Google får konkurrens

Nu i dagarna är många upptagna med att debattera den allmänna avlyssning som kommer att införas om riksdagen röstar igenom den så kallade FRA-lagen på onsdag, 18 april.

Vad de flesta inte vet är dock att avlyssningslagen i själva verket bara är en skenmanöver. I största hemlighet pågår förberedelserna för fullt inom Försvarets radioanstalt för en gigantisk kommersiell satsning. FRA skall ge sig ut på sökmotormarknaden och det är jätten Google man har i blickfånget.

– Det är egentligen fullständigt logiskt. Vi bygger upp den här enorma avlyssningsapparaten nu, där vi avlyssnar internet-trafiken i alla Sveriges större knutpunkter. Med tillgång till så stor del av all information som flyter omkring vore det helt idiotiskt att inte försöka slå mynt av verksamheten, säger en tekniker med insyn i avlyssningsverksamheten.

Indexeringen är också ett sätt att spara plats. Genom att informationen lagras i ett index tar den mindre plats och kan lättare sparas för senare genomsökning, om det skulle visa sig nödvändigt.

– Säg att vi hittar en 16-årig kille som visar sig ha ett osunt intresse för lättklädda tjejer. Med ett index kan vi ju gå tillbaka i tiden och leta. Någon gång kanske han har laddat ned någon bild på en fjortonåring och det är ju olagligt. Tack vare indexet kan vi få den här pedofilen åtalad. Vi behöver ju inte ens ha kvar själva bilden utan bara signaturen från den i indexet.

Det är dock inte brottsbekämpning som står i centrum för FRA:s satsning. Istället kommer den kommersiella verksamheten, med sökmotorn i centrum att stå i centrum. redan under första halvan av 2009 räknar myndigheten med att lansera sin sökmotor på nätet.

Men inte all information blir åtkomlig gratis. En stor del av den sparade informationen kommer att
sorteras manuellt – därav det stora personalbehovet – och säljas till betalande kunder.

– En hel del av den här informationen kommer ju att ha ett värde säg, för konkurrerande företag till exempel och då pratar vi ju stora pengar. Sen har vi ju alla statshemligheter som skickas omkring okrypterade. Det är ju en hel förmögenhet som dagligen åker omkring på nätet.

Rekryteringen av redaktörer till den nya söktjänsten kommer att påbörjas så snart lagen är antagen. Totalt räknar FRA med att anställa tusen personer som skall arbeta med innehållsvärdering, inom loppet av två år.

Läs också: