Humor

Kåmmitment, gejt, sajnoff och tjäjntj

Jag har suttit av en utbildning hela dagen. Själva utbildningen hölls på svenska, åtminstone ytligt sett, men all skriftlig information är förstås på engelska. Svårt från början alltså. Naturligtvis var föreställningen fullständigt besudlad med engelska ord såsom commitment, gate, change, signoff, change och performance.

Jag inser naturligtvis att svenskan antagligen förlorat för längesen. Det lär finnas hela ämnesområden som det är omöjligt att prata eller skriva om på svenska, men dagens utbildning handlade alltså om projektledning. Med lite ansträngning tycker jag att man borde kunna prata om projektledning på svenska. Men jag antar att föredragshållaren (eller skall vi kanske kalla honom PowerPoint-uppläsaren?) har gått i samma fälla som nästan alla andra i IT-branschen. Vi håller ju på med IT och det är nytt och fräckt och framför allt jätteamerikanskt och det svenska språket hänger liksom inte med.

Det är i det här läget det är viktigt att komma ihåg den där konsulten från Cell som berättade om sin far, grävmaskinisten. Köra grävmaskin verkar inte ha mycket med IT att göra vid en snabb anblick, men vad är likheten mellan grävmaskinisten och IT-arbetaren? Jo, bägge jobbar i projekt. Just det! Projekt! Det är inte vi i IT-branschen som har uppfunnit projekt. Projekt fanns långt innan 1980-talet. Det tror jag alla grävmaskinister vet. Jag är också rätt säker på att de flesta grävmaskinister i Sverige använder svenska när de pratar om sina projekt.

Inte för att jag tror att svenska går att rädda på lång sikt. Det är inte det som är min poäng. Min poäng är att oaktat vilket språk vi väljer att använda för dagen så kan det kanske vara värt tiden att faktiskt försöka uttrycka sig väl.

4 reaktioner till “Kåmmitment, gejt, sajnoff och tjäjntj”

  1. Ja, så är livet numera. Det är objectives, output och input för hela slanten.
    Även svenska IT-ord äter sig in i andra områden; gränssnitt är ett uttryck på mitt jobb som kan avse nästan vad som helst. Det är ballt med gränssnitt helt enkelt.

Kommentarer inaktiverade.