Veckans stekare

Syrrans granne är veckans stekare - Här steks kött i långa banor.

Syrrans granne utsågs ikväll oväntat till veckans stekare. På grund av yttre omständigheter hade diverse köttvaror närmat sig och till och med gått över bäst-före-datum.

För att rädda köttet undan kassation inleddes en större stekoperation vid niotiden på kvällen och det var i samband med det som utnämningen ägde rum.

– Någon granne måste ha känt oset och tipsat den lokala stekar-kommittén, för plötsligt stod de i mitt kök, säger syrrans granne.

Blotta magnituden på stekoperationen fick den lokala ordföranden, Morgan Malmgren, att vända sig direkt till internationella stekarsekretariatet i Paris, som genast kallade till extra samanträde. Efter en halvtimme kom det ovanliga men positiva beskedet.

&ndash Jag är glatt överraskad. Det är inte ofta internationella stekarsekretariatet fattar den här typen av beslut. Det är verkligen kul att få vara med om, säger Morgan Malmgren.

Syrrans granne själv sken som en sol och rapporterade senare under kvällen att köttet smakat utmärkt och att det fanns mycket kvar.

– Det här kan jag leva av i många dagar, säger han.

Ostbricka: Bitar av ost som man äter från en liten bricka

Ostkuber - på en liten bricka

Ostbricka är en liten bricka med bitar av ost på som man äter med fingrarna eller med hjälp av små pinnar. Ostbrickan har två beståndsdelar: ost och bricka. Osten, oftast gul till färgen, kan ätas som tillbehör till öl eller vin, eller för sig själv. Brickan är i allmänhet inte ätbar, utan tjänar bara som förvaring för osten och som hjälp under transporten.

Andra närbesläktade brickor är korvbrickan, som består av bitar av korv som serveras på en bricka, och lunchbrickan, som består av lunch som serveras på en bricka. En annan släkting är mäklarbrickan, som dock inte består av mäklare som serveras på en bricka utan av sprit och champagne som serveras på en bricka, oftast på Stureplan i Stockholm.