Dagens ord: Fiskedrag – Inte som vanligt drag

Fiskedrag kallas den metallbit som sammanfogar fiskelinan med dess krok eftersom det är den del som man drar genom vattnet när man fiskar. Fiskedrag består av lika delar fiske och drag. Fisket utförs vanligen av en person kallad fiskare. Denne utövar drag genom att veva på en liten vev som sitter på ett så kallat spö, ej att förväxla med verbet spö i betydelsen få spö, det vill säga att få ett kok stryk, eller åka på bonk på gammal hederlig bonnsvenska.

Fiskedrag skall ej förväxlas med annat drag såsom drag under galoscherna, som introducerades i Sverige av Bert Karlsson och Ian Wachtmeister i samband med valrörelsen 1991. Inte heller skall drag i betydelsen fiskedrag förväxlas med drag som i dagligt tal avser den vind som blåser från ett öppet fönster eller en ventilationstrumma.

Drag förekommer även i spel, såsom schack och bordtennis.