En nagel i ögat eller ett tivoli för hjärnan?

Det skall vara fan att driva blogg. Det är illa nog att tvingas arbeta med ett medium som aldrig någonsin blir färdigt, aldrig fullt och aldrig mätt. Men det är bara en mild bris mot de fasor som väntar den som försöker göra något åt designen.

Efter åtskilliga veckors slit är den klar. Din nya mall ser äntligen ut att fungera felfritt, eller åtminstone tillräckligt bra för att du skall kunna tänka dig att släppa ut den på grönbete. Du har lyckats genomföra den idé du hade från början, åtminstone nästan, och det mesta ser ut ungefär som du skulle vilja. Du är klar.

Du hinner vara klar i ungefär fem minuter. Det är de fem minuter det tar dig att sparka igång din andra dator. Den där med Windows XP och Internet Explorer 6.0 på. Sedan blir du olycklig igen. Mycket olycklig.

Det är ett väl känt faktum bland webbsnickrare att det är inte lite utan väldigt mycket si och så med hur olika webbläsare renderar webbsidor. Det är inte bara olika mellan olika märken på webbläsare. Det är stora skillnader mellan versioner också.

Det finns standarder förstås. Ganska välskrivna standarder finns det, för hur saker fungerar. De har hängt med rätt många år nu.

Fast det hjälper inte. För det är alltid någonting som inte stämmer. I vissa fall är det väldigt många ting som inte stämmer. Vissa tillverkare är mindre intresserade av standarder än andra, åtminstone när det gäller standarder de inte skrivit själva.

Så du tvingas börja om. Sitta där, timme in och timme ut, i dina mer eller mindre fruktlösa försök att skapa något som ser, om inte bra, så åtminstone inte katastrofalt dåligt ut i någon webbläsare. Det går, åtminstone hjälpligt.

Sen tittar du i statistikverktyget och inser att det finns 13 webbläsare till som du borde testa med, för alltid är det någon jävel som sitter och läser din blogg i telefonen. Ja och någon har minsann använt Internet Explorer 5.0 eller någon annan gammal relik från forntiden. Fast det skiter du i, för nu orkar du inte längre. Dessutom hittar de alltid något annat att klaga över. Färgen till exempel.

För färg, det skall ni få! Massor av färg! Här får ni extra! Så att det står helt klart, inte bara utifrån texten utan även designen, vad det är för hjärna som ligger bakom det här. Inga tvivel skall råda.

Jag ger er syrrans granne 3.0 – ett tivoli för hjärnan. Eller om det kanske är som att stirra rakt in i solen. Plågsamt.