Krossade illusioner

Du vet hur det är när du läst mycket av vad en person skrivit eller kanske hört denne på radio eller så. Du får en bild i huvudet av hur den där personen är. Sedan ser du samma person på teve eller kanske i köttvärlden och plötsligt är det ingenting som stämmer längre.

Vi har sett Fredrik Backman tv4 play nu.

Jag vet inte om det finns någon räddning faktiskt. Allt är fel!

– Han pratar ju inte ens riktig skånska, säger min fru.

Hon borde veta. Hon är från Skåne.

Det är en svart fredag.

Politikens kukmätartävling

Det pågår en tävling i den politiska bloggosfären. Det är en tävling som befinner sig på nivån kukmätartävling eller pissing contest.

Det handlar om vilket parti som kommer högst upp på Knuff.

Vinnare är den som är mest länkad. I den automatiserade topplistevärlden räknas bara kvantitet. Som en följd av detta hetsas allt fler politiska bloggare att tydligt välja sida och sedan länka, helt ohämmat, till sina partikamrater och bara till sina partikamrater.

Det är jättekul att ligga högt på Knuff. Det är jättekul att se hur olika nyhetsmedier refererar till ens eget parti som vinnare. En stund är det jättekul. Sedan blir det meningslöst.

Ganska ofta är det relevant att skriva ett referat eller bara komma med länktips. Vissa bloggare fyller funktionen av redaktörer och har läsare som besöker dem just av det skälet att de vet att det finns bra och intressanta länktips.

Men när en massa bloggare börjar länka sina partikamrater, och bara sina partikamrater, bara för att de är partikamrater och inte för att de har något relevant att tillföra i sammanhanget, då blir det bara löjligt. Ungefär som en kukmätartävling.

Politisk debatt är ett utbyte av argument och åsikter och kräver att människor från olika politiska läger deltar. Det innebär att om vi vill föra en intressant och relevant politisk debatt i bloggosfären så måste vi länka till våra meningsmotståndare.

För att ha något att bidra med i längden är det nödvändigt att ge sina politiska motståndare knuffpoäng.

Alternativet är alltmer uppdelad och introvert politisk bloggosfär som är helt ointressant för alla utom de inblandade själva och det tror jag inte leder till några valframgångar. Det leder bara till att vi slösar energi på sånt som ingen bryr sig om.

Gammelmedier skitviktiga, säger Schulman

Bloggar är onödiga och saknar betydelse för att sätta agendan i samhällsdebatten. Det skriver statsvetaren och medieforskaren Alex Schulman i Dagens Nyheter idag.

Med hjälp av siffror från bloggportalen.se och SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar han hur svenska folket inte alls tycker att fildelning och FRA-frågan, som många bloggare skriver om, är intressanta.

Svenska folket läser inte ens bloggar. Bara fem procent av befolkningen uppger att de läser bloggar varje dag. Trots detta, tycker Alex Schulman, kryper de skitviktiga papperstidningarna för bloggosfären, när de egentligen borde bestämma och sätta dagordningen för vad som ska diskuteras i Sverige.

Dessutom visar Alex Schulman att det minsann inte alls är den politiska och intellektuella eliten – män i hans egen ålder – som bloggar. Istället är det, chockerande nog, unga kvinnor som står bakom majoriteten av bloggarna. Dessa kvinnor skriver också om mode och andra frågor som enligt Alex Schulmans forskning är helt ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket.

Nej, slår Alex Schulman fast, det är dags för gammelmedierna att sluta huka sig för bloggarna och köra ut dem ur samhällsdebattens finrum. Gammelmedierna måste inse sin enorma betydelse och sluta skriva om politik, mode och andra frågor som är helt ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket. Det kan de onödiga bloggarna få ägna sig åt.

Gammelmedierna måste släppa fram fler debattörer som Alex Schulman, som kan förklara för pöbeln att den svenska bloggosfären både är rakt igenom ointressant och fullständigt betydelselös.

Ombyggnadsrea – Allt ska bort!

Vi bygger om här på bloggen. All inredning ska bytas ut mot ny som är under tillverkning. För att få in det nya måste vi dock först bli av med allt det gamla.

Så, har du någon favoritdtalj här på bloggen, som du skulle vilja bli stolt ägare till? Är du extra förtjust i någon av rutorna eller inläggen. Kanske vill du ha en alldeles egen kategori uppkallad efter dig. Eller vill du köpa en av grannarna?

Kom med ett bud bara! Vi är öppna för alla förslag och allt – precis allt – är till salu, bara priset är det rätta.

Syrrans granne testar – Falkman

Den skyldige, dvs falkman. Tror vi åtminstone. Läses på egen risk.En Metroblogg. Bara det gör mig lite avigt inställd. Det vet man ju vilka snikna jävlar som bloggar hos Metro. Den som ändå fick tre öre per sidvisning. Det vore något!

Men ja, att tvingas blogga hos Metro är kanske straff nog.

Nu var det ju inte pengar detta skulle handla om utan Falkmans blogg: Ensam är stark – Ohämmat ordbajseri.

Han har ju mundiarré. Eller om det är tangentbordsdiarré han har. Eller kanske bloggdiarré. Jag vet inte, men någon typ av lättrinnande, brun sörja är det i alla fall som kommer ur den där bloggen.

Det hela är ganska meningslöst och handlar om ingenting alls, förutom när det handlar om fallosar i vardagen, då det ju faktiskt handlar om just precis det. Allt vore säkert frid och fröjd om det inte vore för att den där bloggsörjan är alldeles för underhållande och meningslös och därmed så att säga inkräktar på det som är min nisch.

Jag kan därför inte riktigt rekommendera någon att göra det men om, jag säger om du mot förmodan klarar av mer meningslös, lättflytande bloggsörja än du redan får i dig här kanske du ska prova Falkman.

Se upp bara så du inte blir där för länge, för det är trots allt här, hos syrrans granne, som de riktiga dumheterna frodas. När det gäller fullständig idioti och tankar som du inte ens kunde föreställa dig att man kan tänka är vi ändå marknadsledande.

Kan man få vara borta en stund?

Här är man ute en enda liten ynklig dag och genast sätter besöksiffrorna igång och rasar. När ska en stackars (numer gammal) sliten bloggare få vila egentligen?

För övrigt undrar jag om någon kan förklara vad en facebock kan tänkas vara på franska och spanska. De verkar hemskt intresserade av detta ord i hela Sydeuropa faktiskt.

Boring!

Ibland är det bara skittrist att ha en blogg. Nu till exempel. Jag hatar min blogg just nu. Jag är inte det minsta intresserad av den. Jag vill bara att den ska dö!

OK då. Jag vill inte att bloggen ska dö. Men jag vill att den ska lägga av. Den ska lägga av med att behöva förbättras. Jag ska lägga av. Med att försöka förbättra den.

Så plötsligt sitter jag där igen. Och pillar. Just nu är det widgets. Jag har fått dem på hjärnan och tror att jag måste skriva egna som passar mina behov.

Vilka behov? Det här är en humorblogg. Den har inga behov av några widgets. Den behöver inlägg. Roliga inlägg, skrivna av en galen människa.

Men det verkar svårt för mig, det här. Att skriva roliga inlägg på min blogg. Nej, jag sitter och programmerar. Helt i onödan. Det är inte ens kul. OK, kanske lite kul, men inte alls så kul som att skriva roliga inlägg. Jag har ingen lust att sitta och programmera kvällarna i ända.

Jag tycker att det får vara nog nu! Jag lägger för mycket tid på att pilla med verktygen och för lite tid på att skapa innehåll.

Jag kanske är en idiot…

Lågt, men långt ifrån tillräckligt lågt

Tack alla läsare! Den senaste veckan har varit fantastisk ur flera perspektiv. Framför allt har läsekretsen utvidgats ordentligt efter efter att syrrans granne blev utsedd till Sveriges lägsta blogg.

Men hur lågt vi än lyckats sjunka är det ändå inte tillräckligt. Ta en titt på bilden här ovan.

7

Det är inget speciellt lågt tal. Faktum är att det är ganska högt tal. Knappt lågt alls faktiskt.

Vi behöver hjälp här från redaktionen. Vi behöver din hjälp att sjunka ännu lägre. Mot noll och sedan lite till.

Om det ska bli möjligt måste du lova att du säger till alla du känner att kolla in syrrans granne. Och inte bara de du känner förresten. Gör ett massutskick på jobbet eller dela ut lappar till alla grannarna, med uppmaningen att läsa syrrans granne.

Vi kan om vi vill. Om alla hjälps åt.

Lägst i Sverige – Nu satsar vi nedåt!

The botten is nådd! Syrrans granne vann Glocalnets hederspris – lågpriset – i Blogg-sm 2008. Nu kan det bara gå utför!

Konkurrensen var stenhård, men när det väl gällde var det syrrans granne som än en gång bevisade sin storhet genom att lägga sig platt och sopa banan med motståndarna.

I klassen för bästa blogg kammade Klaus-Peter Beiersdorf hem segern med sin skapelse Tyskungen.

Förra året citerad i SvD. Nu genombrott i radio. Nästa år tänker vi synas i teve.

Sen ska vi ut på internet!

Syrrans granne: Sveriges bästa bloggare?

Är syrrans granne det första du tänker på när du vaknar på morgonen? Tycker du att syrrans granne är det bästa som finns? Önskar du att fler kände till syrrans granne?

Om du svarar ja på minst noll av av frågorna ovan är det hög tid att du nominerar syrrans granne i Rix FM:s tävling: Sveriges bästa bloggare.

Gå in på Rix FM:s webbplats och tala om varför just du tycker att syrrans granne är en värdig vinnare av Blogg-SM.

Schenström: ”Bloggare inte människor”

Bloggare är inte riktiga människor. Åminstone inte sådana av kött och blod. Nej, bloggare är någonting abstrakt, omänskligt, svårdefinierbart. Åtminstone om man får tro Ulrika Schenström, före detta statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, som intervjuas i senaste numret av Fokus.

“Jag tror att bloggare också kanske kommer att vara viktiga, men inte alls så viktiga som gräsrotsnivån som ju är människor av kött och blod.”

Här på redaktionen saknar vi just nu ord. Ja, enligt Ulrika Schenström saknar vi en del annat också, till exempel kött och blod. Där är vi lite tveksamma till om hon har rätt.

SJ-bloggen

Vissa projekt hinner knappt komma igång innan de självdör, men en bra idé slutar inte att vara en bra idé bara för att man inte har tid.

Jag gör ett nytt försök att väcka liv i SJ-bloggen – en blogg om tåg och tågresor.

Men jag behöver din hjälp. Ja, just din hjälp faktiskt. Visst har väl även du någon gång åkt tåg och upplevt något som förtjänar att berättas om? Någonting vedervärdigt, kul, konstigt, roande, oroande, idiotiskt eller kanske alldeles underbart?

Skriv genast ned din historia i ett mejl och skicka till sj-bloggen@hotmail.com. Du behöver inte vara författare. Du behöver inte skriva långt. Bara skriv!

Vem är syrrans granne?

Via Joshua_Tree springer jag på frågan som ställs av Deep edition, nämligen varför? Varför heter din blogg som den gör och varför heter du som du gör?

Vem är syrrans granne?

Svaret är att det är precis så enkelt som det verkar. Syrrans granne är syrrans granne. Kanske inte din syrras granne i och för sig, men en syrras granne. Eller var, rättare sagt, för grannen är numer utflyttad och utbytt mot en ny, förvisso syrra, men ändå inte samma som den ursprungliga.

Det var nämligen så när denna blogg skapades en gång i forntiden, att det skedde som något slags reaktion på grannens, eller om det var hennes syrras, bloggande.

Sedan tidigare existerade en pappersblogg, som dock uppdaterades ytterst sporadiskt av flera skäl, men kanske främst för att den saknade läsare. Hur kul kan det bli att skriva fullständigt trams på papper som ingen läser? Under en kort period återpublicerades denna pappersblogg här på bloggen, men succén uteblev, så hela experimentet lades ned.

Resten är, så att säga historia. Det har hänt en del med innehållet, det har hänt en hel del med förpackningen och det har tillkommit nya karaktärer, både fiktiva och högst påtagliga, men det är en helt annan historia.

PS. Begreppet “slackerprosa” är Daniels påhitt och var från början ett omdöme om min pappersblogg, som jag tog med hit till bloggen. DS.

En nagel i ögat eller ett tivoli för hjärnan?

Det skall vara fan att driva blogg. Det är illa nog att tvingas arbeta med ett medium som aldrig någonsin blir färdigt, aldrig fullt och aldrig mätt. Men det är bara en mild bris mot de fasor som väntar den som försöker göra något åt designen.

Fortsätt läsa En nagel i ögat eller ett tivoli för hjärnan?

Nej, jag bloggar inte med kuken

– Jag bloggar faktiskt inte med muffen, meddelar Anna Troberg, som svar på de senaste dumheterna från Aftonbladet.

Inte heller vi på syrrans grannes redaktion bloggar med könet, varken kvinnor eller män. Skulle vara grannens syrra möjligen, som har för vana att arbeta på distans, men jag håller det för ytterst osannolikt.

Möjligen kan det förekomma att vi, av rena kvalitetsskäl, bloggar nakna då och då. Men det har ju liksom ingenting med kön att göra, även om det kan leda till viss kontakt mellan själva könet och datorn.