Varför är alla kablar svarta?

Det är någonting märkligt med kablar och framför allt färgen på dem. De är nästan alltid svarta och jag kan inte förstå varför.

Det gäller inte elkablar för inomhusbruk. De är nästan alltid vita, av begripliga skäl. Skall man dra kablar inne i sin bostad är det ganska troligt att vitt smälter in. Vitt eller åtminstone ganska ljusa färger är ju rätt vanligt i bostäder.

Men så har vi alla andra kablar: anslutningskablar till apparater, datorkablar och audiokablar. De är nästan alltid svarta. Vad är grejen med det? Finns det något sammanhang där svart är den bästa färgen på en kabel? Vilket i så fall?

I några sammanhang är kablar av tradition grå eller ljust beige. Det är ju inte idealiskt, men i alla fall ett fall framåt jämfört med svart. Men varför inte gå hela vägen och satsa på vitt istället?

Sedan har vi ju högtalarkablar som många gånger har ett transparent hölje, men jag antar att det helt enkelt är jävligt fräckt att visa upp för omvärlden vilka feta högtalarkablar man minsann har råd med.

3 reaktioner till “Varför är alla kablar svarta?”

  1. haha. ja du. den som det visste. men det är så sant. jag har alltid undrat över varför madrasser alltid ska vara vita (undantaget tältsängsmadrasser)..ser det mer hygieniskt och mindre loppor o löss ut? för att man alltid ska kunna bädda vitt? (men drar inte alla på att vitt fodral innan?)..jag skulle gärna haft en färgglad madrass. på allvar.

  2. Det är bara att skaffa sig en Mac, vetdu. Till och med det har han tänkt på, Mr. Jobs.

  3. Troligtvis har man valt att göra kablarna svarta eftersom all den vita färgen gick åt till husvagnarna – dom är ju alltid vita.

Kommentarer inaktiverade.