En netbook – flera netböcker???

En netbook. Men vad heter den egentligen i plural?

Det heter ju en netbook. Ja, inte om man frågar Psion förstås, för de tycker ju att de uppfann netbooken för flera år sedan och att de därmed har ensamrätt på namnet för all framtid.

Men skit i Psion nu! En netbook. Fine! Men om jag har flera då? Säg att jag har två. Det har jag fantiserat om många gånger, men det har alltid fallit på att jag inte komma på något giltigt skäl. Men om jag hade det. Vad hette det då? Två netböcker???

Det låter ju inte riktigt klokt. Ungefär som en not – flera nötter. Så heter det i och för sig av gammal hävd, men jag tycker inte att det är någon bra ursäkt. Dessutom är det ju inte någon bok vi talar om utan en book, vad nu det ska föreställa för svenska. Flera netbööker skulla man ju kunna tänka sig då. Men hur fan ser det ut? Och än värre, hur ska det uttalas?

Om vi provar med en lite mer vedartad lösning istället. En netbook – flera netbokar. Som trädet, fast en dator då. Eller ska det kanske vara flera netbookar. Det ser ju väldigt knäppt ut förstås, men jag tror nog ändå det får bli så.

Då bestämmer vi alltså att pluralformen av det svenska ordet netbook hädanefter ska vara netbookar och ingenting annat.