Lyckad invigning av kryddträdgården

Bestickstället Kroken, upphägt i en aluminiumskena på skåpsidanVad gör man när man bor trångt men ändå vill ha en kryddträdgård hemma? Ett alternativ är förstås att göra det ännu trängre.

Men det finns bättre lösningar. En är att utnyttja en tom skåpsida, som dessutom råkar befinna sig precis vid ett fönster, som ger lite naturligt ljus åt de stackars kryddorna.

Basen för konstruktionen är bestickstället Kroken från IKEA. Detta är sedan upphängt på en helt vanlig, platt aluminiumlist från bygghandeln, som jag kapat, borrat och försänkt.

För att konstruktionen ska bli lite bättre och krukorna hänga på ett vettigt sätt har jag använt M4-muttrar som distanser, mellan aluminiumlisterna och skåpet.

Så, blev du inspirerad av detta är det bara att springa iväg och handla. Du behöver:

  • Kryddstället Kroken, från IKEA. Så många som du har plats för. Själv fick jag plats med fyra på höjden.
  • Aluminiumlist, cirka 15×2 mm. Räkna med ungefär 15 cm list per kruka.
  • Försänkt träskruv, ca 3mm tjock och lagom lång för att sitta i skåpsidan eller vad du nu tänker montera konstruktionen i. Två skruvar per list går åt och ska de sitta i sidan på ett köksskåp bör 20 mm längd vara lagom.
  • Distanser, t ex M4-muttrar. Exakt storlek beror på din skruvdimension.
  • Verktyg: Du behöver en bågfil (eller vinkelslip med kapskiva), en fil att ta bort grader med, borrmaskin, 1,5 mm borr för att förborra i skåpsidan och 3 mm till att borra hålen i aluminiumlisten, ett något större borr, typ 8 mm för försänkning, lämplig skruvmejsel och något att mäta med.

Viss verktygsvana är att föredra men med lite eftertanke bör även den normalklantige kunna lyckas med detta projekt. Se bara till att du inte borrar för djupt när du förborrar hålen i skåpsidan. Kolla djupet och sätt en tejpbit runt borret på lämpligt djup, så ser du direkt när du är färdig.

Glöm sen inte att plantera om de färska kryddorna från butiken. De har en tendens att fungera väldigt dåligt om man försöker hålla dem vid liv i befintliga krukor. En helt tät innerkruka rekommenderas om du använder bestickstället Kroken som jag gjort, eftersom den har hål i botten där vatten lätt kan rinna ut.

Nudelmiddag slutade i blodvite

Plötsligt gav nudlarna igen. Det som börjat ett par minuter tidigare med förberedelserna för en trevlig måltid förvandlades i ett nafs till ett blodigt inferno då nudlarna stack hål på fingret, rakt igenom påsen.

Olyckan inträffade sent igår kväll i en lägenhet i Masthugget i Göteborg. Händelsen höll på att urarta i kalabalik men efter rådigt ingripande av en granne lugnade situationen snabbt ned sig igen.

– Jag kom in till vad som liknade ett blodbad men insåg snabbt att det såg värre ut än vad det var, säger grannen.

Den skadade mannen är numer omplåstrad och låter hälsa att han i fortsättningen kommer att vara mycket mer försiktig med nudlar.

– De ser harmlösa ut vid första anblicken, men nu har jag lärt mig vilken skada de kan ställa till med. I fortsättningen tänker jag använda skyddshandskar, säger han.

Nio sorters bäjkon i stort test

Scan, Lithells eller Tulip? Kanske Änglamark? Eller ICA? Det finns ett nästan oändligt antal alternativ i bäjkondisken och vilket som passar dig bäst är inte på något sätt uppenbart. Så hur ska du egentligen kunna göra ett vettigt val? Vi hjälper dig. Vi har härmed den stora äran att presentera 2008 års mathändelse: Stora bäjkontestet.

Vi har testat nio sorters bäjkon från de största tillverkarna. Nio sorter som på ytan är förvillande lika men som när de ställs mot varandra visar på stora olikheter.

Startfältet

Vi har provat nio sorter, åtta sorters bäjkon av traditionell typ och för jämförelsens skull den italienska motsvarigheten pancetta. Såhär såg startfältet för provningen ut:

  1. Lithells
  2. Hemköp
  3. Coop
  4. Eldorado
  5. Scan Jägarbacon
  6. Scan
  7. pancetta
  8. Tulip
  9. Änglamark

Lithells – Inget plus i kanten

Lithells bjuder på ett välfyllt paket med 10 skivor – två mer än vad som är brukligt. Bäjkonet har en smörig smak och behöver en del salt för att bli riktigt bra. En fin eftersmak avslutar denna sort som känns hel OK utan att riktigt lyfta.

Hemköp – Trist

Snålt är första intrycket. Ynka sju skivor i paketet, vilket gör det svårt att dela på fyra. Inte för att det gör någon större skillnad. Trist och menlöst och med en smak av ister är det bestående intrycket. En av testarna tycker sig till och med känna en smak av dill eller thaimat.

Coop – Tre stjärnor

Coop överraskar med nio skivor. Plus i kanten för det. Coop lyckas också väl med innehållet. För första gången under testet tycker vi faktiskt att det smakar bäjkon, precis sådär som de ska smaka. Någon i panelen tycker möjligen att den är lite väl salt, men den här sorten vill vi definitivt rekommendera!

Eldorado – Inte så salt, men fet

Återigen en hyfsad sort som är ätlig men inte presterar något speciellt. Precis som med Lithells bäjkon krävs salt för att det ska bli bra. Dessutom bara sju skivor i paketet. Helt OK, men inget förstahandsval

Scan Jägarbacon – Segt och salt

Scan… Nu ska det bli bäjkon av! Åtta rejält tjocka skivor möter oss i paketet och förväntningarna är på topp när vi sätter tänderna i…
Segt salt.
Våra förhoppningar förbyts i besvikelse och det blir kraschlandning för Scan Jägarbacon.

Scan – Mest salt

Efter incidenten med Scans Jäbarbacon är våra förhoppningar verkligen inte på topp, men vi hoppas ändå på ett mirakel. Tyvärr blir det inte så mycket med den saken. Scans bäjkon smakar mest salt. Ingenting att hänga i julgranen. Fast det kanske är en bra idé för det är ju ingenting man vill äta i alla fall.

Pancetta – God och äcklig

Pancetta – Italiens motsvarighet till bäjkon – säljs i lösvikt så vi kan inte säga något om tillverkare, men vi tar ändå med den för jämförelsen skull. Och här går meningarna verkligen isär.
Vissa säger att den är god medan andra kallar den äckligt fet och säger att den behöver saltas rejält för att bli ätlig. Vi får ingen riktig rätsida på den i panelen, så det enda råd vi kan ge dig är att prova själv.

Tulip – Tre stjärnor

Om det inte vore för ynka sju skivor i paketet så skulle den spöa Coop. Nu blir det oavgjort istället. Skillnaden är verkligen inte stor. Även Tulip smakar underbart gott av bäjkon, och det är ju trots allt det vi är ute efter. Här råder ingen tvekan om att det är kvalitetsbäjkon vi har på tallriken.

Änglamark – Exit with a crash

Här har vi då testets bottennapp. Paketet innehåller nio skivor men det känns som om det hade kunnat vara 900 skivor. Det hade ändå inte hjälpt upp resultatet. För första gången dyker ordet äcklig upp i protokollet och det beror inte på att vi nu tröttnat efter att ha pressat i oss åtta paket bäjkon utan på att den är rent ut sagt äcklig.
Om vi ska säga något annat så är det att den smakar kassler, men om det är kassler du är ute efter så är det nog bättre att du köper just kassler.

Slutsats

Man kan inte tro det när man ser paketen, men det är faktiskt skillnad på bäjkon och bäjkon. Förvånande stor skillnad. Såhär ser vår sammanfattning av testet ut.

Rekommenderas

  • Coop
  • Tulip

OK

  • Lithells
  • Eldorado

Undvik

  • Hemköp
  • Scan
  • Scan Jägarbacon
  • Änglamark

Prova gärna

  • Pancetta

Någonstans halvvägs förvandlades njutningen till ett rent arbete. Att äta mer än tio skivor bäjkon åt gången är ingenting vi kan rekommendera, oavsett vilken sort du väljer.

Evighetskorven

Det här är en falukorv vi köpte till halva priset på Hemköp i mitten av september. På ytan ser den ut som en helt vanlig falukorv som blivit liggande i butiken  och därför fått säljas till halva priset. Det här är dock ingen vanlig korv. Det här, mina damer och herrar, är en evighetskorv.

Inte så att det är en Särimnerkorv som på något mystiskt vis återuppstår varje gång den blivit uppäten. Nej, det här är märkligare ändå.

Jag har tappat räkningen nu på hur många gånger vi planerat att äta upp den där korven och misslyckats. Det är samma visa varje gång. Det börjar med en intention, en avsikt att äta upp korven. Det innebär att korven ska tas ur frysen och läggas att tina under dagen, så att den kan tillagas till kvällen.

På något sätt misslyckas det alltid, för varje gång slutar det med att jag sitter på jobbet och inser att korven som skulle tinas ligger kvar i frysen.

Det är oklart hur den bär sig åt, men den här korven har en stark överlevnadsinstinkt. Inte bara har den lyckats undgå att bli köpt så länge att den nästan blivit för gammal. När någon väl köpt den lyckas den gömma sig i frysboxen under flera veckor och undgår därmed kniven ytterligare en period.

Men nu går det inte längre. Nu ligger man rökt till om man är falukorv, för nu är den ute ur frysen och dess tid, såsom varandes korv, är därmed utmätt.

Om du är för klen för att vispa ägg

Vispade ägg, salt, peppar och vatten, eller möjligen mjölk. Det kan du köpa på tetrapack.

Det var naturligtvis bara en tidsfråga innan den här produkten också dök upp. Allt annat som tar ungefär tio sekunder att röra ihop finns ju redan färdigblandat.

Nu kan alltså även du som blivit för svag i nyporna för att knäcka ett ägg och hålla i en visp njuta av en härlig omelett.

Om du bara klarade att lyfta upp stekpannan på spisen…

Hur funkar egentligen sakta eld?

“Låt koka i tio minuter över sakta eld”

Jag undrar lite över det här. Jag undrar ganska ordentligt faktiskt, över det här med “sakta eld”. Vadå sakta eld? Hur funkar det?

Är sakta eld helt enkelt eld som är lite mer godmodig och noggrann. Lågorna är bättre, men tar i gengäld något längre tid på sig att stiga mot skyn? Det är lågornas farfar. De är inte så snabba längre, men de har större erfarenhet av att vara just lågor, så de tar sig fram till målet på samma tid i alla fall?

Eller är någon typ av metamaterial inblandat, som får lågornas ljus att utbredas långsammare? Är det det som gör elden saktmodig?

Kan man använda det här för att bekämpa bränder på något sätt? Bromsa elden så att inte huset brinner ned lika fort och brandkåren kan hinna släcka? Det kunde vara något.

Varför har ingen tipsat räddningstjänsten om det här med sakta eld?