Sveriges äckligaste dialekter

”Okej kalla skånska kräkdialekt”

Årets gladaste nyhet rapporterades igår av vår kära webbkollega, Svenska Dagbladet. Detta efter att justitiekanslern (JK) konstaterat att Alex Schulman inte bröt mot lagen när han i somras skrev ”Att tala skånska är att kräkas en smula” i en krönika på aftonbladet.se.

JK genomförde sin undersökning efter att en kvinna anmält krönikan för att hon anser att Alex Schulman skriver nedvärderande om alla som talar med skånsk dialekt.

– Kanske har han gjort det. Men det var inget brott mot tryck- eller yttrandefriheten, säger JK som avskrivit ärendet.

Eftersom det nu tydligen är fritt fram har vi härmed det stora nöjet att publicera topplistan över…

Sveriges äckligaste dialekter:

 1. Gnällbältska – Ni kommer inte undan. Att gnälla är alltid värst.
 2. Dalmål – Men vaiHELvete, de kan BAra beTOna HALva ORden. Störande.
 3. Värmländska – Omöjligt att höra vad de säger eftersom man blir hypnotiserad av språkmelodin. Halva orden försvinner in i svalget. Resten brölas ut som av en ko.
 4. Ockelbo-mål – Lyssna själv! De kan liksom inte få fram orden. De har inget magstöd alls. Man får ont i magen av att höra på.
 5. Ful-skånska – Vissa skåningar pratar fouaer muaäeget skäeuanskaäe. Man förstår ingenting alls. Ni vet vilka ni är.

Gå in och lyssna själva på Våra svenska dialekter. Rapportera tillbaka om ni hittar någon dialekt som är värre.

25 reaktioner till “Sveriges äckligaste dialekter”

 1. Skånskan avviker från de flesta svenska dialekter vilket givetvis retar folk som inte har något bättre att göra med sin tid än att gnälla. Det måste vara något i skånskan som väcker irritation och, troligtvis, avundsjuka hos folk. Men är inte detta en av poängerna med en dialekt, att den har sin egenart, personlighet och speciellt distinkta karaktär? Jag talar själv skånska trots att jag bor i Göteborg, och skulle aldrig någonsin byta dialekt. Utan att hänfalla till de vulgariteter som nämnde Schulman, och för den delen flera av de andra insändarna, kan jag bara konstatera att stockholmskan verkligen inte är en särskilt vacker dialekt. Jag föredrar skånskans lugn och robusthet framför de överspända, lätt hysteriska ljud som stockholmare tenderar att frambringa. Jag kan bara konstatera att ett hånskratt är den enda korrekta responsen till alla de patetiska stackare som vräker ur sig sina fördomar i den här frågan. Mitt tips är att ni läser en bok eller gör något annat produktivt istället för att reta er på andras dialekter. Det skvallrar bara om obildning, dumhet och dålig självkänsla.

  Stolt skåning

 2. Jag sitter i telefon i mitt arbete och pratar med folk från hela landet. Värsta jag varit med om var när en skånsk dam klagade på att hon inte fattade vad jag sa eftersom jag pratade en sån svår stockholmska. Nu hör till saken att jag inte alls kommer från stockholm även om jag bor här. Och ingen från stockholm kan tro att jag kommer här ifrån då jag pratar.

 3. Jag citerar ”Stolt skåning”:

  ” Jag kan bara konstatera att ett hånskratt är den enda korrekta responsen till alla de patetiska stackare som vräker ur sig sina fördomar i den här frågan.”

  Jag haller med helt a hallet!

  Min kommentar: Läs ditt eget inlägg och se vad du själv pysslar med!

 4. Linda, jag önskar verkligen att jag kunde dela din och Stolt Skånings inställning, men jag är nog lite mer av en småsint natur…

 5. ”…de överspända, lätt hysteriska ljud som stockholmare tenderar att frambringa…”

  Hm!

  Mitt tips till dig, skåning, är att läsa en bok eller gör något annat produktivt istället för att reta dig på andras dialekter. Det skvallrar bara om obildning, dumhet och dålig självkänsla.

 6. Är också skånska som bor i Göteborg. Det är alltid lika fascinerande med debatter om vilka dialekter som är värst/bäst.
  Jag kan förstå att de som bor norr om … kan ha svårt att förstå skånska, men mycket hänger på ovana vid satsmelodin och diftongerna OCH den goda viljan. Det är klart att det är svårt att fatta vad nån säger om man bestämt sig för att inte ens försöka. Det finns andra dialekter som är betydligt klurigare, men då kan man ju alltid be personen i fråga ta om det.

  För övrigt, syrrans granne, vill jag bara säga att diftonger har skånskan bara på långa vokaler – inte korta. Fäljaktligen uttalas ordet ”skånska” inte ”skäeuanskaäe” utan snarare ”skånnska”.

 7. Men va fan då.
  Enda anledning över att ni gnäller över skånskan är att ni e själva för dumma för att fatta vad vi säger xD Ålahoe

 8. skånskan e sexyg :P…man kan alltid snacka på engelska om man inte fattar de rätt men som sagt..dn e e sexyyg!

 9. sexygt språk :). trots att ja inte fattar ett ord av va de säger…np…vi can talk in englisch if it needs… 😀

 10. Hej, här är en stolt Danderydsbo. Jag märker direkt när någon pratar skånska. Det låter ju förjävligt helt enkelt. Jag menar. jag som GD på ett större bolag får ju självklart kontakt med diverse obildade människor, och jag märker ju redan där hur vissa personer från skåne är mindre bildade än oss verklighetsbaserade människor från Danderyd och mer förmögna delar av vår fina huvfudstad. Jag menar. Vad har Skåne egentligen att erbjuda mig, i mitt slott från 1700-talets slut. Ska ni bomba mig med ris, eller havre? Knappast. Ja, ni kan ju för fan inte komma och klaga på mig när era jobb försvinner. Kom fan inte då och be om jobb. Visst har jag platser att erbjuda, men inte fan går dom till Skåne. Vad sägs som att gå ihop ett par höjdare från stockholm och buda på ett par grävmaskiner och skicka ner dom, så gräver vi bort skåne och sätter flytpråmar på Skåne. Sen gör flytkraften resten!

 11. Stockholmsdialekterna är inga dialekter och speciellt inte dom där överklass lätena från Lidingö och Danderyd. Riktiga dialekter är Skånska,Jamtsk,norrländska,gotländska,halländska,
  småländska,dalmål osv för dom härstammar från fornnordiska. Dialekterna från Stockholm kommer från olika samhällsklasser vilket norrländska,gotländska,skånska,Jamtsk inte gör dom kommer från fornnordiskan de är riktiga dialekter. Alla dialekter är fina men fan inte dom här jävla lätena från stockholm. Är själv Stockholmare men har rötter från hälsingland

 12. Så fel ni har! Vem fan bryr sig om vilken dialekt man har jag har hellre skånska som dialekt än stockholms dialekt. Spyr på er och eran äckelspråk”! FUCK OFF!

  STOLT SKÅNING!

 13. hahahahaha xD vilken debatt, aja danderydsdialekten är låter ju egentligen inte ens likt vanliga 08 dialekten.. men men, östgötskan är ju lätt fulast kan nog alla hålla med om, sen gnällbältet 🙂 gotländskan är finast!

 14. stockholmare är patetiska som ens orka bry sig om hur fult elr fint en dialekt låter. vadå gräv bort skåne?. jo snälla gör de. flytta oss till danmark elr något. sjukt mcyket bättre lagar & regler där än i sverige. snälla, ni är så förvirrade.

 15. Jag är från Kroatiska (Croatia – Hrvatska)
  Jag tror att det svenska språket är vackert, vill jag honom att lära sig tala ordentligt.
  Hälsningar från den vackra kroatiska

  🙂 Sverige rulles

 16. läste detta och blir lite upprörd att folk bryr sig vilken del av sverige man komemr i från jag menar hadde tex stockholm klarat sug utan skone där allt bröd.smör.mjölk. och potatis kommer i från ni ska vara glada att skåne finns för ni tillverkar inte sånt precis. och att folk bryr sig att hata jag menar det är omoget sitter där barn å denna sidan eller är det vuxna för beter er som vuxna.

 17. Hej jag heter Emelie jag är 17 år och hela min släkt i princip är skåningar. Jag vill bara säga en sak som saknas här och det är att jag totally LOVE dialekter! Det saknas kärlek här! Är det inte mysigt med dialekter? Ärligt talat hade det inte varit trist om alla skulle tala likadant? Jag har ingen skånsk dialekt. Jag växte upp i Halmstad och flyttade till Falkenberg när jag var nio, så min dialekt är lite blandad. Jag tycker att alla som hatar på dialekter är outbildade och ignoranta människor. Jag kan prata olika dialekter(inte så värst bra). Och det folk inte fattar är att dialekter är varianter av ett samma språk. Samma språk. Samma språk. Samma språk. Jag är fortfarande jag, mina ändrade dialekter gör mig inte till någon annan. Samma språk. Finlandssvenskan och skånskan är mina favoritdialekter, jag kan lyssna en hel dag på dem. Jag fascineras även av danskan och norskan. Vi är alla människor, vi alla kommunicerar med olika melodier, olika ord, på olika ställen. Istället för att vara så hård mot varandra och säga att ”man spyr lite” när man pratar skånska så kan vi uppskatta de vackra melodierna i ett och samma språk, för det är skit coolt! Dialekter avslöjar historia, det är resultatet av krig, konflikter men också resultatet av teknologin som har fått vårt hem jorden att kännas så mycket mindre. Det är häftigt hur mycket en dialekt kan säga om en person. Finns det en dialekt jag gillar mindre så kanske det är Stockholmskan men även den är fascinerande då de blandar engelska ord när de pratar. Om man ska leva lyckligt måste man lära sig att uppskatta de fina med sånt man tycker är fult eller mindre bra. Åh det gör mig så upprörd när folk tror att deras egen dialekt är så mycket bättre än alla andras och att man klarar sig utan Skåne o.s.v. Men då vill jag fråga om ni anser att Zlatan Ibrahimovic representerar Sverige en aning? Han är skåning rakt igenom och har en skarp skånsk dialekt. Om nu Skåne skulle tillhöra Danmark så skulle de fått Sveriges representant. Vi skulle förlora i fotboll mot Danmark (mindre viktigt). Min poäng är att vi svenskar har delade åsikter i vissa sammanhang. Zlatan är svensk för oss. Men vissa glömmer även att han är skåning, så hatar ni Skåne lika mycket nu? Det här blogginlägget är en aning löjligt och låter väldigt kränkande när man läser det så det är inte så konstigt att kommentarsfältet har förvandlats till ett krigsfält. Sluta gnälla nu! Vi är alla från Sverige, från norden, från jorden, för guds skull! Love and hugs to everyone! Kör hårt med dialekterna och må dialekterna finnas i miljoner år till!

Kommentarer inaktiverade.