Yoghurtduellen

Hemköp vs. Lidl – Arla vs. Milbona – 11:90 vs.8:90

Vad är det som skiljer Hemköp och Lidl? Finns det någon avgörande fördel med tyskt jämfört med svenskt? Vem gör godast yoghurt av Arla och Milbona? Hur mycket får man för tolv respektive nio kronor? Går det över huvud taget att skilja mellan yoghurt och yoghurt?

Frågorna var många som plågade oss efter vårt första besök på Lidl för några veckor sedan, då vi ställdes inför ett mycket svårt val: Tyskt eller svenskt? Billigt eller dyrt? Yoghurt eller yoghurt?

Vi kunde inte bestämma oss då utan gjorde det enda raka och köpte en av varje. Därefter gick vi hem och jämförde och idag har vi äran att presentera resultatet från 2008 års stora yoghurtduell.

Förpackning

Förpackningarna är i sitt tekniska utförande oskiljaktiga. De är båda en så kallad brick pack av standarutförande. Utseendemässigt ansåg de flesta av våra testare att Milbonaförpackningen var snyggast. Uppenbarligen föredrar de tecknade kor framför gamla georgiska kärringar.

När paketen väl skulle öppnas stötte dock tysken på viss patrull, då flera av våra testare blev förvirrade och försökte öppna i fel ände. När de väl fått paketet på rätt håll skedde blev dock själva öppnandet ganska odramatiskt. Oavgjort i förpackningsronden efter denna fadäs.

Färg och konsistens

Låt oss bara göra en sak helt klar. Det vi har testat är mild yoghurt. Det är inte vårt förstahandsval men det var enda sättet att kunna jämföra något över huvud taget. Mild yoghurt alltså och du kan därmed skaka paketet tills du blir grön i ansiktet – innehållet kommer ändå att vara tämligen lättrinnande när det väl kommer ut.

Lättrinnande är också innehållet. Som diarré ungefär. Ingen speciellt upplyftande upplevelse, men det är i alla fall lika för båda sorterna. Ingenting som sticker ut.

Färgen är… tja… vit, kan man säga. Vit som yoghurt.

Oavgjort när det gäller färg och konsistens. Inga poäng delades ut under denna rond. Vit färg och rinnig konsistens är ingenting som imponerar.

Smak

Nu är det mild yoghurt igen. Den är… mild. Inte sådär mild och sockrad som den vedervärdiga produkt fransmännen har den dåliga smaken att kalla yoghurt, utan svensk-mild. Milt sur helt enkelt. Inte så att tungan krullar sig.

Vi skall villigt erkänna att vi inte kan känna någon skillnad. Såvitt vi vet kan det vara identiskt innehåll i paketen. Det kanske är Arla som står bakom Milbona och lurar brallorna av oss allihop. Vi vet inte, men vi kan absolut inte kora någon vinnare här.

Oavgjort igen.

Pris

Vi kan bara konstatera faktum. Tysken kostar mindre, hela 25 procent mindre, än svensken. Tre spänn kanske inte är någon hisnande summa, men räknat på några tusen paket så blir det ju en slant, så om du lägger undan pengarna varje gång du köper ny yoghurt kan det ju bli ett litet tillskott till pensionen.

Vi vet inte vad som ligger bakom denna skillnad. Kanske är det griniga bönder. Kanske är det ineffektiva processer. Kanske är det bara girighet.

Vinnaren

Det blev till slut priset som fällde utslaget. Efter att ha gått rond efter rond oavgjort sopade tysken slutligen mattan med svensken i matchens sista men avgörande minuter. Vår enhälliga rekommendation när det gäller yoghurtinköp lyder därmed: Handla tyskt!

11 reaktioner till “Yoghurtduellen”

 1. hej

  om du vill veta vem som tillverkar youghurten så skall du kolla efter den lilla stämpel med ett EG nummer i rutan tex så kan det stå SVERIGE 1009 EG och det är beteckningen på ett specifikt mejeri.

 2. Märkligt att redaktione har missat en i dag så viktig faktor som miljöaspekten. Fast visst är det intressant att tysk youghurt kan vara billigare trots transporten.

 3. Vi har inte missat miljöaspekten. Vi har inte undersökt miljöaspekten över huvud taget och har därför ingen aning om vilken yoghurt som transporteras längst och i så fall hur.

  Vi har inte heller brytt oss om att undersöka hur korna har transporterats och vilket foder de ätit och hur fodret transporterats och hur det framställts, och så vidare, men när vi är klara tvivlar jag på att tillverkningsorten för själva yoghurten har speciellt stor betydelse.

 4. Hej

  Om ni vill veta så tillverkas och förpackas Milbona yoghurten på ARLAS mejeri i Linköping jag jobbar där så jag vet det. Är alltså samma produkt fast olika förpackning.

 5. Ja det är inte bara milbona yoghurt som görs så utan många utav butikernas egna varor som görs av arla tex icas vispgrädde och matlagnings grädde görs av arla i linköping.

 6. Mycket riktigt är det samma innehåll. Mjölkningen vet inte om det kommer stå arla eller milbona på hans mjölk. 🙂

 7. TYcker väldigt mkt om Milbonas fruktyoughurtar i 250 ml plastbägare, särskilt päronsmaken! MIld o len i munnen är den. Verkligen god! TYcker Lidl tyvärr har oförtjänt dåligt rykte. Deras charkuterivaror o mejeri är mkt godare o billigare än svenska arla o skånemjerier menar jag. Mums…!;)

 8. Hej. Jag köpte i min Lidl butik en liten förpackning med yoghurt och
  små crispbitar med choklad om i särskilt litet fack.
  Den var jättegod och billig. Men hur många kalorier?????
  Har lusläst dom småbokstäverna runt om. Gillar inte innehålls-
  förteckning på alla länders språk. Dom går absolut inte att läsa
  i affären och då brukar jag inte köpa.
  Alltså hur många kalorier innehåller en sån där liten youghurt-
  förpackning (Den heter bara Milbona)
  MVH U M

 9. Med tanke på att Arla tillverkar Milbonas Milda Yoghurt så är det inte så konstigt att de smakar lika! 😉 Miljöaspekt och bla bla kan man då bespara sig eftersom det enda som skiljer är trycket på förpackningen.. Kanske någon mer som skrivit redan men där har du sanningen. Med andra ord betalar du lite mer för att få Arla-kossa på lådan. Och ja Arla är ett av dom girigaste företag man kan tänka sig där utbetalningen till bönder är minimal i förhållande till egen profit. Dom tar dessutom stadigt över nordens marknad.

Kommentarer inaktiverade.