Standardmjölk, enligt vilken standard?

Mjölk, 3% fettI kölvattnet kring artikeln om hur fett gör dig smal publicerar Svenska Dagbladet en enkät med frågan om vilken mjölk läsarna dricker.

Ett av alternativen i enkäten är standardmjölk. Jag undrar vad det är för standard som avses. Ingenstans på paketet finns någon information om att det innehåller standardmjölk och vad det i så fall innebär. Finns det en standard för mjölk? Är det en svensk eller internationell standard? Vad säger den?

Det finns alldeles för många standarder redan. De flesta är helt onödiga och existerar bara i marknadsföringssyfte. Jag tycker det är hög tid att sätta ned foten nu. Jag föreslår att det omedelbart tillsätts en bred parlamentarisk utredning med uppgift att fördjupa sig i vilka standarder som finns för mjölk och i vilken mån dessa behövs.

Tills dessa frågor är ordentligt utredda tycker jag att vi alla skall benämna denna produkt Mjölk, som är dess officiella namn.

3 reaktioner till “Standardmjölk, enligt vilken standard?”

  1. Tjo!
    Hittade din blogg förra veckan, och har hunnit gå igenom alla inlägg nu. Tänkte passa på och säga hej, jag heter Madde och är en av dina stammisar 🙂

  2. Hördu syrransgranne, du har inte kollat iso 27000-01? Kolla även den svenska SS 27000-1. Det är i sig samma standard men Standard i Sverige känner att det inte är riktigt samma sak att ta någon annans standard (även om dom defacto har gjort det). DIN92008 skiljer sig en del när det gäller pasteuriseringen men är annars ganska lik den internationella och således också SS standarden, men så är ju tyskarna tyskar…

Kommentarer inaktiverade.