rapport” när jag mycket enklare kan läsa ett sammandrag hos någon annan.