Otymplig shoppinglektyr

Alltså, jag kan förstå att folk läser på mjölkpaketet. Det är ju trots allt inte så underligt. Det står ju där, mitt framför en på bordet.

Men alltså, vem fan läser sin papperskasse? Någon? När skulle man göra det? På vägen från kassan till bilen? Medan man kör hem? När man packar ur varorna ur kylen.

Jag kan liksom inte ens föreställa mig när jag skulle bemöda mig med att försöka läsa på en kasse. Ändå finns den där, texten.

En sak är säker. Jag är glad att det inte är jag som författat den där texten. Det vore ju deprimerande…

Konstiga craves

Jag har drabbats alltmer konstiga craves den senaste tiden.

Att jag plötsligt blir sugen på olika matvaror är inget ovanligt. Tidigare har det varit ölkorv, popcorn med smör eller chips. Fett helt enkelt. Och salt.

Men på senare tid har någonting hänt. Nu är det inte fett jag vill ha längre. Nu är det socker. Godis! Vit choklad med nötter. Jag har blivit en tjej.

Men det blir strax konstigare. För godis är ju inget jag har hemma och om jag har det hemma äter jag ju upp det direkt. Så jag har inget godis hemma.

Vad händer då?

Jag blir sugen på Corn Flakes med mjölk. Jag bara måste ha Corn Flakes och mjölk.

Så jag äter. Corn Flakes och mjölk äter jag. Om det så är mitt i natten.

Jag kanske är gravid…

Yoghurtduellen

Hemköp vs. Lidl – Arla vs. Milbona – 11:90 vs.8:90

Vad är det som skiljer Hemköp och Lidl? Finns det någon avgörande fördel med tyskt jämfört med svenskt? Vem gör godast yoghurt av Arla och Milbona? Hur mycket får man för tolv respektive nio kronor? Går det över huvud taget att skilja mellan yoghurt och yoghurt?

Frågorna var många som plågade oss efter vårt första besök på Lidl för några veckor sedan, då vi ställdes inför ett mycket svårt val: Tyskt eller svenskt? Billigt eller dyrt? Yoghurt eller yoghurt?

Vi kunde inte bestämma oss då utan gjorde det enda raka och köpte en av varje. Därefter gick vi hem och jämförde och idag har vi äran att presentera resultatet från 2008 års stora yoghurtduell.

Förpackning

Förpackningarna är i sitt tekniska utförande oskiljaktiga. De är båda en så kallad brick pack av standarutförande. Utseendemässigt ansåg de flesta av våra testare att Milbonaförpackningen var snyggast. Uppenbarligen föredrar de tecknade kor framför gamla georgiska kärringar.

När paketen väl skulle öppnas stötte dock tysken på viss patrull, då flera av våra testare blev förvirrade och försökte öppna i fel ände. När de väl fått paketet på rätt håll skedde blev dock själva öppnandet ganska odramatiskt. Oavgjort i förpackningsronden efter denna fadäs.

Färg och konsistens

Låt oss bara göra en sak helt klar. Det vi har testat är mild yoghurt. Det är inte vårt förstahandsval men det var enda sättet att kunna jämföra något över huvud taget. Mild yoghurt alltså och du kan därmed skaka paketet tills du blir grön i ansiktet – innehållet kommer ändå att vara tämligen lättrinnande när det väl kommer ut.

Lättrinnande är också innehållet. Som diarré ungefär. Ingen speciellt upplyftande upplevelse, men det är i alla fall lika för båda sorterna. Ingenting som sticker ut.

Färgen är… tja… vit, kan man säga. Vit som yoghurt.

Oavgjort när det gäller färg och konsistens. Inga poäng delades ut under denna rond. Vit färg och rinnig konsistens är ingenting som imponerar.

Smak

Nu är det mild yoghurt igen. Den är… mild. Inte sådär mild och sockrad som den vedervärdiga produkt fransmännen har den dåliga smaken att kalla yoghurt, utan svensk-mild. Milt sur helt enkelt. Inte så att tungan krullar sig.

Vi skall villigt erkänna att vi inte kan känna någon skillnad. Såvitt vi vet kan det vara identiskt innehåll i paketen. Det kanske är Arla som står bakom Milbona och lurar brallorna av oss allihop. Vi vet inte, men vi kan absolut inte kora någon vinnare här.

Oavgjort igen.

Pris

Vi kan bara konstatera faktum. Tysken kostar mindre, hela 25 procent mindre, än svensken. Tre spänn kanske inte är någon hisnande summa, men räknat på några tusen paket så blir det ju en slant, så om du lägger undan pengarna varje gång du köper ny yoghurt kan det ju bli ett litet tillskott till pensionen.

Vi vet inte vad som ligger bakom denna skillnad. Kanske är det griniga bönder. Kanske är det ineffektiva processer. Kanske är det bara girighet.

Vinnaren

Det blev till slut priset som fällde utslaget. Efter att ha gått rond efter rond oavgjort sopade tysken slutligen mattan med svensken i matchens sista men avgörande minuter. Vår enhälliga rekommendation när det gäller yoghurtinköp lyder därmed: Handla tyskt!

Nu kommer city-osten!

Cottage Cheese – många känner den som Keso – har varit med ganska länge i mejeridisken. Lite för länge tycker vissa. Det börjar kännas ofräscht och gammalmodigt med en produkt vars namn bär så mycket av skog och landsbygd i sitt namn.

Detta har ICA tagit fasta på. Enligt vad syrrans granne erfar ikväll kommer vatvarukedjan att på måndag introduera vad som i kännarkretsar betraktas som en världsnyhet: City Cheese.

Företrädare för ICA är mycket förtegna och vill helst inte prata med oss alls, än mindre yppa något om huruvida ryktet om produkten är sant och vad som i så fall döljer sig bakom detta ganska märkliga namn.

Ostälskare landet över som fått nys om nyheten lät sig dock inte nedslås av ICA:s tystlåtenhet. Under torsdagskvällen hade små tältläger etablerats utanför ICA-handlare runt om i landet.

– Vi vet inte så mycket. Kanske är det hela bara ett rykte, men jag vill inte för mitt liv riskera att inte vara först med att få smaka denna nya delikatess, vad det nu när för något, sade Jan Oskarsson, en av de köande utanför ICA Supermarket, till syrrans granne ikväll.

Att vara syrrans granne: Mjölkchoklad

Jag blir plötsligt så sugen på mjölkchoklad. Jättesugen faktiskt. Som tur är har jag både mjölk och chokladpulver hemma. Bara att blanda. Två sorter till och med.

Jag kan välja mellan vuxenmjölkchoklad (mörk) och barnmjölkchoklad (ljus och söt.) Idag blir det vuxenvarianten.

Jag får för mig att jag skall värma mjölken. Inte mycket. Bara lite, så den blir sådär lite ljummen. Varför jag kommer på detta vet jag inte. Det bara känns som en bra idé.

Vad gjorde folk innan det fanns mikrovågsugnar egentligen? Tog de fram en kastrull och värmde mjölken i? Under omrörning? Vettlöst! Jag nukar mitt glas mjölk i ett par minuter bara. Sedan är mjölken ljummen och kan röra i pulvret.

Nu sitter jag här och känner mig… något missnöjd. Ljummen mjölkchoklad var inte så fantastiskt som jag hade tänkt mig. Om jag hade tagit den ljusa, söta, barnchokladen kanske, men det här? Nej, det är helt enkelt inte speciellt gott. Bara kroppsvarmt.

Undrar om jag skall ta mig ett glas till. Kallt. Kanske med barnchokladen. Vi får se. Jag hör av mig senare. Nu tror jag att jag skall såga lite.

På återseende.

Många grät över spilld mjölk

Utspilld mjölk över hela trottoarenKlockan var ungefär 17:15 när mjölkpaketet plötsligt fick nog och hoppade. Händelsen kom som en blixt från klar himmel. Ingen var beredd och efteråt var förstämningen stor.

– Paketet bara stod där uppe på muren och allt verkade lugnt. Då plötsligt kastade det sig ut över avgrunden utan någon som helst förvarning, säger Karin, 32 som blev vittne till händelsen.

Människor samlades kring olycksplatsen, märkbart tagna. Många grät öppet.

– Jag vet vad de säger, att man inte skall gråta över spilld mjölk, men det här är så sorgligt att se, sade Åke 43, som passerade förbi minuterna efter händelsen.

Omständigheterna kring olyckan var mycket oklara och polisen som kom på plats inom några minuter ville inte uttala sig om några detaljer.

– Vi avvaktar utredningen, det är allt jag kan säga i nuläget, sade kommissarie Bengt Krook.

Under hela kvällen låg händelsen som en våt filt över Masthugget. Fredagkvällen till trots ville den riktiga feststämningen inte infinna sig.

Standardmjölk, enligt vilken standard?

Mjölk, 3% fettI kölvattnet kring artikeln om hur fett gör dig smal publicerar Svenska Dagbladet en enkät med frågan om vilken mjölk läsarna dricker.

Ett av alternativen i enkäten är standardmjölk. Jag undrar vad det är för standard som avses. Ingenstans på paketet finns någon information om att det innehåller standardmjölk och vad det i så fall innebär. Finns det en standard för mjölk? Är det en svensk eller internationell standard? Vad säger den?

Det finns alldeles för många standarder redan. De flesta är helt onödiga och existerar bara i marknadsföringssyfte. Jag tycker det är hög tid att sätta ned foten nu. Jag föreslår att det omedelbart tillsätts en bred parlamentarisk utredning med uppgift att fördjupa sig i vilka standarder som finns för mjölk och i vilken mån dessa behövs.

Tills dessa frågor är ordentligt utredda tycker jag att vi alla skall benämna denna produkt Mjölk, som är dess officiella namn.