Beklagligt fel skapar hybris i bloggosfären

Den vetenskapliga tidskriften Illustrerad vetenskap har publicerat ett IQ-test som blivit väldigt populärt sedan en viss Aftonbladet-bloggare skrutit om sina höga poäng och utnämnt sina läsare till idioter. Detta har förstås retat gallfeber på en del människor. Andra människor har det istället retat gallfeber på. Effekten är i alla fall att det nu vimlar av IQ-testresultat i bloggosfären, alla mer eller mindre uppblåst.

Det som inte kommit fram än är att Illustrerad vetenskap i hastigheten råkat vända på siffrorna så att de med hög intelligens får låga IQ och tvärtom. Alla som skryter med att de har ett högt IQ och tillhör de smartaste fem (eller fyra, eller tre, eller två…) procenten av människorna är alltså egentligen idioter. De tillhör istället de dummaste fem procenten av människorna på planeten.

Säg bara inget till Alex Schulman! I och för sig tror jag inte han skulle förstå budskapet men om det mot förmodan skulle hända tror jag han blir rosenrasande.

7 reaktioner till “Beklagligt fel skapar hybris i bloggosfären”

 1. Nu har bloggaren KAS utvecklat IQ testet så att alla som har erforderlig fräckhet kan uppnå mensanivå. Kör testet kopiera av bildskärmen och du har det ultimata beviset för din höga IQ.

  Littorinska IQ-testet
  Det här testet mäter din förståelse för språket, matematiken och din sociala förmåga i en fråga och inte nog med det den sätter dessutom din hederlighet på prov. Jag skall väl kanske tillägga att det går att fuska och få högre IQ än 133. Det går även att få ett lägre resultat men då skall dina mattematiska kunskaper inte vara av denna världen.

  Länk till testet
  http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?sidaid=328

 2. Jag kunde själv se att jag hade alla rätt på ordförståelse och logik samt hyfsat på de andra. Det ger förmodligen det resultat som jag fick. Det är högst osannolikt att Schulman tillhör de 5 % dummaste. Dåligt skämt. Någon idiot kan gå på det.

 3. Det är nog inte frågan om något skämt trots allt. Jag är intresserad av IQ och kollar regelbundet efter nya IQ-test online. Normalt, med enstaka undantag, har jag tämligen hög IQ, men så gjorde jag väldigt nyligen IV-testet, med osäkerhet om jag redan gjort det tidigare. Emellertid var det riktigt enkelt hela vägen, möjligen får minnesdelen räknas som svår då den når sin högre svårighetsgrad, och jag noterade att jag rimmligtvis inte kan ha haft mer än något enstaka fel. Och döm då om min förvåning när jag ser resultatet, som säger att jag haft fel, där jag egentligen hade rätt! Efter att ha företagit en omfattande granskning av testet, verkar det sannolikt att det rör sig om ett fel någonstans, någonting som också senaste tillförseln av facit antyder.

  Facit till Illustrerad vetenskaps IQ-test
  Bild delen:
  4, 3, 4, 5, 4, 4, 2, 4, 1, 4, 1, 3, 4, 5, 3.
  Ord delen:
  3, 2, 4, 3, 3, 3, 3, 4, 2, 1, 1, 3, 3, 1, 2, 1, 2.
  Relations delen:
  3, 1, 3, 2, 2, 3, 3, 1, 3, 2.
  Matematiska delen:
  2, 2, 4, 2, 3, 3, 4, 2, 3, 2.

Kommentarer inaktiverade.