Ostbricka: Bitar av ost som man äter från en liten bricka

Ostkuber - på en liten bricka

Ostbricka är en liten bricka med bitar av ost på som man äter med fingrarna eller med hjälp av små pinnar. Ostbrickan har två beståndsdelar: ost och bricka. Osten, oftast gul till färgen, kan ätas som tillbehör till öl eller vin, eller för sig själv. Brickan är i allmänhet inte ätbar, utan tjänar bara som förvaring för osten och som hjälp under transporten.

Andra närbesläktade brickor är korvbrickan, som består av bitar av korv som serveras på en bricka, och lunchbrickan, som består av lunch som serveras på en bricka. En annan släkting är mäklarbrickan, som dock inte består av mäklare som serveras på en bricka utan av sprit och champagne som serveras på en bricka, oftast på Stureplan i Stockholm.

3 reaktioner till “Ostbricka: Bitar av ost som man äter från en liten bricka”

  1. Jag tänkte direkt på shotsbricka, men jag kanske är miljöskadad?

  2. Hahahaha! Hade jag inte haft extrem halsinfektion hade jag skrattat högt. Nu skriver jag HA med stora bokstäver istället.

Kommentarer inaktiverade.