Djävulen har fått nog av helvetet – drar åt Helsicke

Satan, Djävulen, Lucifer, Iblis, Hin håle, Det onda. Något kärt barn är han kanske inte, men många namn har han. Nu har djävulen fått nog av helvetet och flyttar, till Helsicke.

– Värmen där nere tar verkligen knäcken på en. Visst är det meningen att det skall vara ett rent helvete, men den globala uppvärmningen håller på att göra situationen ohållbar, säger en svettig djävul, omgärdad av flyttlådor och gamla minnen från förr.

Uppåt 4000 personer berörs när djävulen flyttar hela sin stab och större delen av helvetets administration. Kvar blir bara ett mindre lokalkontor, med ungefär 20 anställda smådjävlar för att hålla ordning på de miljontals själar som fortfarande huserar där.

Sedan 1994 råder valfrihet i helvetet. De förbannade själarna kan välja mellan ett tjugotal lokaliseringsorter som till exempel Helsicke, Helsefyr och Hälsingland förutom det traditionella helvetet.

– Många tycker det traditionella helvetet känns gammalmodigt, säger en av de smådjävlar som blir kvar efter flytten.

Direkt efter reformen för tretton år sedan drabbades helvetet av en enorm flyttvåg. Ett tag såg det ut som om helvetet skulle få stänga helt, men i sista stund blev några trogna själar kvar. Nu har flyttvågen vänt och sedan 1998 ökar antalet inskrivna själar åter något.

Djävulen själv tänker sälja sin lägenhet i centrala helvetet, men avslöjar att han tänker behålla en mindre sommarstuga vid kusten.

– Jag kommer nog inte att sakna helvetet speciellt mycket, men ibland kan det vara skönt att dra sig tillbaka till sin barndoms trakter, säger han.