Humor

Man kan inte ha roligt utan sprit

Det är spännande att höra vilka olika kommentarer man får när man lämnar tillbaka varor på Systembolaget. Blotta företeelsen, att någon skulle kunna anse sig ha alkohol över, verkar fortfarande för de flesta vara en mycket avlägsen tanke. Innan man kommer så långt som till kommentarerna finns dock en del hinder att övervinna.

Det hela började med en fest. Jag hade handlat på mig, inte jättemycket, men en del hög- och lågoktanigt bränsle för utfordring av törstiga gäster. Jag är ju student, så det blev inte några jättemängder men tillräckligt för att ha lite att bjuda på. Nu gick det inte åt så mycket alls. Några körde bil. Andra hade eget. Ingen drack speciellt mycket.

Första problemet är att hitta en lämplig tid. Eftersom Systembolaget är ett monopol med begränsade öppettider duger det ju inte att komma sättandes när normala människor är där och handlar. Det går ju inte att bara traska in i butiken med varorna; man måste komma bakvägen och då får det inte vara fullt med folk och kilometerlånga köer.

Första försöket gjordes klockan nio på morgonen. Bilen behövde ändå flyttas så det var lika bra att passa på. Dumma mig att tro att bolaget öppnar som normala butiker! Det skulle väl bli alldeles för bra service åt alkoholisterna förstås. Det gäller ju att inte sälja, som bekant.

Klockan halv tolv gick det bättre. Butiken hade öppet. På väg in kan jag riktigt känna A-lagets blickar på mig. Vad de tänker kan jag endast gissa mig till. Då uppstår nästa problem. Jag vill gå in bakvägen till kassorna, istället för genom butiken. Det går inte. Dörrarna öppnas inte från det hållet, så jag får stå där och stampa och vänta på att någon skall komma ut och under tiden försöka låtsas som om det regnar.

Sedan kommer jag äntligen in. Jag går fram till en kassa och lyckas framföra mitt ärende. Efter en stund börjar kassörskan knappa in artikelnummer från mitt kvitto.

– Folk dricker ju inget nu för tiden, säger jag för att bryta isen.
– Nej, det kan inte ha varit någon rolig fest, svarar kassörskan.
– De drack väl sprit istället, säger en herre i kön och syftar på att det bara är öl och vin jag lämnar tillbaka.

Sanningen är att det inte dracks speciellt mycket på den där festen. Den blev förstås inte så vild men var ganska trevlig ändå. Det intressanta är att alla verkar utgå från att festen antingen var tråkig eller att det fanns starkare varor att dricka, som lockade mer.

Det är förstås möjligt att man kan ha roligt utan sprit, men i vårt avlånga land verkar det fortfarande inte finnas någon anledning att chansa?