Konsten att sprida ett rykte

Det är enkelt. Det är bara att uttala sig ungefär såhär:

– Person X, som jag inte tänker namnge, säger att Namngiven Person har sagt att månen är gjord av ost.

Sedan är cirkusen igång. Plötsligt är det i mångas ögon en sanning att Namgiven Person har sagt att månen är gjord av ost. Om det är verkligen har hänt är däremot högst osäkert. Namgiven Person kan förstås ha uttalat sig precis så, men det kan lika gärna röra sig om ett missförstånd.

Ett rykte kan med lätthet förlama en organisation under lång tid. Folk sitter och surar på varsin kant över det de tror är sant och vägrar lyssna på varandra, när allt egentligen beror på något som är ett missförstånd eller kanske lögn.

Ryktesspridning är därför ett kraftfullt vapen. Det kan användas av dina fiender för att förstöra för dig, men det kan lika gärna avfyras av misstag, av dig själv eller några av dina vänner.

Hur gör man då för att låta bli att sprida ett rykte? Det är ungefär lika enkelt.

Man ringer, eller kontaktar på annat sätt, helt enkelt Namngiven Person och säger: ”Har du verkligen sagt till person X att månen är gjord av ost?”

Därefter kan man ägna sig åt att sprida information istället.

Att sprida rykten och skvallra är väldigt mänskligt och kan ge en trevlig maktberusning, genom känslan av att veta mer än andra. Det är dock alltid ett destruktivt beteende, som leder till obehag och irritation för någon.

Ju mindre tid vi ägnar oss åt rykten desto mer tid kan vi ägna oss åt att ta oss framåt, mot riksdagen. Det är dit vi ska.

Om månen faktiskt skulle vara gjord av ost så kommer inte himlen att ramla ned i huvudet på oss bara för att vi tar oss tid att kolla om det faktiskt stämmer.

2 reaktioner till “Konsten att sprida ett rykte”

  1. Jag kommer ju att tänka på internetskämtet om Glenn Beck (Fox news). Man tog helt enkelt hans egna retorik och körde den mot honom och påpekade överallt på internet att ”det finns rykten om att Glenn Beck våldtog och dödade en flicka 1990” och krävde att han skulle släppa sitt brottsregister för att rentvå sig. Var väl i sammband med Glenn Becks serie där han krävde att Obama skulle släppa sin födelseattest för att motbevisa rykten om att han i själva verket är född i Kenya.
    Fick en hel del uppmärksamhet i USA, och personligen tycker jag den är extremt rolig som satir…. Och det här var kanske straxt utanför topic 😉

  2. Fredrik: Tänkvärt. Och noterbart att du med detta inlägg lyckas med bravaden att *inte* nämna vad du egentligen snackar om 🙂 Känns närabesläktat med FUD-begreppet, ett gammalt M$-knep. Sprid osäkerhet och rykten kring marknads-fi.

    stroll: kulness!

Kommentarer inaktiverade.