Gammelmedier skitviktiga, säger Schulman

Bloggar är onödiga och saknar betydelse för att sätta agendan i samhällsdebatten. Det skriver statsvetaren och medieforskaren Alex Schulman i Dagens Nyheter idag.

Med hjälp av siffror från bloggportalen.se och SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar han hur svenska folket inte alls tycker att fildelning och FRA-frågan, som många bloggare skriver om, är intressanta.

Svenska folket läser inte ens bloggar. Bara fem procent av befolkningen uppger att de läser bloggar varje dag. Trots detta, tycker Alex Schulman, kryper de skitviktiga papperstidningarna för bloggosfären, när de egentligen borde bestämma och sätta dagordningen för vad som ska diskuteras i Sverige.

Dessutom visar Alex Schulman att det minsann inte alls är den politiska och intellektuella eliten – män i hans egen ålder – som bloggar. Istället är det, chockerande nog, unga kvinnor som står bakom majoriteten av bloggarna. Dessa kvinnor skriver också om mode och andra frågor som enligt Alex Schulmans forskning är helt ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket.

Nej, slår Alex Schulman fast, det är dags för gammelmedierna att sluta huka sig för bloggarna och köra ut dem ur samhällsdebattens finrum. Gammelmedierna måste inse sin enorma betydelse och sluta skriva om politik, mode och andra frågor som är helt ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket. Det kan de onödiga bloggarna få ägna sig åt.

Gammelmedierna måste släppa fram fler debattörer som Alex Schulman, som kan förklara för pöbeln att den svenska bloggosfären både är rakt igenom ointressant och fullständigt betydelselös.

Nya datorer från Apple…

…som vi aldrig lär få se:

 • HackBook – Kockarnas favorit. Levereras med skärbräda integrerad i locket och programvaran iCook.
 • BackBook – Laptopen för dig som alltid glömmer. Hittar hem på egen hand, precis som en bumerang, eller en efterhänsen hund.
 • TackBook – Billig kopia från Kina. Faller i bitar så snart du öppnar den.
 • RackBook – Du gillar bröst. Stora bröst. Datorn levereras med 3D-glasögon och 12-månaders abonnemang på fem valfria porrsajter
 • CrackBook – Leveraras komplett med pipa i vacker Apple-design och Virtual Crack som startsida i browsern. Mot en extra kostnad får du också med kundregisterprogrammet iSmoke.
 • WhackBook – Den ser ut som något Alex Schulman lagt vantarna på.
 • BlackBook – Har du sett ett laptop med afrokrull?
 • SlackBook – För dig som gillar att slappa på jobbet. Fullmatad med spel och en fantastisk länksamling som håller dig sysselsatt i flera år.
 • StackBook – Datorn för Applesamlare. Innehåller ingenting utan är bara ett tomt skal, färdigt att lägga på hyllan.
 • TrackBook – Thomas Bodströms favorit. Lämnar spår överallt på internet. Ingenting för dig som har något att dölja.

Men Alex! Vad skall vi nu skriva om?

Under stigande panik läser vi här på redaktionen att Alex Schulman gör en Skugge.

– Det var ju inte en dag för tidigt, tänker du kanske.

Men tänk igen! Utan Alex alla dumheter och hans långa svans av hatiska kommentarer, vad skall vi då blogga om? Hur skall vi få inspiration till yet more dumheter och framför allt: Vem skall vi häckla?

Nej, det är en svart dag för bloggosfären.

Sveriges roligaste teveprofil

Vill du se Sveriges mest udda tevepersonlighet?

Titta på Resumés inslag om Alex Schulman. Nej, det är inte Alex som är rolig. Det är reportern. Du behöver inte ens ha tålamod, han kommer i bild direkt.

Gör’t!

Nu!

Och svara sedan på frågan: Är han på riktigt?

Sveriges äckligaste dialekter, del 2

Jag noterar att ingen än har tagit masarna i försvar. Eller värmlänningarna. Eller de gnälliga. Eller Ockelbo-borna för den delen. Men skåningarna tog tydligen åt sig så det fräser och skummar om det.

Bara för det vill jag förtydliga en sak. En svag dialekt, ni vet, vanligt tal som bara doftar av en udda språkmelodi, det kan vara det vackraste som finns. Det gäller i synnerhet masar, lustigt nog.

Det är breda dialekter som stör. Ingen bred dialekt är vacker. Utom möjligen riktig jävla norrländska. Den är aldrig fel.
Roligast är den allra bredaste norrländskan. Den betyder att man är helt tyst. Varannan timme säger man ”jo” på inandning.

Läs också:
”Okej kalla skånska kräkdialekt”
Sveriges äckligaste dialekter

Sveriges äckligaste dialekter

”Okej kalla skånska kräkdialekt”

Årets gladaste nyhet rapporterades igår av vår kära webbkollega, Svenska Dagbladet. Detta efter att justitiekanslern (JK) konstaterat att Alex Schulman inte bröt mot lagen när han i somras skrev ”Att tala skånska är att kräkas en smula” i en krönika på aftonbladet.se.

JK genomförde sin undersökning efter att en kvinna anmält krönikan för att hon anser att Alex Schulman skriver nedvärderande om alla som talar med skånsk dialekt.

– Kanske har han gjort det. Men det var inget brott mot tryck- eller yttrandefriheten, säger JK som avskrivit ärendet.

Eftersom det nu tydligen är fritt fram har vi härmed det stora nöjet att publicera topplistan över…

Sveriges äckligaste dialekter:

 1. Gnällbältska – Ni kommer inte undan. Att gnälla är alltid värst.
 2. Dalmål – Men vaiHELvete, de kan BAra beTOna HALva ORden. Störande.
 3. Värmländska – Omöjligt att höra vad de säger eftersom man blir hypnotiserad av språkmelodin. Halva orden försvinner in i svalget. Resten brölas ut som av en ko.
 4. Ockelbo-mål – Lyssna själv! De kan liksom inte få fram orden. De har inget magstöd alls. Man får ont i magen av att höra på.
 5. Ful-skånska – Vissa skåningar pratar fouaer muaäeget skäeuanskaäe. Man förstår ingenting alls. Ni vet vilka ni är.

Gå in och lyssna själva på Våra svenska dialekter. Rapportera tillbaka om ni hittar någon dialekt som är värre.

Att vara syrrans granne

Nu jävlar Alex! Nu skall du få! Konkurrens, det är vad du skall få. Av mig. Jag skall börja blogga nu! OK, jag har börjat för längesen men nu skall jag börja blogga om hur det är att vara en kille som bor granne med din syrra. Det kommer att bli årets grej!

Jag tänker dra in andra människor också. Min bror skall jag dra in. Och min knife. De kommer att bli chockade och antagligen säga upp bekantskapen. Min bror i alla fall. Min knife kommer antagligen inte att bli speciellt chockad. Hon kanske till och med uppskattar det.

Jag skall genast ringa min bror och be honom köpa en golfbil. Jag tänker filma också, när han sätter kakel i sitt badrum. Det skall ni få se! Det kommer att bli jävligt underhållande!

Alldeles snart drar jag igång. Då skall du få se Alex, att det är fler än du som kan.

Jag kan knappt bärga mig!

Nytt, snabbare IQ-test

IQ-testet som vi berättat om tidigare har nu fått en uppföljare. Bloggaren KAS har vidareutvecklat konceptet och presenterar nu det Littorinska IQ-snabbtestet.

Testet mäster din förståelse för språket, matematik och din sociala förmåga. Som om inte detta vore nog sätter det dessutom din hederlighet på prov. Det bästa är att det tar bara ett par minuter att genomföra, och nästan alla är garanterade ett bra resultat.

IQ-testet kommer från början från Illustrerad vetenskaps hemsida och har spridit sig som en farsot i bloggosfären sedan Alex Schulman  i måndags avslöjade att han uppnått resultatet 125.

facit illustrerad vetenskap iq

IQ-testet som vi skrev om tidigare har nu slutat sprida sig som en löpeld och sprider sig istället som en farsot i bloggosfären. Så långt har det gått att människor nu börjat leta efter facit till frågorna.

Eller vad sägs om sökfrågan ”facit illustrerad vetenskap iq” som poppade upp i morgonens besökarstatik. Detta kommer givetvis att få konsekvenser. När folk hittar facit kommer genomsnitts-IQ i Sverige att stiga till 150 och Mensa kommer att bli fullständigt dränkta i medlemsansökningar.

Nu vet vi hur Alex Shulman gjorde för att få sitt resultat…

Baksidan av att vara rolig – som Alex Schulman

Det är många som läser och kommenterar Alex Schulman. Många har svårt att bibehålla sitt lugn. De kan inte riktigt acceptera att en kille som Alex skall få lov att publicera sig; att breda ut sig som han gör. Det blir många upprörda kommentarer och blogginlägg.

Själv småler jag åt hans alster. Jag skrattar sällan för så roligt är det faktiskt inte. Ibland känner jag mig en smula elak som har roligt åt honom men någonstans tror jag ändå han skulle förstå mig.

Jag tycker faktiskt det blir ganska kul när man ger en kille som Alex fritt spelrum att göra vad han vill. Visst kan jag känna en klump i magen emellanåt, men lyteskomik är roligt, det tror jag de flesta tycker innerst inne, även om det inte är riktigt PK.

Men ni som blir upprörda och skäller alltså. Jag fattar inte hur ni tänker. Här har vi en förståndshandikappad och socialt missanpassad kille som trots alla hinder tagit sig fram i livet och gjort sig ett namn, och ni bara skäller på honom!

Jag förstår att det svider ibland, att det är han och inte ni som står där på scenen, men tänk då på allt roligt ni haft genom åren, som Alex missat. Det är hans tur nu. Var inte så jävla taskiga!

Beklagligt fel skapar hybris i bloggosfären

Den vetenskapliga tidskriften Illustrerad vetenskap har publicerat ett IQ-test som blivit väldigt populärt sedan en viss Aftonbladet-bloggare skrutit om sina höga poäng och utnämnt sina läsare till idioter. Detta har förstås retat gallfeber på en del människor. Andra människor har det istället retat gallfeber på. Effekten är i alla fall att det nu vimlar av IQ-testresultat i bloggosfären, alla mer eller mindre uppblåst.

Det som inte kommit fram än är att Illustrerad vetenskap i hastigheten råkat vända på siffrorna så att de med hög intelligens får låga IQ och tvärtom. Alla som skryter med att de har ett högt IQ och tillhör de smartaste fem (eller fyra, eller tre, eller två…) procenten av människorna är alltså egentligen idioter. De tillhör istället de dummaste fem procenten av människorna på planeten.

Säg bara inget till Alex Schulman! I och för sig tror jag inte han skulle förstå budskapet men om det mot förmodan skulle hända tror jag han blir rosenrasande.

Alex Schulman åker båt

Alex Schulman åkte buss härom dagen. Det gick tydligen inte så bra för honom. Hur han än försökte lyckades han inte med att belägga sin tes att alla som åker buss är utvecklingsstörda.

Enligt uppgifter som syrrans granne tagit del av har Alex Schulman nu varit ute och åkt båt istället. Tydligen gick det inte så bra nu heller, fast denna gång på ett helt annat sätt.

För att undvika ytterligare missöden rekommenderar syrrans granne att Alex Schulman håller sig borta från alla typer av transportmedel i fortsättningen. Vill det sig illa kan det ju sluta med att han hamnar i Göteborg och det verkar ju inte vara någon höjdare. Här har vi ju till exempel bara kommit till år 2006.

Förlåt!

Jag kommenterade Alex Schulmans bussåkande igår. Jag tyckte det var lite kul att se hur utvecklingsstörd man verkar när man omsätter sina tankar om andra människor i skrift. Nu inser jag hur dumt det där var.

Inte så att jag ångrar vad jag skrev, men jag ångrar det sällskap jag hamnade i. Det verkar inte som om folk fattar.

De kanske är utvecklingsstörda.

Alla är vi utvecklingsförstörda!

Alex Schulman har åkt buss. Fråga mig inte varför han har åkt buss. Det har jag ingen aning om. Jag åker aldrig buss om det går att undvika.

Väl ombord på bussen har Alex Schulman verkligen letat efter tecken på att medpassagerarna är utvecklingsstörda, eller utvecklingsförstörda som the knife säger. Han hittar mängder med kandidater men inga med kardborrskor.

På det hela taget verkar Alex beteende lite utvecklingsstört. Han liksom söker efter skäl att tycka att omvärlden är utvecklingsstörd. Och plötsligt inser jag hur utvecklingsstörd jag själv är. Eller störd i alla fall.

Jag kan störa mig på precis vad som helst. När jag är på det humöret är faktiskt alla andra människor idioter och vad som helst kan få mig att dissa dem. Bussåkning är en situation som faktiskt verkar framkalla dessa tankar. Det kan inte vara riktigt friskt att tänka så, men jag gör det ändå.

Fast det går ju bra egentligen, så länge man inte talar om för någon vad man tänker. Så länge man inte skriver ned sina reflektioner går det åtminstone att upprätthålla illusionen om att man är normal. Fast det går ju inte längre. Nu har vi ju bloggar allihop. Bloggen blir aldrig mätt. Den vill alltid ha mer! Mer av det utvecklingsstörda.

Bloggen gör oss alla utvecklingsstörda. Jag vet inte om det är så bra längre, det här med blogg. Man vill ju inte framstå som socialt handikappad.

Men på ett sätt är det rättvist. Jämställt. När vi bloggat är vi alla på samma utvecklingsförstörda nivå.