Folksam dömer ut fasadfärger: "Alldeles för fula"

Folksam dömer ut tre av fyra fasadfärger på den svenska marknaden.

– De är alldeles för fula och borde verkligen inte få användas i det offentliga rummet, säger Folksams smakpolis, Bengt Rutgersson.

När Folksam förra året för första gången drog igång en större oberoende undersökning av fasadfärger blev de chockade av resultatet.

&ndash Nog anade jag att en och annan villaägare har dålig smak, men att det skulle vara så illa som att tre av fyra använder rent gräsliga nyanser på sitt hus hade jag ingen aning om, säger Bengt Rutgersson.

Han berättar att det tidigt stod klart att en av tre villaägare inte ens vet om att gult är fult, blått är flott, grönt är skönt och att rött är sött.

– Någon form av allmänbildning tycker jag borde finnas, men tydligen är färgkunskapen helt obefintlig i Svergie, säger han.

I ett försök att råda bot på problemet med smaklös färgsättning av Sveriges villaområden drar Folksam nu igång webbplatsen färgakuten.se, dit allmänheten kan vända sig för råd i färgsättningsfrågor. Ett antal färgpolispatruller kommer också att patrullera i landets villaområden och ta kontakt med de ansvariga bakom de värsta fallen.

De flesta som har valt en ful färg på sitt hus har ingen aning om det. Jag tror de uppskattar påpekanden från våra experter på området, säger Bengt Rutgersson.