Dagens skivtips: Masonite

Masonite framställs i Rättvik i Västerbotten enligt den dramatiska Masonmetoden, där träflis och spån utsätts för vattenånga under högt tryck och därefter skjuts ut ur en kanon och därigenom sönderdelas. Skiten mals därefter och pressas ihop till skivor undet högt tryck.

Masonite kan enligt tillverkaren själv användas till i stort sett allt. Den är dock vanligast förekommande i tak, modellflygplan och hembyggda pulkor, där den blanka sidan används som glidyta.

Masonite säljs som skivor i varierandet tjock- och storlekar, några så stora att de är nästan omöjliga att bära och därmed tappas i marken så att hörnen blir runda och skivan måste sågas till före användning. Detta är ett sätt för tillverkaren att öka försäljningen av produkten.

Masonite uppfanns av William H Mason under slutet av 1920-talet och den bruna skivan plågar oss alltså än idag med sin närvaro.

Fotnot: Masonite är ett varumärke som tillhör Masonite AB. Benämningen förekommer även för andra, liknande skivmaterial från andra tillverkare, då stavat “masonit”.


En kommentar till “Dagens skivtips: Masonite”

  1. Rättvik ligger i Dalarna och Masonite tillverkas i Rundvik som ligger i Västerbotten.

Kommentarer inaktiverade.