Lyckad invigning av kryddträdgården

Bestickstället Kroken, upphägt i en aluminiumskena på skåpsidanVad gör man när man bor trångt men ändå vill ha en kryddträdgård hemma? Ett alternativ är förstås att göra det ännu trängre.

Men det finns bättre lösningar. En är att utnyttja en tom skåpsida, som dessutom råkar befinna sig precis vid ett fönster, som ger lite naturligt ljus åt de stackars kryddorna.

Basen för konstruktionen är bestickstället Kroken från IKEA. Detta är sedan upphängt på en helt vanlig, platt aluminiumlist från bygghandeln, som jag kapat, borrat och försänkt.

För att konstruktionen ska bli lite bättre och krukorna hänga på ett vettigt sätt har jag använt M4-muttrar som distanser, mellan aluminiumlisterna och skåpet.

Så, blev du inspirerad av detta är det bara att springa iväg och handla. Du behöver:

 • Kryddstället Kroken, från IKEA. Så många som du har plats för. Själv fick jag plats med fyra på höjden.
 • Aluminiumlist, cirka 15×2 mm. Räkna med ungefär 15 cm list per kruka.
 • Försänkt träskruv, ca 3mm tjock och lagom lång för att sitta i skåpsidan eller vad du nu tänker montera konstruktionen i. Två skruvar per list går åt och ska de sitta i sidan på ett köksskåp bör 20 mm längd vara lagom.
 • Distanser, t ex M4-muttrar. Exakt storlek beror på din skruvdimension.
 • Verktyg: Du behöver en bågfil (eller vinkelslip med kapskiva), en fil att ta bort grader med, borrmaskin, 1,5 mm borr för att förborra i skåpsidan och 3 mm till att borra hålen i aluminiumlisten, ett något större borr, typ 8 mm för försänkning, lämplig skruvmejsel och något att mäta med.

Viss verktygsvana är att föredra men med lite eftertanke bör även den normalklantige kunna lyckas med detta projekt. Se bara till att du inte borrar för djupt när du förborrar hålen i skåpsidan. Kolla djupet och sätt en tejpbit runt borret på lämpligt djup, så ser du direkt när du är färdig.

Glöm sen inte att plantera om de färska kryddorna från butiken. De har en tendens att fungera väldigt dåligt om man försöker hålla dem vid liv i befintliga krukor. En helt tät innerkruka rekommenderas om du använder bestickstället Kroken som jag gjort, eftersom den har hål i botten där vatten lätt kan rinna ut.

3 reaktioner till “Lyckad invigning av kryddträdgården”

 1. LOL! Tre brownies av tio möjliga ”for the effort”, men tyvärr får jag nog berätta för dig att det inte kommer att fungera. Vår svenska vintersol silad genom ett fönster räcker inte på långa vägar till för att få kryddväxter att bli annat än långa, taniga slingor som förtvivlat sträcker sig efter det lilla ljus som de erbjuds.

  Betydligt bättre är då att inhandla en balkonglåda i plast för några tior, en lysrörsarmatur för ett par hundra och en timer för några tjugor.

  Plantera om kryddväxterna i balkonglådan, ställ lådan så tätt under under lysrörsarmaturen — som kan vara ex.vis 2x40W och skall ha lysrör av minst 850-typ (kallvitt, finns på Biltema) — som möjligt och sätt timern på 14 timmar on / 10 timmar off.

  Då får du betydligt bättre utbyte av dina omplanterade kryddväxter.

 2. Asch.. varför stanna där..
  Riv ut allt ur en garderob, installera högtrycksnatrium på minst 400W med separat kylsystem för lampan (inkappslad armatur med in och ut luft kopplad till t.ex. badrumsfläkt. Koppla sedan en rejäl tub med koldioxid till garderoben (behövs för att få ut full växteffekt när man har mer än 60W lampa per kvadratfot)
  Gödningsmedel och tillväxthormoner finns att köpa på internet.
  Garderoben hängs sedan upp i köket medelst fransk träskruv.

 3. Fast då bör man väl satsa på lite mer exotiska, och därmed dyrare, plantor, Martin? Plantor som är verkligt svåra att få tag i lagligt, till överkomliga priser, rent av…

Kommentarer inaktiverade.