Dagens löktips: Syltlöken – en lök som är som sylt

Syltlöken är en liten läckerbit som består av det bästa från sylt och lök. Den härstammar ursprungligen från vildlök som sedan generationer tillbaka växter naturligt på den danska ön Sylt. Idag odlas syltlök instustriellt på flera platser i världen, bland annat i stora fabriker utanför Olofström i Blekinge. Hur sylten kommer in i löken är dock fortfarande ett mysterium för forskarna.

Syltlök används vanligen för tillverkning av sylt, så kallad löksylt, varvid sylten i syltlöken skiljs från löken genom en patenterad extraktionsprocess. Syltlöken finfördelas därvid i sina bägge beståndsdelar, varav sylten tas om hand som sylt och löken urskiljs för att användas som lök.

Syltlök finns att köpa i närmste välsorterade livsmedelsaffär.

Dagens ord: lök-bh

Dagens ord sammanfaller med dagens fynd på Blocket, skulle man kunna säga. Kvarts-kupa kallas denna tingest som finns till försäljning. Det är alltså en bh som inte är någon bh alls, utan snarare ett förvuxet pannband, som syftar till att ge stöd men ändå exponera lökarna i så hög utsträckning som möjligt. En lök-bh helt enkelt.

Huruvida detta fungerar eller inte kan jag förstås inte uttala mig om. Syrrans granne i bh liksom. Hur skulle det se ut? Jag har ju inte ens några lökar.

Men man undrar ju vad som är grejen med att det säljs så många udda bh-modeller på Blocket…