Syrrans granne testar: Lights in Alingsås

Lights in Alingsås - Vatten, eller kanske gelatin - och så ljus förstås

Alingsås är sig likt, fast ändå inte. De har upptäckt elektriskt ljus och nu är de så uppspelta över detta att de vill att hela världen ska få veta.

Lights in Alingsås kallas spektaklet och jag antar att syftet är att sätta Alingsås på kartan. Den engelskspråkiga kartan antagligen, eftersom alltihop är på engelska. Undrar hur de har tänkt att göra med namnet. Gissningsvis tar de väl bort princkarna och kallar sig Alingsas.

Om du vill kan du betala femtio spänn för att gå runt och titta på installationerna och lyssna på rövarhistorier. Eller så kan du lalla runt alldeles själv. Det blir som en vanlig kvällspromenad, fast med inlagda stopp där du kollar på mer eller mindre intressanta ljusinstallationer. Ja och så befinner du dig i Alingsås också. Eller Alingsas. Det märker du inte minst på att alla hus är max två våningar höga.

Lights in Alingsås - här hänger strumpor på tork i oktobermörkret

Här hänger några strumpor på tork i regnet.

Lights in Alingsås - Knäppt eller bara konstigt?

Såhär fint blir det om man fyller sin bil med lysrör

Hur funkar egentligen sakta eld?

“Låt koka i tio minuter över sakta eld”

Jag undrar lite över det här. Jag undrar ganska ordentligt faktiskt, över det här med “sakta eld”. Vadå sakta eld? Hur funkar det?

Är sakta eld helt enkelt eld som är lite mer godmodig och noggrann. Lågorna är bättre, men tar i gengäld något längre tid på sig att stiga mot skyn? Det är lågornas farfar. De är inte så snabba längre, men de har större erfarenhet av att vara just lågor, så de tar sig fram till målet på samma tid i alla fall?

Eller är någon typ av metamaterial inblandat, som får lågornas ljus att utbredas långsammare? Är det det som gör elden saktmodig?

Kan man använda det här för att bekämpa bränder på något sätt? Bromsa elden så att inte huset brinner ned lika fort och brandkåren kan hinna släcka? Det kunde vara något.

Varför har ingen tipsat räddningstjänsten om det här med sakta eld?

Syrrans granne Sovjetunionen, del 3 – skitljus

Ljustimer

Din tid är utmätt. Åtminstone när du sitter på toaletten. Den är utmätt med hjälp av en timer. När den utmätta tiden är slut blir det svart och du finner dig själv desperat famlande längs väggarna efter knappen som kan ge dig ännu en filosofisk stund på porslinstronen.

Om man nu ändå skall byta strömbrytarna mot något dyrare och lite mer avancerat, varför inte byta till en timer med rörelsesensor? Det blir visserligen lika svart efter en stund, men man slipper åtminstone det desperata famlandet.