Kon som skrattar döden i ansiktet

La Boucherie - Restaurant

Här har vi en fransk köttrestaurang. De serverar väl biff, får man förmoda. Sån där mat som man gör av kor.

De har en skylt med en ko på i alla fall. Men det är något som inte stämmer. Kon ser väldigt glad ut. Men vad är det den är så glad åt?

De kanske ger korna lustgas innan slakt. Eller gräs…

Nio sorters bäjkon i stort test

Scan, Lithells eller Tulip? Kanske Änglamark? Eller ICA? Det finns ett nästan oändligt antal alternativ i bäjkondisken och vilket som passar dig bäst är inte på något sätt uppenbart. Så hur ska du egentligen kunna göra ett vettigt val? Vi hjälper dig. Vi har härmed den stora äran att presentera 2008 års mathändelse: Stora bäjkontestet.

Vi har testat nio sorters bäjkon från de största tillverkarna. Nio sorter som på ytan är förvillande lika men som när de ställs mot varandra visar på stora olikheter.

Startfältet

Vi har provat nio sorter, åtta sorters bäjkon av traditionell typ och för jämförelsens skull den italienska motsvarigheten pancetta. Såhär såg startfältet för provningen ut:

  1. Lithells
  2. Hemköp
  3. Coop
  4. Eldorado
  5. Scan Jägarbacon
  6. Scan
  7. pancetta
  8. Tulip
  9. Änglamark

Lithells – Inget plus i kanten

Lithells bjuder på ett välfyllt paket med 10 skivor – två mer än vad som är brukligt. Bäjkonet har en smörig smak och behöver en del salt för att bli riktigt bra. En fin eftersmak avslutar denna sort som känns hel OK utan att riktigt lyfta.

Hemköp – Trist

Snålt är första intrycket. Ynka sju skivor i paketet, vilket gör det svårt att dela på fyra. Inte för att det gör någon större skillnad. Trist och menlöst och med en smak av ister är det bestående intrycket. En av testarna tycker sig till och med känna en smak av dill eller thaimat.

Coop – Tre stjärnor

Coop överraskar med nio skivor. Plus i kanten för det. Coop lyckas också väl med innehållet. För första gången under testet tycker vi faktiskt att det smakar bäjkon, precis sådär som de ska smaka. Någon i panelen tycker möjligen att den är lite väl salt, men den här sorten vill vi definitivt rekommendera!

Eldorado – Inte så salt, men fet

Återigen en hyfsad sort som är ätlig men inte presterar något speciellt. Precis som med Lithells bäjkon krävs salt för att det ska bli bra. Dessutom bara sju skivor i paketet. Helt OK, men inget förstahandsval

Scan Jägarbacon – Segt och salt

Scan… Nu ska det bli bäjkon av! Åtta rejält tjocka skivor möter oss i paketet och förväntningarna är på topp när vi sätter tänderna i…
Segt salt.
Våra förhoppningar förbyts i besvikelse och det blir kraschlandning för Scan Jägarbacon.

Scan – Mest salt

Efter incidenten med Scans Jäbarbacon är våra förhoppningar verkligen inte på topp, men vi hoppas ändå på ett mirakel. Tyvärr blir det inte så mycket med den saken. Scans bäjkon smakar mest salt. Ingenting att hänga i julgranen. Fast det kanske är en bra idé för det är ju ingenting man vill äta i alla fall.

Pancetta – God och äcklig

Pancetta – Italiens motsvarighet till bäjkon – säljs i lösvikt så vi kan inte säga något om tillverkare, men vi tar ändå med den för jämförelsen skull. Och här går meningarna verkligen isär.
Vissa säger att den är god medan andra kallar den äckligt fet och säger att den behöver saltas rejält för att bli ätlig. Vi får ingen riktig rätsida på den i panelen, så det enda råd vi kan ge dig är att prova själv.

Tulip – Tre stjärnor

Om det inte vore för ynka sju skivor i paketet så skulle den spöa Coop. Nu blir det oavgjort istället. Skillnaden är verkligen inte stor. Även Tulip smakar underbart gott av bäjkon, och det är ju trots allt det vi är ute efter. Här råder ingen tvekan om att det är kvalitetsbäjkon vi har på tallriken.

Änglamark – Exit with a crash

Här har vi då testets bottennapp. Paketet innehåller nio skivor men det känns som om det hade kunnat vara 900 skivor. Det hade ändå inte hjälpt upp resultatet. För första gången dyker ordet äcklig upp i protokollet och det beror inte på att vi nu tröttnat efter att ha pressat i oss åtta paket bäjkon utan på att den är rent ut sagt äcklig.
Om vi ska säga något annat så är det att den smakar kassler, men om det är kassler du är ute efter så är det nog bättre att du köper just kassler.

Slutsats

Man kan inte tro det när man ser paketen, men det är faktiskt skillnad på bäjkon och bäjkon. Förvånande stor skillnad. Såhär ser vår sammanfattning av testet ut.

Rekommenderas

  • Coop
  • Tulip

OK

  • Lithells
  • Eldorado

Undvik

  • Hemköp
  • Scan
  • Scan Jägarbacon
  • Änglamark

Prova gärna

  • Pancetta

Någonstans halvvägs förvandlades njutningen till ett rent arbete. Att äta mer än tio skivor bäjkon åt gången är ingenting vi kan rekommendera, oavsett vilken sort du väljer.

Nytt i charken: Biffkotlett

Nöt eller fläsk?

Känns frågan igen? Är den omöjlig att besvara? Kan du helt enkelt inte bestämma dig för om du skall äta ko eller gris till middag?

Snart behöver du inte välja längre! Med Scans nya produkt: Biffkotlett™, som introduceras 1 augusti får du det bästa från båda världarna!

Scans Biffkotlett™ – En biff, som är en kotlett, som är en biff.

Scans Biffkotlett™ – Snart i din charkdisk!

Rädda en muslim – köp en gris! Eller fyra…

Webaidshop.se annonserar i tidningen och ber oss ”rädda” en gris. För 250 spänn räddar de en svensk, gullig helyllegris från slakt och skickar den till Burkina Faso.

Förresten är det ingen hel gris utan en del i ett ”grispaket”, bestående av tre suggor och en galt, som totalt går loss på 2500 kronor. Då ingår vaccination och ett års foderförbrukning.

Men det riktigt intressanta är inte vad man får för pengarna utan att 50 procent av Burkina Fasos befolkning är muslimer. Jag kan ha missat något, men sist jag kollade åt inte muslimer griskött.

Förresten är det lite oklart på vilket sätt man räddar grisarna. Inte kan det vara från slakt i alla fall för hela upplägget verkar gå ut på att kvinnor i Burkina Faso skall bli grisfarmare. De skall alltså föda upp grisar för att, får man förmoda, slakta dem och sälja köttet.

Jag vet inte riktigt hur det här var tänkt att fungera, men sälja grisar till muslimer? Kanske är det tänkt att muslimerna bara skall föda upp grisarna, utan att slakta dem. Det är kanske på det sättet grisarna skall ”räddas”. Hur nu det skulle hjälpa någon. Vad annat än kött kan man få från grisar? Dynga? Mjölk?

Kanske är det tänkt att befolkningen skall skyla sig i svinpäls…

Efter köttskandalen: ICA inför ny datummärkning

Det har inte varit roligt att vara ICA-handlare den senaste tiden. Rapporterna har duggat tätt om gammal köttfärs som blandats med ny, malts och förpackats igen, med ny datummärkning.

För att på något sätt få bukt med problemen enades ICA:s ledning sent ikväll om att omedelbart införa en ny märkning för samtliga köttprodukter.

Från och med 1 januari gäller att förpackningsdatum endast får anges första gången köttet förpackas. För ompackat kött införs en ny märkning: ”Ompackat senast”. Bäst före-datumet blir kvar precis som tidigare.

Enligt ett pressmeddelande från ICA är förhoppningen att det skall bli tydligare för konsumenten och att man i framtiden skall slippa skandalrapporter om kött.

Dagens recept: Korv och makaroner, fast utan korv

Ingredienser:

  • 0,5 liter vatten
  • Makaroner
  • Ryggbiff
  • Smör
  • Kantarellsoppa
  • Frysta ärtor
  • En påse sallad
  • En hel del salt
  • Ingen jävla korv

Tillagning:

  1. Häll vattnet i en kastrull
  2. Ställ kastrullen på spisen
  3. Vänta tio minuter
  4. Slå på plattan
  5. Vänta tio minuter
  6. Slå av plattan och slå på rätt platta
  7. När vattnet kokar, häll i makaronerna
  8. Ställ in timern
  9. Efter fem minuter, ställ om timern och slå på den på riktigt
  10. Häll i ärtorna
  11. När timern piper, häll av vattnet i ett durkslag
  12. Plocka upp durkslaget ur vasken och försök ösa upp pastan och ärtorna utan att få med en massa av det äckliga gucket som låg där innan
  13. Häll pastan, ärtorna, gucket från vasken och kantarellsoppan i kastrullen
  14. Ställ kastrullen på spisen
  15. Lägg en klick smör i stekpannan
  16. Slå på plattan
  17. Stäng av plattan
  18. Slå på rätt platta
  19. När smöret blivit svart, häll ut det, diska pannan och börja om från steg 14
  20. När smöret är lagom brynt, lägg i köttet
  21. Stek köttet alldeles för länge, gärna fem minuter på ena sidan
  22. Hacka loss köttet ur stekpannan och vänd det
  23. Tag i panik bort kastrullen från spisen
  24. Stäng av plattan
  25. Slå på plattan igen
  26. Stäng av rätt platta
  27. Använd en kofot för att bända loss köttet ur pannan
  28. Vänd upp den numer förkolnade köttbiten på en tallrik
  29. Häll den vidbrända sörjan från kastrullen över köttet
  30. Ät
  31. Stäng av plattan
  32. Släng in salladspåsen i kylen igen

Ha det så roligt med disken! Glöm inte att stänga av den andra plattan innan du går och lägger dig.

Veckans stekare

Syrrans granne är veckans stekare - Här steks kött i långa banor.

Syrrans granne utsågs ikväll oväntat till veckans stekare. På grund av yttre omständigheter hade diverse köttvaror närmat sig och till och med gått över bäst-före-datum.

För att rädda köttet undan kassation inleddes en större stekoperation vid niotiden på kvällen och det var i samband med det som utnämningen ägde rum.

– Någon granne måste ha känt oset och tipsat den lokala stekar-kommittén, för plötsligt stod de i mitt kök, säger syrrans granne.

Blotta magnituden på stekoperationen fick den lokala ordföranden, Morgan Malmgren, att vända sig direkt till internationella stekarsekretariatet i Paris, som genast kallade till extra samanträde. Efter en halvtimme kom det ovanliga men positiva beskedet.

&ndash Jag är glatt överraskad. Det är inte ofta internationella stekarsekretariatet fattar den här typen av beslut. Det är verkligen kul att få vara med om, säger Morgan Malmgren.

Syrrans granne själv sken som en sol och rapporterade senare under kvällen att köttet smakat utmärkt och att det fanns mycket kvar.

– Det här kan jag leva av i många dagar, säger han.

Men var är grillvädret?

En låda bärs på balkongen

Det har varit varmt och soligt i flera veckor nu. Utom igår. Igår regnade det. Eller var det i förrgår? Nåväl, det har regnat i alla fall men annars har det varit varmt.

Nu har jag äntligen fått tummen ur och köpt en back öl också. Eller back och back. Det finns ju inga backar längre. Returglas har blivit så töntigt och mainstream nu i dessa återvinningstider så det har bryggerierna slutat med. Men i alla fall, jag har köpt en back öl. Eller en låda.

Jag har också köpt kött. Och korv. Allt är klart med andra ord. Men så plötsligt inser jag att det blåser. Ingen liten lätt vårvind utan en isande kall (frisk) vind från havet.

Vindkraftverken går nog bra nu. Jag kan se dem från balkongen. De snurrar fint i den friska vinden. Men var det verkligen snålblåst som var beställt? Jag trodde vi skulle grilla. Det var väl därför jag tog fram grillen?

Nu ligger den omkullblåst nere på gården. Den kalla vinden gör balkongen obrukbar så något drickande där lär inte heller bli av.

Jag känner mig lurad.